Nye bøker og filmar til sommaren? Her er litt av det nye som nyleg har funne plass i hyllene våre. Ta ein kikk på denne sida, eller kom innom for å sjå meir.
Alle omtalene er utarbeida av Biblioteksentralen.

Bøker for vaksne

121 fantastiske opplevelser i Norge
I denne boken viser redaktør og God morgen Norges reiseekspert Toril Moland leseren sine beste reiseopplevelser i Norge. Mange fine steder er fortsatt ukjent for mange nordmenn. Her presenterer hun favoritter fra hvert av landets elleve fylker.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Norges vakreste bilturer.
Norges 18 nasjonale turistveger er hele 2160 km lange til sammen og ligger over mesteparten av landet. De går gjennom vakker natur som gir mange gode grunner til hyppige stopp. Boken viser steder det er verdt å stoppe, og her finner man attraksjoner av ymse slag.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Barnemat – helt enkelt.
Ida Gran-Jansen vant første sesong av tv-serien Hele Norge baker, og siden den gang har hun gjort karriere med matbloggen sin som inneholder både middagsretter og søt bakst. I denne boken viser hun hvordan man enkelt kan lage sunn og god barnemat selv. Vi følger barnet gjennom de to første leveårene, fra enkle pureer til den første bursdagsfeiringen og matpakke til barnehagen. Med enkle tilpasninger kan barna spise mye av det samme som de voksne.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Guide til Norges fugleliv.
Fugler finnes overalt, noe fugleinteresserte nyter godt av: som fuglekikker kan du alltid få dyrket hobbyen din. Men når de store turene skal planlegges, er en guide god å ha. “Guide til Norges fugleliv” viser veien til alle våre fuglearter, og til stedene som har det rikeste fuglelivet. Den gir detaljerte veibeskrivelser, har spesialtegnede kart og GPS-koordinater til mer enn 350 lokaliteter. Boken forteller hvilke arter du kan finne, hvor og når du bør dra, hvilket vær som er best, beste taktikk på stedet og hvor alle landets fugletårn er. Du får også informasjon om verneform og ferdselsrestriksjoner. Hvert av landets fylker har sitt eget kapittel, som innledes med et bilde av fylkeskartet og en oversikt over lokaliteter.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Bomtur.
«Bomtur» viser fram bakvegane til spanande feriereiser i Sør-Noreg, og byr på eit utval turar til fots eller i bil. Journalist og kulturminneforvaltar Rebecca Nedregotten Strand tar lesarane med bak bommane og inn på vegar som leder til tronge dalar og opp bratte tindar. Nedregotten Strand har spurt seg for blant kjentfolk, arkeologar og barnefamiliar, og som perlar på ein snor, kjem inspirerande historier om menneske og vill natur. Reisen går frå Innlandet, gjennom Viken og Vestland, til Trøndelag, Telemark og Møre og Romsdal.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Men du ser ikke syk ut.
Som 23-åring fikk Ragnhild Holmås sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at det å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen; hun følte seg mistenkeliggjort av leger, Nav, arbeidsgivere, og venner og familie. 800.000 nordmenn blir regnet som usynlig syke, altså har de fysiske sykdommer en ikke umiddelbart kan se. Med denne boken vil forfatteren skape mer forståelse rundt det å ha en usynlig sykdom, og få fordommer og myter til livs. I tillegg til å fortelle sin egen historie gir Ragnhild Holmås tips til hvordan en kan være en best mulig støttespiller for noen som lever med en usynlig sykdom.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Øyenstikker av Jaran Dammann.
Etter at den alkoholiserte uteliggeren Claus ble mistenkt for et mord han ikke hadde begått, møtte han lensmann Georg Bråten. Men denne saken ligger i fortiden, og nå blir Claus og Georg innblandet i en ny og kompleks sak. Claus følger sporene etter bare føtter i snøen og finner en skadd og bevisstløs gutt, og Georg blir kontaktet når en anleggsarbeider finner et lik begravet i en grøft. Personen har ligget nedgravd lenge, men ingen savnede personer passer beskrivelsen. Georg møter press fra alle kanter og må kjempe for å nøste opp i ledetråder som blir mer og mer innviklede. Dette er tredje bok i serien om uteliggeren Claus og lensmann Georg Bråten.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Nøkkelen i låsen av Ruth Ware.
Rowan Caube var egentlig ute etter noe helt annet, men når hun ser annonsen for en jobb som barnevakt på heltid med en svært generøs lønn føles det som en gyllen mulighet. Når hun ankommer Heatherbrae House blir hun sjarmert i senk av det moderne huset, de vakre omgivelsene og den perfekte familien. Men drømmen viser seg snart å bli til et mareritt som ender med et barns død og Rowan bak lås og slå. Fra fengselet prøver hun å forklare advokaten sin hva som ledet til den tragiske hendelsen. Det var ikke bare det defekte høyteknologiske huset, barna som var langt fra så veloppdragne som det virket som, eller det faktum at hun ble forlatt i ukevis av gangen. Hun løy for å få jobben og har ikke alltid oppført seg på sitt beste, men sier hun er ikke skyldig.
Ta kontakt for låne, eller klikk her.

