Sakprosa

Fascinerande om det me snakkar og skriv.

 

Lingo : en språkreise gjennom Europa av Gaston Dorren

Veit du kva moderne språk som ligg nærast latin? Kvifor esperanto aldri blei ein suksess? Kva finsk og estisk har til felles? Kvifor gælisk er nesten umogeleg å lære? Eller kvifor spanjolane snakkar så fort? Dette og mykje meir svarer boka på.

Passer for deg elskar språk, eller har lyst til å gjere det.
Synne, Ål folkebibliotek.

 

 

 

 

På samme vis som med husdyra blei kornet temma, og genetisk tilpassa vårt behov.

 

Kornboka : brødets og ølets historie av Åsmund Bjørnstad

Menneske har til alle tider sanka korn, for om lag 12 000 år sidan begynte den møysommelege prosessen med å kultivere dei stivelsesrike grasfrøa. Haldbarheita gjorde kornet til betalingsmedel og grunnlag for dei store sivilisasjonane, med eige skriftsrpåk og talsystem. Arkeologi og mogelegheita for å spore DNA har gitt ein større innsikt i vandringa kornet har teke oppgjennom historia. I boka undersøker Bjørnstad om kornet vil kunne mette ein enda større befolkning, om det vil vera betre dyrke korn framfor fôr til kjøttproduksjon. Han ser på årsaka til at kornet blir skulda for ein rekke sjukdomar og oppblomstringa av jakten på det opphavelege urkornet.

Passer for deg som lurer på hvor maten vår kommer fra.
Ingeborg, Hol folkebibliotek.

 

 

 

Ganske enkelt i balanse

 

Forhandle med virkeligheten av Erlend Loe

Erlend Loe har syklet store deler av livet sitt, men da han bestemte seg for å prøve enhjulssykkel ble han frelst. Hva får en nesten to meter høy femtiåring, som selv påstår han ikke liker å stikke seg ut, til å sette seg på en enhjuling og sykle gjennom byen? Med entusiasme og skarp observasjonsevne tar Erlend Loe oss med på en enhjuls-odyssé gjennom ett år. Med fri assosiasjon og lekenhet, men alltid fremoverlent og i balanse, forhandler han kontinuerlig med virkeligheten. «Øynene mine er 220 cm over bakken og trær farer forbi. Stien under meg er myk, alt er mykt, selv om det av og til også er steinete og ruglete. Noen ganger er det vått og glatt. Uansett må jeg ha kontroll, fra sekund til sekund.» Et personlig og medrivende essay à la Murakamis «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping». Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som kanskje sykler, men kanskje ikke.
Synne, Ål bibliotek.

 

 

 

Vil du møte meg?

 

La oss prate mer sammen av Venke Knutson

Denne raskt leste, fine boka handler både om folkesykdommen ensomhet og om hvordan prosjektet “Skravlekoppen” (som ville bøte på denne) ble til. Det startet med Knutsons egne opplevelser med å bli møtt av og sett av naboer i en ny og vanskelig livssituasjon. Ser du en hvit og grønn skravlekopp på en kafé, kan du kanskje sette deg ned med den og åpne opp for nye møter?

Passer for deg som er opptatt av møter mellom mennesker.

 

 

 

 

 

Lær deg dei gode knepa for å bruke hjernen endå betre og lære meir effektivt.

 

Superhjernen av Olav Schewe og Barbara Oakley

Hvordan bruker man hjernen på den mest hensiktsmessige måten? Olav Schewe og Barbara Oakley har lang erfaring med studieteknikk og læringsstrategier. I denne boken gir de leseren en grundig innføring i hvordan man lærer på best mulig måte. Strategiene de presenterer baserer seg på den nyeste forskningen på feltet. Det handler om å bruke teknikker som følger hjernens måte å lære, huske og forstå på. Med økt forståelse for hvordan hjernens tar til seg kunnskap vil man blant annet kunne minimere frustrasjonen under innlæring, øke konsentrasjonen under leseøktene, behandle store mengder informasjon og huske stoffet over tid. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som vil blir betre til å lære nye ting, enten du er elev, student eller berre likar å lære

 

 

 

 

 

52 hjemløse dager.

 

Petter uteligger av Petter Nyquist og Eivind Hofstad Evjemo

Historien bak TV-serien “Petter uteligger”, hvor en familiefar valgte å bo på gata i Oslo i 52 dager rundt jul. Hvordan føltes det, og hvordan klarte han det? Møtet med mennesker som lever med rus, men også møtet med menneskene rundt dem og med dem som kom seg ut, er beskrevet både realistisk og nært.

Passer for deg som vil lese om livsforandrende møter mellom mennesker.
Synne, Ål bibliotek

 

 

 

 

Lettlest, varm og rørende

 

Sykkeleventyret av Ishbel Holmes

Med en tøff oppvekst og vanskeligheter med å føle tilknytning til andre mennesker, legger skotsk-iranske Ishbel Rose Holmes ut på sykkeltur rundt om i Europa. I Tyrkia redder hun løshunden Lucy ut av klørne på sinte gatehunder. Ishbel anretter Lucy i en kasse på sykkelstyret, og sammen drar de av gårde på en lang ferd for å finne et spesielt dyrepensjonat. Dette er historien om et varmt vennskap, og hvordan man står opp for seg selv i en verden full av prøvelser. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Passer for deg som lengter etter lukter, smaker og lyder av andre land og kulturer.

