Ein liten smakebit på noko av den nye litteraturen og dei nye filmane på biblioteket denne veka. Ta turen innom biblioteket for å låne og kikke meir, eller klikk på lenka i kvar tittel. Sjølv om biblioteket no er ope som vanleg etter korona-stenginga, tilbyr vi framleis takeaway-tenester. Les meir her: https://hallingdalsbiblioteka.no/takeaway-bibliotek/.

Alle omtalene er utarbeida av Biblioteksentralen.

Bøker for vaksne

Datter savnet av Harlan Coben.
Simon har mistet tenåringsdatteren sin Paige til rus og en kjæreste som mishandler henne. Han vet ikke hvor hun er, og han er desperat etter å finne henne. Men en dag snubler han tilfeldig over henne der hun står og spiller gitar i Central Park. Hun ser ikke ut som datteren han husker – håret hennes henger i tjafser, kinnbeina er uthulet, og hun ser livredd ut. Når Simon prøver å snakke med henne, løper hun. Han følger etter, drevet av desperasjon etter å hjelpe datteren og raseri mot kjæresten hennes som også er dealeren hennes, og han ender opp i en mørk og farlig verden og et mysterium som leder tilbake til en gammel hemmelighet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

Frida: min ukjente farmors krig av Nina Grünfeld.
I «Frida: min ukjente farmors krig» trenger filmskaper og forfatter Nina Grünfeld ned i sin farmor Fridas historie. Frida Grünfeld, født i 1908 i Østerrike-Ungarn, levde et liv som på flere måter var dømt til å trenges ut i samfunnets randsone. I tillegg til sitt jødiske opphav, livnærte hun seg som prostituert rundt om i Sentral-Europa, og ble blant annet mistenkt for spionasje. Sønnen Berthold måtte hun forlate hos katolske fosterforeldre i Bratisalva i daværende Tsjekoslovakia. Han kom til Norge med Nansenpass, og ble en anerkjent psykiater og professor i sosialmedisin. Da verdenskrigen kom, ble Frida etter hvert deportert til Auschwitz, og senere drept i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Gjennom biter av dokumentasjon hentet ut av avhørsprotokoller, rettsdokumenter og arkiver pusler Nina Grünfeld frem et bilde av et oppsiktsvekkende liv.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Sluttspill av Daniel Cole.
Den pensjonerte politimannen Finlay Shaw blir funnet død i et låst rom. Alle tror det er selvmord, men etterforsker William «Wolf» Fawkes er ikke like sikker. Han mener at mentoren hans kan ha blitt utsatt for noe kriminelt. Sammen med sin tidligere partner Emily Baxter og privatdetektiven Edmunds begynner Wolf å grave i Shaws fortid som politimann for å finne ut om han var så uskyldig som han virket. Men det er ikke alle som er like glade for å ha Wolf tilbake, og når etterforskningen drar ham dypere og dypere inn i en historie om politikorrupsjon, er det hans egen karriere som står på spill.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Døden er et slit av Khaled Kahlifa.
På et sykehus i Damaskus dør Abdel Latif, gammel og mett av dager. Sønnen Bolbol samler sine to eldre søsken, Fatima og Hussein, for å meddele dem farens siste ønske: Han ville gravlegges i forfedrenes landsby 350 km nord for hovedstaden. Vanligvis er dette en kjøretur på noen få timer som – hvis det ikke hadde vært for de triste omstendighetene – kunne blitt en ganske fornøyelig utflukt, med flere gode steder å spise lunsj langs veien. Men nå – tre år ut i den syriske borgerkrigen – med store deler av landet sønderbombet og resten inndelt i soner, kontrollert av et uoversiktlig antall bevæpnede og uberegnelige grupperinger, som sloss mot hverandre, innebærer dette en kamp for å holde seg i live. Til tross for innbyrdes stridigheter, og et minne om en forfeilet far, ser ikke søsknene noe annen utvei enn å legge ut på reisen. En reise ikke ulik Syrias egen lidelsesferd.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Anna av Amanda Prowse.
Anna vokste opp med en kjærlig mor og en tøff storebror. Det var lite med penger, men de hadde hverandre. Da moren døde raknet alt, og Anna havnet i fosterhjem. Resten av oppveksten måtte hun klare seg alene. En dag blir Anna stående fast i heisen med Theo, og hun tiltrekkes av de snille øynene hans. Han kommer fra en rik og mektig familie, men ble emosjonelt forsømt. Anna har lovet seg selv at en dag skal hun få sin egen familie, som hun skal overøse med kjærlighet, mens for Theo er det utelukket å bringe et barn inn i vår nådeløse verden. Kan Anna og Theo likevel bygge en felles framtid? Kan kjærligheten deres overleve fortidens hemmeligheter? Denne boken er den første i en trilogi om løvetannbarnet Anna og rikmannssønnen Theo.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Alt det vi ikke kan si av Kelly Rimmer.
Det er urolige tider i Europa, men femten år gamle Alina Dziak bekymrer seg ikke over at nazisoldater nærmer seg den polske grensen. Hun drømmer heller om den dagen Tomasz vender hjem fra universitetet i Warzawa, og de kan gifte seg. Men gradvis blir hverdagen overskygget av nazistenes okkupasjon, og en dag forsvinner Tomasz. Alina svever mellom håp og fortvilelse mens hun venter på å høre fra ham, og samtidig forsøker å unngå oppmerksomheten til soldatene som patruljerer foreldrenes gård. Fortellingene om to kvinner flettes her sammen i en handling som beveger seg fra det naziokkuperte Polen til et hektisk, moderne familieliv på 2000-tallet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Demensbrems av Andreas Engvig.
Når levetiden vår blir forlenget, vil også andelen av mennesker med demens i befolkningen øke. I 2013 ble de samlede offentlige utgiftene for demenspasienter beregnet til 28 milliarder kroner per år. Denne boken vil legge frem vaner og tiltak som kan forebygge demens, blant annet ved å styrke nervecellene og sørge for godt vedlikehold av hjernen. Boken er delt inn i fire kapitler: en innledning som beskriver kjennetegn ved aldring og demens, et kapittel om mulighet for forbedring, et kapittel som beskriver en tre-stegsmetode med konkrete råd for å holde hjernen frisk lenger, og en oppsummering i slutten av boken. Andreas Engvig er lege og stipendiat ved Psykologist institutt på Universitetet i Oslo. Han har spesialisert seg blant annet i geriatri og psykiatrisk genetikk. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Bobilguide: Vestlandet.
I «Bobilguide: Vestlandet» får alle som ferierer på fire eller seks hjul en god og oversiktlig veiviser til de beste fricamping, camping- og bobilplassene på Vestlandet. Boken er illustrert med dronefoto og kart, og har informative tekster til hvert av de 420 stedene det er verdt å stoppe opp. Boken inngår i en 3-bindsserie som også inneholder bobilguide for Nord-Norge, Sørlandet og Østlandet. «Bobilguide: Vestlandet» dekker fylkene Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal. 
Ta kontakt for låne, eller klikk her.

