Bibliotekarene i Hallingdal leser mye bøker i løpet av ett år.
Her er våre anbefalinger fra utgivelser i 2018:

Bøker for voksne 

Leksikon om lys og mørke
Simon Stranger
En dag oppdager Simon Stranger noe underlig om svigerfamilien sin: etter 2. verdenskrig, bosatte den jødiske Komissar-slekten seg i Bandeklosteret. Under krigen var dette hovedkvarteret til angiveren og provokatøren Henry Rinnan, som etter krigen ble dømt for langssvik og henrettet. Hvordan kunne Kommisar-familien ønske å bo et slikt sted? Og hvilket mørke førte Rinnan, en forsagt skomakersønn, til å angi og torturere sine egne landsmenn, til å bli mannen han huskes som? I en drivende, alfabetisk kapittelstruktur gir Stranger en litterær fremstilling av faktiske hendelser knyttet til Rinnans liv og Komissarenes familiehistorie.
Anbefalt av Anne Berit, Hemsedal folkebibliotek

Gutten og fjellet
Torbjørn Lysebo Ekelund
Sommeren 1894 blir en seks år gammel gutt sporløst borte fra en seter under fjellet Styggemann i fjellområdet Skrim. Flere hunder mennesker leter etter ham, men gutten er og blir borte. 122 år senere er en far og hans sju år gamle sønn på fottur i det samme området. Med ryggsekker og telt går de gjennom dype skoger og over forblåste fjell. Målet med turen er å nå toppen av Styggemann, men også å følge i sporene til den forsvunne gutten. Hva skjedde egentlig med ham? Hvordan gikk han seg vill, og hvorfor fant han ikke veien tilbake til setra? «Gutten og fjellet» er en samtale mellom far og sønn om natur, om det å ferdes ute og om hvor små vi mennesker er i møte med naturen.
Anbefalt av Liv Solveig, Gol bibliotek

Menn i min situasjon
Per Petterson
I denne omgang er Pettersons velkjente figur, Arvid Jansen, en mann i fritt fall. Et år etter at kona Turid sendte ham på dør, fortoner tilværelsen seg som en evig omstreiferjakt ved de få holdepunktene som gjenstår i Arvids liv. Han kjører rundt i Oslo, drikker seg full på de same pubene, plukker opp damer og sover i bilen når sengen føles for tom. Etter et toguhell, bistår han Turid med skyss til rekkehuset de delte før. Nå er alle spor etter ham fjernet. Vigdis, hans eldste datter, forsøker også å fjerne seg fra ham. Sannsynligvis fordi hun har gjennomskuet Arvid, tenker han selv. Men kanskje trenger de hverandre, mer enn begge forstår.
Anbefalt av Gerd Aslaug, Hol folkebibliotek

Alle dagers ende
Jenny Erpenbeck
Hvilket liv ender vi opp med å leve? Dette er en beretning om det tjuende århundre gjennom de ulike mulige livsløpene til en ikke navngitt kvinne. Hun er et spedbarn som knapt overlever sitt første åndedrag, og kveles i vuggen. Eller kanskje ikke? Hun blir voksen og dør elsket. Eller dør forrådt. Eller kanskje ikke? Fortellingen begynner i Gallia ved forrige århundreskifte, fortsetter gjennom krigstidens Wien, Stalins Moskva og frem til dagens Berlin. Erpenbeck beskriver øyeblikkene som gjør at livet følger en bestemt retning og skjebnen som oppstår i samspillet mellom historie, person og ren tilfeldighet.
Anbefalt av Anne, Ål bibliotek

Eg snakkar om det heile tida
Camara Lundestad Joof
Camara Lundestad Joof, oppvaksen i Sandefjord, er skeiv og halvt Gambisk. Andre folks meiningar om disse delane av Joofs identitet, pregar kvardagen og livet hennar. I dette langessayet utforskar ho kva det vil seie å leve som ein dobbel minoritet i sitt eiga land. I litterære vendingar drøftar ho blindpunkt hos sjølverklæra «fargeblinde» nordmenn, kva hudfargen har hatt å seie for kven ho i dag har blitt, om det framleis finnast ein del av henne som er uberøyrt av rasisme, og opplevinga av å møte rasisme så ofte, at ho ikkje kan fortelje venene sine om alle hendingar, fordi det vil bety at dei aldri vil hinne å tale om andre ting ilag.
Anbefalt av Camilla, Hemsedal folkebibliotek