 

 

 

Lærerik og inspirerande!

Bomtur av Rebecca Nedregotten Strand

«Bomtur» viser fram bakvegane til spanande feriereiser i Sør-Noreg, og byr på eit utval turar til fots eller i bil. Journalist og kulturminneforvaltar Rebecca Nedregotten Strand tar lesarane med bak bommane og inn på vegar som leder til tronge dalar og opp bratte tindar. Nedregotten Strand har spurt seg for blant kjentfolk, arkeologar og barnefamiliar, og som perlar på ein snor, kjem inspirerande historier om menneske og vill natur. Reisen går frå Innlandet, gjennom Viken og Vestland, til Trøndelag, Telemark og Møre og Romsdal. Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.

Passar for deg som er er på utkikk etter nye turmål.

 

 

 

Skogen og ulven

Skogens historie av Reidar Müller

I folketroen har skogen alltid vært hjem for overnaturlige vesener, og også mer vanlige skapninger har skapt undring og frykt. Særlig gjelder det ulven. Reidar Müller har latt seg fascinere av dette mektige rovdyret, og har lært seg å spore ulv. Han har alltid vært opptatt av skogen, og i denne boken utforsker han skogen og dens betydning for planter og dyr, og ikke minst dens plass i menneskenes forestillingsverden. Visste du forresten at Amsterdam er fundamentert på norske eikestokker?

Passer for deg som vil vite mer om vår spennende naturhistorie

 

 

 

Hesten i eventyr, myter og folketro.

 

Hypp av Tor Åge Bringsværd

Hesten har vært menneskets venn og arbeidskamerat i fem tusen år, og blitt tillagt guddommelige og mytiske egenskaper i ulike sivilisasjoner. Boken forteller om hestens rolle i eventyr, myter og religion, fra hinduismens gud med hestehode til Odins hest Sleipner. Dette er oppfølgeren til boken VOV, en bok om hunden i eventyr, myter og folketro. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som er interessert i eventyr, myter og folketro.
Karin, Gol bibliotek

 

 

 

 

Lettlest, men utfordrende fakta.

Litt som oss : en fortelling om grisen av Kristoffer Hatteland Endresen

Folk flest ser aldri griser i levende live, bare kjøttet vi kjøper i butikken. Hvem er dette dyret? Ligner det så mye på oss som vi tror? Hvordan har forholdet mellom mennesker og grisen vært gjennom tidene? Hva har vi tenkt om grisen, sagt og skrevet om grisen og gjort med den? I tillegg til å svare på disse spørsmålene skildrer forfatteren hvordan det kan være å jobbe på en stor grisefarm på Jæren. Han følger også med svinene “sine” til slakteriet.

Passar for deg som vil vite mer om Churchills yndlingsdyr.
Synne, Ål bibliotek

 

 

Fascinerande og vakkert om japansk arkitektur og kultur

Hyllest til halvmørket av Junichiro Tanizaki, 1933/2020

Japan har teke etter, og på mange måtar forbigått, Vesten på område som teknologi, industri og innovasjon. I denne tynne boka frå 1933 stiller den japanske forfattaren Tanizaki opp moderne nyvinningar mot tradisjonell japansk estetikk. I motsetning til moderne lys, stål og blanke flater er det halvmørkret og skuggespelet som gir liv til japansk kunst, arkitektur og teater. Tanizaki tek oss med bak papirkledde dører og japanske lykter og opnar opp ei verd av tradisjonell japansk kultur.

Passar for deg som er interessert i framande land og kulturar.
Anne, Ål bibliotek

Boka kan du låne i BookBites-appen, les mer her.

 

 

Fasinerande om den gåtefulle ålen.

Åleevangeliet av Patrik Svensson

Ålen sies å være den mest mystiske og myteomspunne av alle fisker, og det største mysteriet har vært hvordan de formerer seg. Aristoteles trodde de var født fra gjørme og at de spontant manifesterte seg som ålende slanger. Arkeologer i Egypt har oppdaget små sarkofager med mummifiserte åler. Forfatteren minnes sin barndom, som ble tilbragt på ålefiske med en taus og traust pappa. Han liker ikke verken hvordan ålen ser ut eller hvordan den smaker, men faren sier at det er fett og godt. Han kan ikke huske at han og faren noen gang snakket om noe annet enn ål og hvordan de best kunne fange den nede ved elva. Samtidig som han minnes faren sin jakter han på kunnskap om ålens bisarre liv og natur. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som er nysgjerrig og likar fagkunnskap innbakt i ei personleg forteljing.

 

Boken om norsk alpint

 

Født med slalåmski på beina av Fabian Woxholth

Alpint er verdens største skiidrett og den oppsto i Norge. “Ski” og “slalom” er to norske ord som brukes over hele verden. Det har tatt lang tid før alpinsporten har blitt allemannseie her hjemme. Først på 1990-tallet etablerte de norske alpinistene seg i verdenstoppen, og siden den gang har de vært blant våre største og mest folkekjære idrettsutøvere. Det ble skapt en lagkultur som er unik innen alpinsporten. Hva er hemmeligheten bak suksessen og hva er det med de norske utøverne? Boken prøver å gi svar på dette ved å gå både i bredden og dybden, gjennom oppturer og nedturer. Her er også morsomme historier som ikke har vært fortalt før. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som er interessert i alpinsport.
Karin, Gol bibliotek

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close