 

Stauder – hvilken plante hvor.
Stell, plassering, formering, fargevalg og bladkombinasjoner – denne boken forteller deg alt du trenger å vite om stauder. Forfatterne har laget en oversikt over 101 stauder, hvor hver sort presenteres med bilder og opplysninger om blomsterfarge, blomstringstid, høyde, plassering og spesielle krav til behandling. Boken viser også hvordan man best setter sammen staudene i blomsterbedet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Dyrk økologisk av Eva Robild.
Å dyrke økologisk er et viktig skritt på veien for alle som vil spise giftfritt og leve bærekraftig. Men hvordan gjør man det? Denne boken viser hvordan du kan dyrke bær, frukt, grønnsaker, urter og blomster økologisk i egen hage. Forfatteren gir konkrete tips om blant annet jordtyper, gjødsling, vekselbruk, kompost, ugress og skadedyr. 
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Bonusfamilien av Svein Øverland.
Det er mange spørsmål og nye problemstillinger som dukker opp når den utvidede familien skal leve under samme tak. I «Bonusfamilien: en håndbok» gir psykolog Svein Øverland en veiledning til gode løsninger på utfordringene man møter. Når introduserer man den nye kjæresten for barna, hvordan får man til en god kjemi mellom bonussøsken, og hva må til for å enes om oppdragerstil? Øverland henter ut kunnskap opparbeidet i terapirommet, og deler ut råd som tar vare på både barn og voksne i den nye hverdagen. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Trieste av Dasa Drndic.
I den lille italiensk-slovenske grensebyen Gorizia venter 83 år gamle Haya Tedeschi på livstegn fra sønnen hun fikk med en SS-offiser for 62 år siden, da verden var i krig. Han ble tatt fra henne, som del i det tyske Lebensborn-programmet. Gjennom oppsamlede fragmenter: magasinutklipp, bilder, brev og gamle postkort, forsøker hun nå å nøste opp sin egen og sin families livstråd. Ut av kartoteket hennes trer en jødisk slekt fram fra en omskiftelig sentraleuropeisk historie. Haya og familien var blant de som slapp unna krigen relativt uskadd. Men på sin leting etter spor av sønnen, blir hun gradvis bevisst den grusomme forfølgelsen av italienske jøder og skjebnen mange av dem led i konsentrasjonsleiren San Sabba, bare noen få mil unna hennes egen dørstokk. I denne romanen, skrevet i et usentimentalt språk – som kombinerer utdrag fra rettsdokumenter og vitneutsagn, med fotografier og biografiske skisser – får leseren et blikk inn i det italienske holocaust.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Bøker for barn 