 

 

Barnehviskeren av Alex North.
I 1980-tallets Italia lever 17 år gamle Elio et bekymringsløst liv i en staselig villa sammen med sine intellektuelle foreldre. Sommeren 1983 ankommer den unge amerikanske studenten Oliver for å jobbe som assistent for Elios far. Den kjekke og sjarmerende Oliver gjør stor lykke blant jentene, men den følsomme og intellektuelle Elio er ikke så imponert. Han tar likevel på seg å vise gjesten rundt, og til tross for sine forskjeller nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Allis sønn av Magnhild Haalke.
Går man med en liten eller stor drøm om å gjøre naturen til sitt oppholdsrom og himmelen til sitt tak? Da kan «Utennetter» være en kilde til inspirasjon og en veileder til hvordan det kan la seg gjennomføre. Boken gir råd og tips om hvordan stor og små i fellesskap kan bruke naturen og mestre friluftslivets utfordringer. Sammen med barna Vilder og Leonora er forfatterne Nina Volstad og Oliver Halvorsrød kjent som Friluftsflokken i sosiale medier. Boken er godt illustrert.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

The guest list av Lucy Foley.
På en øy utenfor den irske kysten samles tretten gjester til et vakkert bryllup. Brudgommen er en kjekk, oppadgående TV-stjerne, og bruden er en smart og ambisiøs magasinredaktør. Feiringen er et kjendispar verdig, med designerkjole, luksusgavepakker og dyr whisky, og hver detalj er nøye planlagt. Men en kan ikke forutse alt, og sakte men sikkert går alt skeis; når champagneflaskene sprettes og festlighetene begynner kommer gamle feider og sårede følelser frem i lyset igjen. Brudgommens venner setter i gang med den gamle drikkeleken fra skoletiden, brudepiken ødelegger kjolen sin, og brudens eldste venn holder en ekstremt ukomfortabel tale. Når noen ender opp drept, virker det som en dårlig idé å befinne seg på en øde øy med manglende telefondekning omgitt av høye bølger. Engelsk tekst.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Sea of lost love av Santa Montefiore.
A stunning story of loss, love and the summer that changed everything from the number one bestselling author of Songs of Love and War.
1958. Celestria, the charismatic daughter of an aristocratic family, lives in Pendrift Hall, a pale stone mansion with gardens that tumble down to the Cornish sea. It is summer and the weeks ahead hold the promise of self-discovery and the thrilling possibility of elicit love affairs. Yet tragedy erupts in paradise when one of the family vanishes. A mysterious note is left behind with the words: ‘Forgive Me’. Soon Celestria is pulled along a trail of deception, masquerades and mirrors. It will lead her from her idyllic life on the English coast to the orange groves of Southern Italy. It will also lead her to love…
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

Krystallslottet av Jeanette Walls.
I denne selvbiografiske romanen skriver Jeannette Walls om oppveksten med sine eksentriske, nomadiske foreldre. Moren Rose er en fri kunstnersjel som hater et konvensjonelt liv, mens faren Rex er en lettere alkoholisert altmuligmann. Handlingen finner sted i USA på 1970-og 80-tallet og forteller om familien som flytter fra sted til sted. Her er det lite mat, lite penger, mye kjærlighet og varme, men også forsømmelse og omsorgssvikt. I følge forlaget blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Hagene i Italia av Erica James.
I brosjyren til en tur til Comosjøen i Italia blir det lovet en gyllen mulighet til å besøke noen av Italias aller vakreste og mest fortryllende hager. For Lucy har turen enda mer å by på: faren hennes bor ved Comosjøen, og hun har ikke truffet ham siden hun var tenåring. Nygifte Helen har nylig flyttet inn i Old Rectory med sin velstående mann. Når ektemannens jobb gjør at han nesten ikke er hjemme bruker Helen alle sine krefter på hagen som var den tidligere eierens store stolthet. Men Helen trenger hjelp, og ikke minst venner, så hun bestemmer seg for å bli medlem av den lokale hageklubben. Enkemannen Conrad har ikke den minste interesse for hagearbeid, men blir overtalt av sin aldrende onkel Mac. Alle medlemmene av hageklubben ender opp i en mindre fredelig situasjon enn de hadde forestilt seg.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

