Ein liten smakebit på nokre av dei nye bøkene på biblioteket denne veka. Ta turen innom biblioteket for å låne og kikke meir, eller klikk på lenka i kvar tittel.
Vi tilbyr framleis takeaway-teneste, for deg som ikkje vil eller kan inn i i biblioteket. Klikk på lenka i kvar tittel, eller ta kontakt med oss på epost/messenger/telefon om du vil låne. Meir info om takeaway-tenesten vår her: https://hallingdalsbiblioteka.no/takeaway-bibliotek/
Alle omtalene er utarbeida av Biblioteksentralen.

Bøker for vaksne

På sherpastier.
Steinbyggere fra Nepal har vært i Norge og hjulpet til med å lage vakre stier. De bruker enkle redskaper og bygger stier tilpasset landskapet for hånd. Vi følger dem i elvedaler, langs kyststier og i bratte fjell. Turen går også en liten tur innom Sverige, til Kebnekaise og til Ronja Røverdatters skog i Kløvsjø.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Sove ute.
«Sove ute» er en nyttig veileder til de som føler naturen kalle, og som vil friste lykken i telt eller under åpen himmel. Boken gir råd om hvor man kan dra, hva man bør pakke med seg og gir tvileren på dørstokken en ekstra puff ut i det fri. Hvordan ter naturen seg når sola går ned? Hvordan leser man nattehimmelen og hva er egentlig nordlys? Dette og andre fenomener blir behørig behandlet i boken. I “Sove ute» deler forfatter, fotograf og friluftsmenneske Marius Nergård Pettersen av sine erfaringer på en tydelig og informativ måte, og gir et godt grunnlag for planlegging av fremtidige overnattingsutflukter med himmelen som tak.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Dødelig bekjentskap av Peter Swanson.
Når Hen og Lloyd flytter inn i et nytt hus i West Dartford, blir de lettet når de treffer et annet barnløst nabopar, Matthew og Mira Dolamore. Men når de blir invitert på middag hos paret, får Hen en følelse av at det er noe mistenkelig med Matthew. Kan denne sjarmerende, rolige collegeprofessoren virkelig skjule en mørk hemmelighet, som bare Hen, kan vite om? Lloyd tror ikke på henne, og Hen blir nødt til å forholde seg til Matthew. Men hvem, hvis noen, er egentlig i fare?
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Reisen til livsvannet av Bergsveinn Birgisson.
Magnús Árelíus ankommer Island i det herrens år 1784. Han er sendt ut av danske myndigheter for å undersøke om den arbeidsføre delen av befolkningen kan fungere som fabrikkarbeidere i Danmark, der mangelen på arbeidskraft er stor. Med seg har han også det nyeste utstyret for landmåling, og i tråd med opplysningstidens idealer skal det foretas nye oppmålinger av øya. Men i møte med den mektige islandske naturen, mytene og menneskene, kan det av og til være vanskelig å få kart til å stemme med terreng. Den kultiverte og opplyste Magnús Árelíus blir gradvis tvunget til å revurdere sin verdensanskuelse. Bergsveinn Birgisson har forfattet både romaner og sakprosalitteratur. Han har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris og Brageprisen, og ble utnevnt til Ridder av 1. klasse for sitt arbeid med sakprosaboken Den svarte vikingen.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Et nytt liv for Florence Grace.
Florrie Grace er ung og foreldreløs. Sammen med bestemoren bor hun i en isolert liten landsby i Cornwall. Det er en fattigslig tilværelse, men Florrie elsker den ville naturen rundt seg og lever i ett med heiene og myrene. Når Florrie blir bedt om å servere på en storslagen fest i Truro for litt ekstra penger har hun ingen anelse om at det vil snu livet hennes på hodet et par år senere. Det viser seg at den rike og mektige Grace-familien vil ta henne til seg og ha henne boende i hjemmet deres i London. Florence ante ikke at hun hadde slektskapsbånd med dem, men nå blir hun plutselig nødt til å tilpasse seg en livsstil som er mer fremmed enn hun kunne sett for seg. Ikke alle i London er like vennlige eller forståelsesfulle overfor henne, og mens hun sliter med å forstå det nye livet sitt må hun også prøve å forstå hva slags følelser hun egentlig har for den hemmelighetsfulle Turlington Grace.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Eteriske oljer av Gry Hammer.
Gry Hammer begynte å benytte seg av eteriske oljer som 19-åring da hun gikk til en aromaterapeut for hjelp med stress og stiv nakke. Siden den gang har hun brukt peppermynteolje for fordøyelsen, rosmarin for klarere tanker, lavendel for dypere søvn og nellik som smertestillende. I denne boken forteller hun om sine erfaringer med eteriske oljer og gir praktiske råd om hvordan en kan benytte seg av dem i hverdagen. Boken inneholder også oppskrifter på oljeblandinger som blant annet skal hjelpe mot forkjølelse, eksem, hodepine, tannverk, og søvnmangel, og som skal gi blankere hår og sunnere hud.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Ungdomsårene av Hedvig Montgomery
«Ungdomsårene» kan være en veileder for foreldre som synes det er utfordrende at de før så utadvendte og meddelsomme barna, plutselig vil ha dem på lengst mulig avstand. I boken formidler psykolog Hedvig Montgomery innsikt om hva som skjer i kropp og sinn til et ungt menneske, og den gir gode råd om hvordan man selv mestrer overgangen fra rollen som oppdrager til lyttende veileder.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Lettkledd.
Hvordan vi kler oss har betydning for hvor stor belastningen blir på natur og miljø. «Lettkledd» henvender seg til alle som trenger klær på kroppen, uavhengig av alder, kjønn og bekledingspreferanser, og som vil være sitt miljøansvar bevisst. Boken avdekker hvordan klesindustrien tåkelegger produksjonsprosesser og materialvalg, og forsøker å selge sine produkter i en naturvennlig innpakning. Boken kommer med anbefalinger om hvordan men kan styre klar av klesprodusentenes «grønnvasking» ved å se etter pålitelig miljømerking, og reflekterer rundt valg av kvalitetsplagg og bruken av disse, slik at man ikke trenger å handle så ofte.
Ta kontakt for låne, eller klikk her.