Søsterklokkene
Lars Mytting
Innerst i Gudbrandsdalen, for lenge siden, fødtes et tvillingpar som var sammenvokste fra hoften og ned. Som voksne arbeidet de som billedveversker, og det ble sagt at vevene spådde fremtiden. Da tvillingene døde, støpte faren deres to kirkeklokker til minne om dem. Klangen var så kraftfull at klokkene ble viden kjent, og et landemerke som reiste seg over Butangen i lange tider, frem til 1880. Da kommer de nye tidene til bygda, og tre skjebner krysser spor: en ung prest, en tysk stavkirketegner, og Astrid – en tjenestejente fra gården Hekne, der tvillingparet i sin tid ble født.
Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek

Jenta fra toget
Irma Joubert
2. verdenskrig, Polen: Jakób Kowalski planter en bombe på skinnegangene til et tog med retning Auschwitz. Da røyken legger seg, er seks år gamle Gretl eneste overlevende. En skyldtung Jakób tar henne til seg – men hvordan skal han klare å holde den jødiske lille jenta skjult? Jakóbs familie er strenge katolikker, og utenfor hjemmet vrimler det av tyske soldater. Etterkrigstiden fører Gretl til Sør-Afrika, der mange familier adopterte foreldreløse tyske barn. Gretl må stadig holde fortiden skjult for å kunne skape seg et nytt liv, i et land som er fiendtlig innstilt til alt hun er, alt hun kommer fra.
Anbefalt av Teresa, Hol folkebibliotek

Når landet mørknar
Tore Kvæven

Året er 1293, og ungguten Arnar Vilhjalmson ror kvalrossjakt for første gong. Etter jakta står ei jente framfor han. Ho ser på dyret han har felt, blikket hennar er trassig, orda hånande. Så snur ho seg og spring. Ho heiter Eir. I Vesterbygda på Grønland stig uroa. Kvalrossen som gjorde dei rike, har trekt seg unna. Skipa frå Noreg og Island som seglar hit for å drive handel kjem sjeldnare enn før. Er dette dei siste tider? Arnar har ein draum om å byggje seg eit skip og sette kursen mot landa i vest, der det fins tømmer, jern og framtidstru. I denne draumen er også Eir med. I jakta på ei betre framtid er han klar for å trasse både høvdingen, sine eigne gudar og lovane i landet han bur i.
Anbefalt av Anne Berit, Hemsedal folkebibliotek

Lærerinnens sang
Vigdis Hjorth

Hva skjer med selvforståelsen til et voksent menneske når hun får se seg selv gjennom andres blikk? Dette opplever 57-årige Lotte Bøk, på høyden av det hun trodde var en vellykket karriere som dramalærer ved Oslo Kunsthøyskole. Da en student filmer Lottes liv på og utenfor arbeidet, ser hun resultatet på dokumentarvisningen. Hun opplever intens vemmelse i møte med seg selv: språkmennesket hun trodde hun var, fremstår som den reneste frasemaker. Boken kan leses som en kommentar til å bli voldsomt eksponert som enkeltperson i offentligheten, med linjer til debatten tilknyttet Hjorts forrige roman, Arv og Miljø.
Anbefalt av Brit, Hol folkebibliotek

Og skipet siglar vidare
Mads Rage
Eit skip seglar på fjorden. Sjølv om doktoren deler ut medisin for at dei som er om bord skal halde seg friske, døyr dei ein etter ein. Under eit dekke av fiskeskinn, med ei bok på brystet, blir dei døde kasta ut i fjorden. Poll overtar vaskejobben på skipet etter ein av dei som blei kasta over ripa. Under ei vaskeøkt på kapteinens kahytt finn han ein nøkkel som passar i kista under senga. I kista ligg bøkene. Poll har aldri sett i ei bok før. Kan det skade om han opnar ei av dei?
Anbefalt av Liv Solveig, Gol bibliotek

De polyglotte elskerne
Lina Wolff
Max Lamas har en drøm om å finne en elskerinne som snakker alle hans språk. Jakten på henne fører ham fra Stockholm til Italia, hvor han blir kjent med en adelskvinne på randen av ruin. Lucrezia, adelskvinnens barnebarn, blir vitne til hvordan hennes mormor bukker under i et folketomt palass. Ellinor kommer fra en by i Skåne. En dag skriver hun følgende på en datingside: «Jeg er trettiseks år gammel og ønsker meg en øm, men ikke altfor øm, mann». I denne romanen står mannens blikk på kvinnen i sentrum, men også forførelse og ydmykelse, språk og seksualitet.
Anbefalt av Anne, Ål bibliotek