Bøker for barn og ungdom

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen.
Synne er 15 år og har ADHD. Inni ho boblar og kokar det. Ofte skjeller ho ut lærarar og elevar, og må mange gonger på kontoret til rådgivaren på skulen. Rådgivaren vil at ho skal begynne med medisin igjen. Synne har heldigvis ei bestevenninne, Torunn. Det har begynt to ny elevar og dei skapar problem. Den eine er Kine, som er ein ufordrageleg influensar med mange følgarar på Instagram. Den andre er Johan, som er mystisk og pen, og han må ha O’boy og brødskiver med jordbærsyltetøy kvar dag. Dette er ei forteljing om ADHD, forelsking og vennskap. Forteljing for mellom-/ungdomstrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

Mot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle.
Oskar er tenåring og bor alene sammen med moren som er alvorlig syk. Da moren var i tenårene brøt hun all kontakt med faren sin, men nå som hun er syk ber hun ham komme. Hun har et ønske om at Oskar og morfaren skal finne sammen. Det er kun en måte de kan klare det på, og det er gjennom astronomi. Dette er en sterk fortelling om å forsone seg med sorg og tap, men også en lærerik beretning om solsystemet vårt. Fortelling for ungdomstrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

#vågåvære
Thale Marie Krohn Engvik har nådd ut til utallige norske ungdommer gjennom mange plattformer, blant annet Snapchatkontoen «Helsesista», hvor hun har over 150 000 daglige visninger. Et av hennes mål er å bidra til å gjøre ungdom trygge på seg selv og få dem til å tørre å åpne seg om vanskelige og tabubelagte temaer. I denne boken samles det temaer hun har tatt opp i ulike sammenhenger. Krohn Engvik har vunnet prisen for årets forbilde under Vixen Influencer Awards, og Tabuprisen fra Rådet for psykisk helse. Hun har også en egen TV-serie på TV2 hvor hun tar opp temaer som sex, kropp, nakenbilder, selvmordstanker og kjærlighetssorg. Sakprosa for ungdomstrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

Bow & Arrow – en tegneseriedagbok fra London.
Hovedpersonen skal studere illustrasjon i London. Hun har kjærlighetssorg og foreldrene er midt i en skilsmisse. Sårbar og ensom, konstruerer hun seg en romantisk virkelighet for å fylle savnet av noe. Fortellingen følger hovedpersonens opp- og nedturer gjennom et år. Det å føle seg usikker og ensom på et nytt sted, og utfordringene med å finne sin rolle i et nytt miljø. Historien veksler mellom blyant, dagbokutdrag, brev, akvarell og tusj for å understreke dagbokfølelsen. Grafisk roman for ungdomstrinnet. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Den hvite hestens hemmelighet.
Hedda er nybegynner i stallen, selv om hun egentlig er litt for gammel. Hun utvikler et nært forhold til hesten Wolfgang, som har en mystisk ulykke bak seg. De to er uatskillige, inntil Hedda en dag kommer med en ubetenksom løgn og risikerer alt i stallen når den lille løgnen plutselig vokser seg stor. Fortelling for mellomtrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

Jakten på den siste dinosauren.
Tiril, Oliver og Åtto er med bestefar på en hemmelig ekspedisjon. De er i en bortgjemt dal hvor det for millioner av år siden var dinosaurer. En gang ble det laget ti dinosaurfigurer av knokler og bein som ble funnet her, og de ble dekorert med edelstener. Professor Burum har funnet ni av figurene, og nå er det bestefar og detektivenes oppdrag å finne den siste. Leseren kan også bli med på letingen ved å lete etter spor i boka, så her gjelder det å ha øynene med seg. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger. Bakerst i boka er det oppgavesider hvor man kan finne ut om man er en god detektiv. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Kokotopia i steinalderen.
Steiner, steiner og atter steiner. Det er naturlig, siden Simon og Helena i denne boka befinner seg i steinalderen. «Kokotopia» er en humoristisk serie hvor hovedpersonene Simon og Helena opplever verdenshistoriens forskjellige tidsepoker.  Dette er bok nr 3 i serien, klikk her for å se alle bøkene.