Brevet til kongen av Tonke Dragt.
Det er midnatt og 16 år gamle Tiuri må tilbringe natten innelåst i et kapell fordi han skal bli adlet dagen etter. Mens han sitter der og venter i skjæret fra et blafrende stearinlys, hører han et bank på døren og en stemme som desperat ber om hjelp. Et hemmelig brev må leveres til Kong Unauwen på andre siden av de store fjellene. Skjebnen til hele kongeriket avhenger av brevet. Tiuri har en viktig rolle i dette, noe som kan koste han ridderstatusen. Tiuris reise tar har han med gjennom mørke, truende skoger, over lumske elver, skumle slott og merkelige byer. Dette er en historie om en gutts kamp mot det onde, satt i en fortryllende verden med riddere, mot og ekte vennskap.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Hjelp småkrypene av Kristine K. Thorp.
Bevaring av natur og artsmangfold er viktigere enn noensinne, og denne boka viser hvordan vi alle kan bidra. Lær mer om småkryp som sommerfugler og bier, samt hvordan vi kan hjelpe dem. Boka viser forskjellige prosjekter man kan gjøre ved f.eks. å være hotelldirektør, restaurantsjef og barkeeper for småkryp, ved å lage enkle innretninger som de vil ha nytte av. Her er også en del faktaopplysninger om småkryp. Sakprosa for førskolebarn/småskoletrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Den lille mareritt-butikken av Magdalena Hai.
Ni år gamle Nina går inn i den lille mareritt-butikken i håp om å få seg jobb. Der blir hun møtt av et merkelig syn, butikkinnehaveren ruller rundt på gulvet i ukontrollerbar latter, som om han blir kilt av en usynlig hånd. Nina får hjelp av et spøkelse ved navn Paddy, og sammen begynner de å lete etter et pulver som kan u-kile innehaveren, men det er ikke lett når innehaverens kjæledyrblekksprut planlegger verdensherredømme og skaper trøbbel med rulleskøyter på alle tentaklene sine. Dette er en fortelling med mye humor, grøss og fantasi. Fortelling for småskoletrinnet.
Ta kontakt for å bestille, eller klikk her.

 

Hjelp, skolen lever! av Max Brailler.
Grøsserud grunnskole er en skole helt utenom det vanlige. Sam Graves har nylig fått jobb som vakt i skolegangene, en jobb han ikke er altfor oppspilt på. Men det viser seg snart at ansvarsområdene hans går langt utover å minne vennene sine på å komme til timen i tide, han må jobbe for å holde dem i live. Skolen er sulten, og den har ikke spist på lenge. Dramagruppa skal sette opp årets skuespill snart, og Sam må samarbeide med vennene Lucy og Antonio for å stoppe den onde skolen før det er for sent. Boka har mange illustrasjoner og lettlest tekst. Fortelling for småskoletrinnet.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Babysang : rim, regler og sanger for de minste.
Her er en samling med kjente og kjære rim, regler, sanger og dikt for de aller yngste. Ved å starte tidlig med å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Boka har mange fargerike illustrasjoner.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Tvert imot!
Dette er en billedbok om motsetninger i både konkret, relativ og overført betydning. Boka har et friskt blikk på motsetninger som f.eks. på og av, stort og smått, våt og tørr, for og imot, vondt og godt. Her får man en humoristisk reise gjennom motsetningenes intrikate verden, med avstikkere innom relative begreper og synspunkter. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Filmar