En bokhandlers dagbok
Shaun Bythell
I den vesle, skotske byen Wigtown bor Shaun Bytell. Her har han drevet Skottlands største antikvariat i over 16 år, og i løp av denne tiden har han sett litt av hvert. «En bokhandlers dagbok» inneholder Shauns observasjoner gjennom et år i bokhandelen. Her får leseren innblikk de gode samtalene og de frekke spørsmålene, de raske endringene og presset i en bransje i endring, og den ustanselige kjærligheten til bøkene. Alt er del av Shauns hverdag i bokhandelen, og gjenstand for tørrvittige anekdoter.
Anbefalt av Camilla, Hemsedal folkebibliotek

Klosteret
Zakhar Prilepin
På Solovetskji-øyene i Kvitsjøen, mot slutten av 1920-tallet, har den unge Sovjetunionen opprettet den første straffekolonien i det som senere blir kjent som Gulag. Hit kommer den kriminelle Artjom. Selv om hverdagen i leiren er utmattende både fysisk og mentalt, er Artjom langt fra en slagen mann. Han arbeider seg oppover i hierarkiet ved hjelp av djervhet og fysisk styrke, og til slutt ender han opp ved leirsjefen Fjodor Ejkhmans side. Han innleder så et hemmelig forhold til Ejkhmans elskerinne Galina. Det er dømt til å bli skjebnesvangert for dem begge. «Klosteret» er et mektig drama om kjærlighet, men også en beretning om et helt lands historie i det 20. århundre.
Anbefalt av Sønnev, Hemsedal folkebibliotek

Swing time
Zadie Smith
To jenter i et fattige London-strøk drømmer om å bli dansere, men bare den ene av dem, Tracy, har talent. Den andre hengir seg til gamle dansefilmer og fylles av ideer: om rytme og tid, om svarte kropper og svart musikk, om hva som skaper tilhørighet og hva som gjør en person virkelig fri. Det er et nært, men komplisert vennskap som ender brått i begynnelsen av tjueårene. Vennskapet blir aldri gjenopptatt, men heller aldri glemt. ‘Swing Time’ er en historie om vennskap, musikk, rase og identitet, hvordan vi blir formet av disse tingene og hvordan vi overlever dem.
Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek

Tante Ulrikkes vei
Zeshan Shankar
To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.
Anbefalt av Liv, Hovet bibliotek

Sommerlys, og så kommer natten
Jón Kalman Stefànsson
«Sommerlys: og så kommer natten» består av åtte tett sammenvevde historier fra et lite islandsk landsbysamfunn. Hver av historiene handler om én eller to av de særegne personene som bor der, og samlet utgjør de et litterært portrett av menneskene, lengslene og drømmene som lever i den lille kystbyen.
Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek

Ut av ensomheten
Benedict Wells
Da Jules’ foreldre mister livet i en bilulykke, blir han og de to søsknene plassert på internatskoler. Mens de vokser opp, vokser de også fra hverandre. Vi følger Jules i den sakte oppløsningen av søskenbåndene, gjennom ungdomsår til voksenliv. Da de tre søsknene møtes igjen som voksne, er de vidt forskjellige mennesker som har hatt svært ulike livsforløp. Men minnene fra hendelser i barndommen, snører dem fremdeles sammen.
Anbefalt av Sønnev, Hemsedal folkebibliotek

Ensom planet
Birgit Alm
Karianne befinner seg i den kommunale boligen til Boris, en tidligere nabo. De har nesten ikke hatt kontakt i årene som har gått siden de delte dusj og toalett i en nedslitt bygård. Siden den gang har Karianne tatt noen steg oppover. Nå er Boris død, og hun har fått den tvilsomme æren av å ta seg av dødsboet. I arbeidet med å gå gjennom Boris’ eiendeler går det opp for Karianne hvor skjør den er, grensen mellom de vellykkede av oss og taperne. Karianne har endt opp på den riktige siden. Eller har hun egentlig det?
Anbefalt av Liv Solveig, Gol bibliotek

Byens spor II: Maj
Lars Saabye Christensen
Det er ikke bare enkelt å være alenemor med to barn, særlig i etterkrigstiden. Dette er altså tilfellet for Maj Kristoffersen, bosatt på et Frogner som Christensen tegner opp i sin typiske koloritt, fra en tid som har forsvunnet inn i historien. Dette er fortellingen om en forgangen tid, om Maj og datteren Stine og sønnen Jesper. Vi får særlig innblikk i vennskapet mellom Jesper og slaktersønnen Jostein. Dette er annen bok i trilogien Byens spor – Lars Saabye Christensens historie om livet i Oslo etter 2. verdenskrig.
Anbefalt av Gerd Aslaug, Hovet bibliotek