 

 

Barnehviskeren av Alex North.
Etter hans kones plutselige død har Tom Kennedy bestemt seg for at han og sønnen Jake trenger en ny start for å hjelpe dem å komme seg videre. De skal starte et nytt liv i byen Featherbank. Men det viser seg at Featherbank har en mørk fortid: for tjue år siden ble fem gutter bortført og drept av en seriemorder. Morderen fikk navnet Barnehviskeren etter måten han lurte ofrene ut av husene sine på natta ved å hviske til dem utenfor vinduene deres – helt til mannen, ved navn Frank Carter, ble tatt. Når Tom og Jake begynner å finne seg til rette i det nye hjemmet sitt forsvinner enda en gutt, noe som kaster bensin på bålet for ryktene om at Barnehviskeren hadde en sammensvoren. Detektivene Amanda Beck og Pete Willis må finne den forsvunne gutten før det er for sent. Og nå har Jake begynt å høre hvisking utenfor vinduet sitt.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Utenetter.
Går man med en liten eller stor drøm om å gjøre naturen til sitt oppholdsrom og himmelen til sitt tak? Da kan «Utennetter» være en kilde til inspirasjon og en veileder til hvordan det kan la seg gjennomføre. Boken gir råd og tips om hvordan stor og små i fellesskap kan bruke naturen og mestre friluftslivets utfordringer. Sammen med barna Vilder og Leonora er forfatterne Nina Volstad og Oliver Halvorsrød kjent som Friluftsflokken i sosiale medier. Boken er godt illustrert.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Bøker for barn

Spilledåsen – Jakten på opprinnelsen.
Nola føler et merkelig nærvær hjemme hos seg selv, som om noen har gått gjennom fantasiverdenen Pandorias port og kommet seg inn i Heksasfæren. Det skulle ikke skje, så da en gjeng med pandoriere plutselig dukker opp på Nolas soverom, betyr det at de to verdenene kan være i fare. Dette er en serie med sorg, spenning og nye verdener. Tredje bok i serien om Nola og spilledåsen, de to første i serien finner du her. Grafisk roman/fantasy for mellomtrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