Magnus Carlsen og sjakkmorderen.
Det er en seriemorder løs i Oslo. Det eneste sporet politiet har å forholde seg til er at alle ofrene har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter dem sammen. Politiet kobler sjakklegenden, Magnus Carlsen, på saken for å løse gåten. Sjakkmorderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran dem. Dette er en tegneseriekrim om en genial morder som bare kan stoppes av et sjakkgeni. Løsningen på krimgåten følger i store trekk sjakkens logikk og regler. Grafisk roman for mellomtrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Hvor er krabbene?
Barna i Kråkeslottet barnehage er på tur til stranda. Her fisker de krabber på brygga. Når de er ferdig med krabbefiskinga har de hele sju krabber oppi bøtta. Men, plutselig er det bare fem igjen. To av krabbene er blitt borte. Det blir et ekte strand-mysterium for Leon og Live. Med krabbeklør, kråkeboller, vannsprut og en veldig lur krabbetyv. Leon og Live er Kråkeslottet barnehages egne detektiver som løser ulike gåter og hverdagsmysterier. Billedbok for førskolebarn. Det er fleire bøker i serien om Kråkeslottet, se alle bøkene her.

 

 

Boka om å begynne på skolen.
Isak sitter hjemme på senga kvelden før han skal begynne på skolen. Det kiler i magen. Å begynne på skolen er både spennende, gøy og skummelt. Tenk å skulle både lære seg å lese, regne og bli kjent med de andre i klassen! Alle som skal begynne i klassen lurer også på hvordan det skal bli, og alle er spente. Heldigvis gjør klassen mye gøy sammen, og læreren er snill. Fortellingen følger en gruppe barn gjennom hele førsteklasse og man blir kjent med fagene og skolehverdagen.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

123 for barske barn.
Tekstene i denne telleboka er på vers, er enkelt oppbygd med rytme, og er humoristiske og passe rampete. Her skjer det mye i både tekst og illustrasjoner. Det er mye å utforske i tegningene og et mylder av ting som er knyttet opp til tallene hvor man både kan øve på å telle og regne.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Ylva og villgeitene.
Det er vår og Ylva og pappa er på veg til sommarhuset som ligg ute ved havet. For å komme fram dit må dei gå på ein smal sti som nesten heng i lause lufta, her må dei ikkje trø feil. Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. I fjøresteinen oppdagar Ylva at ei av villgeitene held på å få killingar. Det same har ørna oppdaga. Ørna prøver å ta killingane. Ylva må gjere det ho kan for å redde dei to killingane frå ørna. Dette er ei forteljing om å prøve å vere modig når nokon treng hjelp, men også om å bry seg om alt levande som finst i naturen ikring oss. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Filmar

Dolittle.
Doktor Dolittle har en veldig verdifull egenskap for en dyreelsker: Han kan snakke med dyr. Etter å ha mistet konen i en ulykke på sjøen isolerer han seg på herregården sin på den walisiske landsbygda, og tar kun imot dyrepasienter. En dag får han besøk av den unge jenta Lady Rose, som kommer for å be om hjelp på vegne av dronning Victoria, som har blitt rammet av en mystisk sykdom. Dette tvinger Dolittle ut på en reise til en magisk verden på jakt etter en kur til dronningen. På ferden får Dolittle hjelp fra sine dyrevenner – den nervøse, selvbevisste gorillaen Chee-Chee, den energiske anden Dab-Dab, den pessimistiske strutsen Plimpton, den hardkokte isbjørnen Yoshi og den egenrådige papegøyen Polynesia.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Latte pinnsvin.
Pinnsvin-jenta Latte er ikke som alle andre pinnsvin. Hun er proppfull av energi, selvsikker, og har altfor livlig fantasi. Latte elsker å fortelle historier for alle som vil – eller ikke vil – lytte, hvor hun tilfeldigvis fremstår som den uredde heltinnen som alltid redder dagen. En dag våkner skogens dyr og oppdager at den magiske vannsteinen er borte. Det betyr at skogen vil tørke, noe som igjen vil føre til utryddelse. Latte kunngjør tappert og høyt at hun vil redde den magiske vannsteinen fra bjørnekongens klør, men til hennes store misnøye er ekornet Tjum valgt til å bli med. Det irriterende ekornet vil kanskje oppdage at Latte har større munn enn mot.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Flukten over grensen.
Det er i desember 1942. Andre verdenskrig raser, og Norge er under tysk okkupasjon. De norske jødene blir forfulgt av nazistene, og Gerda og broren Otto oppdager at foreldrene deres har skjult to jødiske barn i kjelleren. Foreldrene blir avslørt og arrestert, og Gerda, Otto og fetteren Per må sørge for at Daniel og Sarah kommer seg trygt over grensen til Sverige for å unngå en grusom skjebne. De fem barna må flykte gjennom skogen med tyske soldater hakk i hæl. På veien møter de mange gode hjelpere, men noen nordmenn står også på tyskernes side, og det er vanskelig å vite hvem de kan stole på.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