Sir
Ratna og Ashwin er begge unge, single mennesker, som lever i Mumbais storbyjungel, men begge har gjort seg sine erfaringer på det arrangerte ektekapsmarkedet. Hun opplevde skammen ved å bli enke som 19-åring, to måneder etter bryllupet, mens han ble lurt til å tro at en venn av familien ville gifte seg med ham. Ashwin tilhører Mumbais overklasse, og Ratna er hushjelpen hans fra bygda, så da de blir tiltrukket av hverandre skaper dette store problemer for begge to. Dette romantiske dramaet kunne ha blitt en typisk Askepott-historie, men i stedet skaper regissør Rohena Gera en nyansert fortelling om forventninger til familielykke i dagens India.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Sorry we missed you.
Ekteparet Ricky og Abbie har slitt med gjeld og økonomiske vanskeligheter siden finanskrisen i 2008, da Ricky mistet jobben og de måtte selge huset. En mulighet til økonomisk uavhengighet dukker opp da Ricky blir kontaktet av et transportfirma, som gir ham sjansen til å kjøpe en ny varebil og arbeide for dem på oppdragsbasis. For å få råd til dette må de selge familiens egen bil, noe som skaper problemer for konas jobb som hjemmesykepleier. Det er hardt arbeid og utfordringene tårner seg opp. Ricky, Abbie og de to barna Seb og Jane er i utgangspunktet en nær og sammensveiset familie, men den mentale slitasjen og mangel på fritid legger et umenneskelig press på samhørigheten. Filmen er regissert av Ken Loach, som vant Gullpalmen for “I, Daniel Blake” (2016).
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Parasitt.
Ki-taek, kona Chung-sook, dattera Ki-jung og sønnen Ki-Woo bor i en muggen kjellerleilighet som stadig oversvømmes i et fattig strøk av en koreansk storby. Her tjener de til livets opphold med midlertidige jobber og diverse svindelpåfunn. Så får Ki-Woo jobb som privat engelsklærer for datteren i en rik familie, og familien skjønner at her er det mer penger å hente. De legger derfor planer for å tyne mest mulig ut av sine intetanende ofre, og på kort tid lykkes hele familien med å bli ansatt som tjenere i det arkitekttegnede luksushjemmet. «Parasitt» er en sort komedie som på underholdende vis tar det moderne forskjellssamfunnet på kornet. Filmen vant Gullpalmen i 2019, og en Golden Globe, 2 BAFTA-priser og hele 4 Oscar i 2020. Filmen vant blant annet prisen for beste regissør og beste film, som første fremmedspråklige film i Oscar-prisens historie. 
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

1917.
Første verdenskrig er på sitt blodigste. Våren 1917 har tyskerne tilsynelatende trukket seg tilbake fra vestfronten, men så oppdager britisk etterretning at tilbaketrekningen er en felle. Tyskerne har i hemmelighet forskanset seg, og planlegger å møte de fremrykkende britiske styrkene med kraftig artilleriild. To unge, britiske soldater, Schofield og Blake, får det umulige oppdraget å ta seg frem på begge sider av frontlinjen, og levere meldingen som skal hindre et blodbad på hundrevis av soldater – deriblant Blakes egen bror. Filmen har vunnet en rekke priser, blant annet flere Oscar-, Golden Globe-, og BAFTA-priser, og fikk terningkast 5-6 av norske anmeldere.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

 

Ring mamma!
Foreldre venter hele livet på at barna skal si “takk”, og barna venter på “beklager”. Denne umulige ligningen er utgangspunktet i komedien «Ring mamma!». Niki har nettopp fylt 35 år. Hun er singel, flittig Tinder-bruker, hekta på eksen, krangler med storebroren og har store problemer med å kommunisere med moren. Det er på høy tid å ta tak i alle forhold og valgmuligheter som livet har gitt henne. Filmen er skrevet og regissert av den svenske filmskaperen Lisa Aschan, kjent for hardtslående, sosialrealistiske drama som «Apejentene» (2011) og «Det hvite folket» (2015).
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

Flukten fra Øst-Tyskland.
Dette er den sanne historien om familiene Strelzyk og Wetzel, bosatt i Øst-Tyskland under den kalde krigen, som gjorde et forsøk på å flykte til vest på ekstremt dristig og kreativt vis: ved hjelp av en hjemmelaget luftballong. Konstruksjonen av ballongen måtte skje i all hemmelighet, skjult for det beryktede østtyske sikkerhetspolitiet Stasi, og selve flukten ville også bli ekstremt farlig: flere hundre ble skutt i forsøket på å flykte fra øst til vest. I 1979 fikk Stasis sikkerhetsagenter ferten av planene, og fluktforsøket ble en kamp mot klokka. Filmen har fått terningkast 4-5 i norske aviser.
Ta kontakt for å låne, eller klikk her.

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close