Smygende slanger.
Slanger er kjøttetende drapsmaskiner og dyktige jegere. Dette er en faktabok med alt en noen gang kunne ha lyst til å få vite om slanger: hvordan de bruker sansene sine, hvilke slanger som er mest dødelige, hvorfor slanger skifter ham og mye mer. Her forklares det hvorfor noen slanger har en rangle på halen, hvilke steder det ikke finnes slanger og hvorfor, og hvordan slanger dreper byttet sitt. «Les mer om …» inngår i en serie lettlest faktabøker, med korte kapitler og mange fotografier. Teksten er lett tilgjengelig og delvis ordnet i undergrupper som bildetekst, fakta eller skilt ut grafisk. Bakerst er et register hvor vanskelige ord blir forklart.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Papegøyehelikopteret.
Ella og Felix fra Oppdagerklubben må finne det forsvunne Papegøyehelikopteret i en regnskog. De får god bruk for de helt nye oppfinnelsene de har med seg når de gjør farlige oppdagelser og oppdager noen helt nye, rare dyr. Universet der de befinner seg er et lekent bakvendtland der fantasien redder dem fra farer. Historien er lettlest og humoristisk. Dette er bok nr 3 i serien om Oppdagerklubben, klikk her for å se alle bøkene serien.

 

Leona i premietrøbbel.
Leona er en ramp som alltid havner i trøbbel. Med seg har hun alltid sin litt mer forsiktige venn Felix, en fornuftens stemme som Leona aldri hører på. Nå skal klassen deres på tur i skogen, men læreren er skikkelig sur. Leona finner på en lur plan for å muntre ham opp, alle liker jo premier, til og med lærere. Hun har nemlig med seg mange flotte ting i sekken som alle er nødt til å bli glade for. Men alt går ikke helt som det skal når Leona prøver å blidgjøre læreren med brente pølser, gjørmevann, en krukke med harebæsj og elever som faller ned fra trærne.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Alt blir bra.
Vitser om svensken, dansken og nordmannen er mange barns favoritt vitser. En god latter forlenger livet, særlig når man kan le av våre gode naboland. I denne boka møter man svensken, dansken og nordmannen idet de konkurrerer om hvem som tør å gå lengst inn i en mørk hule, hvem som kan svømme raskest over elven og hvem som har den minste pappaen. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Hemmelige Hanson
På vei hjem hører Lo og Levi noen som roper. De ser seg rundt og oppdager at det er en fugl som titter på dem. Naboen deres, Tiger Andersson, jobber som keramiker og tar hånd om syke og bortkomne dyr, han tror at fuglen er tam og har rømt fra et sted. Den trenger hjelp, for den kan jo ikke overleve på egen hånd. Boka har mange fargerike illustrasjoner, lettlest tekst og en del fakta om stell av dyr.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Den siste gjengen på jorda og midnattsverdet.
Etter monsterapokalypsen har Jonas og vennene hans bodd i Jacks fantastiske trehus, bevæpnet med katapulter, en vollgrav og ikke minst videospill. De har kjempet mot de verste og fæleste monstrene en kan tenke seg, og nå har de klart å overleve sin første vinter etter apokalypsen. Men når Jack finner ut at Louisvillekutteren hans har fått nye superkrefter må han legge seg i hardtrening for å finne ut hva det magiske sverdet hans kan utrette, og ikke bare det, han må også finne tid til å kjempe mot zombier og flykte fra ekle planteaktige ting som vokser opp fra bakken. Det blir lite tid til overs til å finne ut hva som er galt med vennen hans, som ikke har vært den samme etter møtet med de udøde. Når en uforventet skurk dukker opp må Jack og vennene redde seg selv og resten av verden fra kosmisk ruin. Historien er humoristisk, fartsfylt og spennende om antihelter, kameratskap og monstre. Har mange svart/hvitt illustrasjoner. Fortelling for mellomtrinnet. Dette er bok nr 5 i serien, klikk her for å se hele serien og bestille.