 

LasseMajas detektivbyrå – tågranarens hemlighet.
En jente kommer til LasseMajas detektivbyrå for å få hjelp med en ganske alvorlig sak: Hennes far er den kjente forbryteren Ferdinand Fransson, som er livstidsdømt for togran. Klara mener at Ferdinand er uskyldig dømt, og trenger hjelp med å finne beviser. Lasse og Maja sitt detektivbyrå har blitt nedlagt av den fordomsfulle politimesteren i Kristinelund, og nå ser Lasse og Maja sitt snitt til å bevise at også barn kan gjøre detektivarbeid ved å løse den vanskelige saken. Mye står på spill, for snart skal enda en safe full av penger fraktes på toget. Det er mange mistenkte i saken, og de oppdager nye spor, men det er et problem – Ferdinand har rømt fra fengselet og forsvunnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

My brilliant friend, sesong 2.
Elena Grecos næreste venninne Lila er sporløst forsvunnet. Alt hun eide er borte og ansiktet hennes er klippet bort fra alle familiefotografier, som om hun har ønsket å utslette selve historien om livet sitt. Dette vil ikke den aldrende Elena gå med på, for hennes egen historie er uløselig knyttet til Lilas, og hun begynner å skrive sin egen sin egen og Lilas historie, om vennskapet, som ble til da de var skolejenter på 1950-tallet. Historien starter i den fattige delen av Napoli – et farlig sted, men også et sted yrende av liv og driftighet – og spenner over seksti år av deres liv. I denne sesongen har Lila nylig giftet seg og sluttet seg til familiebedriften, mens Elena fortsetter å studere og utforske verden utenfor det kvelende nabolaget.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

The Nightingale.
Clare er en 21 år gammel, irsk kvinne som har blitt sendt til Australia som straffange. I 1825 har hun for lengst sonet ferdig straffen, men den sadistiske kaptein Hawkins nekter å løslate henne. Da Clares ektemann forsøker å gripe inn, får dette grusomme konsekvenser. Clare er fast bestemt på å hevne seg på Hawkins, og jager ham gjennom villmarka i Tasmania med hjelp fra aborigineren Billy. Begge har blitt påført traumer og tap som følge av den hensynsløse kolonialiseringen, men har dype fordommer og liten tillit til hverandre i starten. De gjør likevel felles skjebne til felles sak, og hjelper hverandre med å ta opp kampen mot kolonimakten. «The Nightingale» har skapt kontrovers på grunn av grufulle voldsscener, men er produsert i samråd med Tasmanias urbefolkning, og gir et realistisk bilde av voldshandlingene under krigen i 1800-tallets Van Diemens Land.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Astrup – flammen over Jølster.
Nikolai Astrup er en av Norges største billedkunstnere gjennom tidene. Som ung mann gjorde han opprør mot sin pietistiske bestefar og reiste ut i Europa for å lære om kunst, blant annet i Tyskland og Frankrike. Noen år senere returnerte han til hjembygda Jølster, hvor han lot stilen sin bli inspirert av landskapet han hadde vokst opp i. Maleriene hans, spesielt de ikoniske midtsommernattbildene, falt ikke i god jord hos familien hans og bygdas pietister. At han 27 år gammel giftet seg med 15 år gamle Engel Sunde, vakte også oppsikt. Sammen fikk de åtte barn, og Astrup bygde selv hjemmet og tunet som ble motiv for mange av hans malerier. Denne filmen følger ham fra barndommen og frem til hans tidlige død.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Let me fall.
Den unge og lovende skoleeleven Magnea blir trukket inn i et vilt festmiljø som flyter over av dop. Hun blir forført, både av den mørke heroin-fortryllelsen og av den vakre Stella. I ruståka innleder de to et forhold og ser for seg en idyllisk fremtid sammen, en fantasi som snart blir knust av arrestasjoner, fengsling og en subkultur av menn som utnytter seg av rusavhengige. Flere år senere er Stella et prakteksempel på en nykter eks-junkie og lever et suksessfullt og stabilt liv med familien sin, mens Magnea har gått dypere inn i avhengigheten og lever i kvelende fattigdom. Når de to en dag tilfeldigvis støter på hverandre blir Stella fylt av en nagende skyldfølelse for rollen sin i Magneas forfall. Filmen har fått karakteren 8.3/10 på IMDb. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close