En strålende fremtid
Catherine Cusset
Dette er den første romanen av Catherine Cusset som utkommer i norsk oversettelse. Leseren møter rumenske Elena, som blir til amerikanske Helen etter lang tids flukt fra Ceausescus regime. Romanens skiftende tidsperspektiver lar leseren møte Helen som barn, ungdom og voksen. Da den voksne Helens sønn forelsker seg i en fransk kvinne, vokser motforestillingene i Helen – til tross for at sønnens livsvalg ligner hennes eget. Gjennom de ulike stadiene i Helens liv, skriver forfatteren frem det komplekse spillet mellom mellommenneskelige forhold og skjebnens tilfeldigheter.
Anbefalt av Anne Berit, Hemsedal folkebibliotek

Begynnelser
Carl Frode Tiller
‘Begynnelser’ er historia om livet til miljøvernaren Terje. Vi fylgjer vala hans i voksenliv, ungdom og barndom – i den rekkefølgja. Historia blir fortalt med omvendt kronologi, frå Terjes sjølvmord til fødsel. Kvifor gjekk det som det gjekk? Det handlar om hans store kjærleik til naturen, og om hans vanskar med å meistre relasjonane til sine nærmaste. ‘Begynnelser’ er ein roman om menneskjas forhold til kverandre og til naturen.
Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek

Akkurat passe
Jostein Gaarder
En skjebnesvanger ettermiddag, får Albert skrekkelige nyheter som stiller ham tvilende til hvordan han skal leve videre med det han nå vet. Han setter en tidsfrist på 24 timer for å ta sitt livs avgjørelse. I løp av dette døgnet skal han skrive historien om sitt eget liv, men også historien til Eirin. De to møttes foran en kaffeautomat på Blindern for 37 år siden. Mens Albert sitter i huset som har vært deres holdepunkt i en årrekke og skriver, befinner Eirin seg på en forskningskongress på andre siden av kloden.
Anbefalt av Teresa, Hol folkebibliotek

Winterkrigen
Janne S. Drangsholt
Ingrid Winter har som vanlig hendene fulle. På universitetet der hun jobber, skal det bli åpent kontorlandskap uten faste plasser. Datteren Alva har nok av utfordringer, både av og på fotballbanen. Det er snart jul, og uten at hun vet hvordan det gikk til, har Ingrid klart å invitere hele familiehurven til julefeiring – uten å fortelle ektemannen om det. Dette er den tredje frittstående boken i Janne S. Drangsholts bøker om Ingrid Winter.
Anbefalt av Brit, Hol folkebibliotek

De opplyste
Øystein Stene
«De opplyste» er en post-apokalyptisk fortelling fra en udefinert fremtid. Spørsmålet om Guds eksistens er den sentrale konflikten, i en verden der troende og gudløse står mot hverandre. Gjennom skjebner fra begge hold, vever forfatteren sammen en kompleks fortelling om mulighetene for menneskelig sameksistens, i en verden preget av nye og gamle dogmer. Hvem er de opplyste?
Anbefalt av Liv Solveig, Gol bibliotek

Gratis og uforpliktande verdivurdering
Marit Eikemo
Hanne har fått nok. Nok av å bu med mann og barn i den gamle, tronge leilegheita, medan alle dei vellykka vennene frå studietida boltrar seg i villa med hage. Men no har draumehuset dukka opp. Romanen følgjer Hanne og mannen Andreas i tida før bodrunden. Dei går nøye gjennom prospektet, rom for rom. Samstundes blir samlivet deira kartlagt. Er draumen om huset like mykje eit forsøk på å få forholdet til å henge saman? Kva konsekvensar vil små og store svik frå fortida få for den viktige avgjerda som ligg framfor dei?
Anbefalt av Anne Berit, Hemsedal folkebibliotek

Effekten av måneskinn på nyfallen snø
Tove Braathen
Margots liv blir snudd på hodet da hun havner på kant med en resultatorientert, ny rektor på skolen der hun arbeider. Som om det ikke var nok, forlater ektemannen henne for en yngre dame, og det betyr at Margot må flytte fra Majorstua til Groruddalen. Hun vet ikke helt hva hun går til, men det som er sikkert er at hun møter mennesker i Groruddalen som hun ellers aldri ville snakket med. Blant annet Vera, en aldrende kvinne med en hemmelighet på lur.
Anbefalt av Brit, Hol folkebibliotek

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close