Min magiske mamma og jeg.
Ella Hansen har blå øyne og mørkebrunt hår. Hun ser ut som en helt vanlig jente, men det er ikke helt sånn som det ser ut. For mammaen til Ella kan nemlig forvandle seg til en fe. Ella kommer også til å få magiske krefter når hun blir eldre. Ellas mamma mener at litt magi kan gjøre hverdagen så mye enklere, men dessverre er hun ikke så flink til å trylle. Når hun er tom for melk, prøver hun å trylle fram en liter melk, men i stedet dukker det opp en ku på kjøkkenet. Og når hun er forkjølet og prøver å trylle seg selv frisk og rask, er det senga som begynner å sprette av gårde, helt opp på taket av huset. Ella skjønner tidlig at magi er moro, men at det kanskje ikke er løsningen på absolutt alle problemer her i verden. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Filmar

Selvportett.
Den norske fotografen Lene Marie Fossen gjorde seg først bemerket gjennom sine nådeløst ærlige selvportretter, som hun tok mens hun var alvorlig syk av anoreksi. Flere utstillinger de siste årene befestet hennes ry som en fotograf i verdensklasse. Hennes kunstneriske prosjekt var unikt, nemlig å avkle sykdommen og eksponere skammen, og dermed bryte dens regler, for å overleve. Denne dokumentaren, som er laget i samarbeid med filmskaper Margreth Olin, er et ledd i dette prosjektet. 22. oktober i 2019 døde Lene Marie Fossen av anoreksi, men hun rakk å se filmen ferdig, og sammen med foreldrene bestemte hun at filmen skulle lanseres etter planen. Selvportrett er en film om overlevelsesvilje og kunstens livgivende kraft, men den reiser også viktige spørsmål om hvilken behandling en som lider av alvorlig anoreksi trenger.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Scary stories to tell in the dark.
Året er 1968 og forandringens vinder blåser i USA, men i den lille byen Mill Valley synes alt å være som vanlig – på overflaten. Byens mørke hemmelighet er familien Bellows forlatte hus, hvor den unge Sarah for mange år siden skrev ned uhyggelige historier om forferdelige dødsfall. På halloween går en gjeng med tenåringer inn i spøkelseshuset og finner Sarah Bellows bok. I boken finner de sine egne navn, og oppdager etter hvert at alle som er nevnt i boken, er dømt til å møte en smertefull død. Kan de redde sine egne liv ved å løse den gåtefulle Sarahs mysterium?
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Frost II.
Lokket av en mystisk stemme fra nord drar Elsa, Anna, Kristoffer, Olaf og Sven inn i et ukjent land, befolket av vetter og det mystiske tundrafolket. De skal til den forheksede skogen og de mørke havene bortenfor Arendell, hvor hemmeligheten bak Elsas magiske krefter ligger skjult. Men den skjulte sannheten avslører også en mektig trussel mot kongeriket deres. Universet i filmen er løst basert på H.C. Andersens eventyr om Snødronningen.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Elleville Elfrid.
Elleville Elfrid vil lage sirkus på Soltoppen sammen med bestevennen Henrik. Hun planlegger noe helt spektakulært, med et fantastisk trylletriks som kronen på verket. Men så dukker tøffe Johnny opp i nabolaget, og alt endrer seg på et øyeblikk. Henrik er imponert over den nye gutten og alle de kule lekene hans, og Elfrid føler seg utenfor. Henrik blir presset til å velge bestevenn, og stikker av på sykkelen sin. Dermed må Elfrid og Johnny samarbeide om å finne Henrik. «Elleville Elfrid» er en varm og morsom familiefilm om tre barn på sykkeltur, som oppdager hvor magisk vennskap kan være. Filmen har fått terningkast 5 av norske anmeldere.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Peberbanden og den sorte konges forbandelse.
På en skoletur besøger Mia og hendes klassekammerat Benny Gruberfamiliens landsted. Hurtigt går det op for dem, at huset er hjemsøgt af ond magi. Underlige symboler dukker op på gulv og vægge, husdyrene bliver pludseligt meget syge, stalden brænder ned til jorden og postevandet bliver modbydeligt sort. Mia og Benny får
uventet støtte fra deres nye klassekammerat Johannes, som Mia ikke kan udstå, fordi han er alt for selvglad. Men Johannes viser sig snart at være en strålende logisk tænker og sammen følger de ledetråde og mulige forklaringer, der leder dem på en farefuld færd. Et actionfyldt eventyr, hvori kloge børnbliver til skarpe efterforskere.
Overraskende plots og twists holder publikum på kanten af sofaen hele vejen igennem.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Winnetous Søn.
Max har været indianer siden hans far hængte en ørnefjer rundt om halsen på ham lige efter fødslen. Men nu skal Max’ forældre skilles, og hans far har glemt, hvad det vil sige at være indianer. Tysk familiefilm, med dansk tale og tekst.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close