Kanskje dette er sommaren då du skal lese deg verda rundt? Her er eit knippe forslag til bøker som lar deg oppleve framande kulturar og kjenne på stemningar frå land som vi ikkje kan reise til no.

Omtalene er henta frå Biblioteksentralen eller forlaga sine heimesider. Har du lyst til å låne noko av dette? Kom innom, ta kontakt med oss på telefon eller epost, eller klikk på kvart enkelt bilete. Då kjem du til katalogen vår der du kan bestille boka frå eit av biblioteka i Hallingdal.

Destinasjon Asia

Handlingen utspiller seg i 1930-årenes England. Christopher Banks har blitt en av landets mest berømte detektiver. Bare én uløst sak har aldri gitt ham fred: Hans egne foreldres mystiske forsvinning i gamle Shanghai den gang han bare var en liten gutt. Det går mot verdenskrig, og Banks finner at tiden nå er inne for å reise tilbake til barndomsbyen for å løse mysteriet. Handlingen veksler mellom London og Shanghai i førkrigsårene og boken tar opp temaer som minner, intriger og behovet for å vende tilbake. Kazuo Ishiguro ble født i Japan i 1954, men flyttet til England da han var fem år. For boken «Resten av dagen» mottok han Booker-prisen, og i 2017 ble han tildelt Nobels litteraturpris for sitt forfatterskap.

Med letthet og språklig eleganse skildrer Sayaka Murata den spesielle atmosfæren i en 24/7-kiosk i verdensmetropolen Tokyo. Suksessromanen Døgnåpent er både en kjærlighetshistorie og et originalt blikk på moderne arbeidskultur og det sosiale presset vi alle utsettes for fra omgivelsene. Keiko har aldri passet inn, verken hjemme eller på skolen. Men da hun som tenåring begynner å jobbe på døgnkiosken Smile Mart, faller ting på plass. Henrykt over å få være et sted der reglene for normal oppførsel er krystallklare (det meste er nedfelt i arbeidsinstruksen), går Keiko inn for å bli den perfekte medarbeider. Kolleger kommer og går, mens Keiko blir værende. Nå som hun er blitt 36, synes venner og familie det er på høy tid at hun skaffer seg en ordentlig jobb og ikke minst en mann. En stor beslutning presser seg fram. Men vil den egentlig gjøre livet bedre? Internasjonal litterær sensasjon som har solgt nær én million eksemplarer, og nå er under oversettelse til 35 språk.

Fortelleren i denne boken er reisebyråeieren Rush. Han forteller om sin slektshistorie og de store endringene Kina har vært igjennom siden begynnelsen av 1900-tallet. Boken skal også handle om dagens Kina. Om de store forskjellene som har oppstått, livet på arbeidsplassen, barnebegrensningspolitikken, hva kinesere tror på og hvordan landet styres.

Destinasjon Oseania

Robyn Davidson hadde aldri sett en kamel da hun bestemte seg for å reise 1700 engelske mil gjennom den australske ørkenen, alene med fire kameler. Det tar to år fra hun ankommer Alice Springs, en australsk utpost i enhver forstand, til hun kan dra av gårde. Når hun endelig er klar, kan vi følge den unge kvinnen på en indre og ytre reise som bringer henne tett innpå både landskapet og seg selv. Åtte måneder med brennende sol, giftige slanger og stadige møter med aboriginsk kultur forandrer et menneske. Det samme gjør den daglige omgangen med fire høyst personlige kameler.

Den unge engelske kvinnen Jean Paget er tatt til fange av japanske soldater under 2. verdenskrig. Hun blir drevet fra sted til sted på halvøya Malakka i Malaysia sammen med en gruppe hollandske kvinner og barn. I en fangeleir møter hun Joe Harman fra Australia. Han gjør alt han kan for å hjelpe kvinnene, og Jean forelsker seg i ham. Men når Joe stjeler mat til dem, blir han dømt til døden.
Etter krigens slutt reiser Jean tilbake til London. En uventet arv fører til at hun vender tilbake til Malakka. Der får hun vite at Joe har overlevd på mirakuløst vis. Jean har bare et mål – hun må til Australia for å finne ham.

Fire norske kvinner forlot Norge til fordel for et liv på venninnen Kats kakaoplantasje på Fiji. Maraia, snart atten år, skal arve plantasjen og sjokoladefabrikken. Men Maraia er nødt til å følge sin egen vind. Hun lytter til havsangen, den som lokker mildt i måneskinnet, men brøler når det stormer. En uventet invitasjon fører både de norske kvinnene og deres fijianske venner til Norge, et besøk som skaper friske kulturkollisjoner og emosjonelle møter med fortiden. Og for unge Maraia gir reisen fornyet innsikt i hva som skal skje med hennes egen fremtid. Havsang er en frittstående oppfølger til “Biter av lykke” (2016).

Destinasjon Afrika

Årene på farmen i Kenya sto alltid for Karen Blixen som de rikeste i hennes liv. Hun elsket naturen i Afrika, hun var betatt av dyreverdenen der og utviklet en eiendommelig kontakt med den innfødte befolkningen som hun etter hvert ble leder, lærer, lege og dommer for. Og det var her hun møtte den mannen hun kom til å elske, Denys Finch-Hatton. “Den afrikanske farm” er en klok historie om en kvinnes sterke følelser for et kontinent og mannen hun elsker. Boken dannet grunnlaget for Sydney Pollacks suksessfilm “Mitt Afrika”. Nå kommer den i ny, norsk oversettelse, mer enn sytti år etter at den kom ut i 1937.

Romanen består av flere dramatiske historier som henger sammen på originalt vis. Seksten år gamle Noah bor i et av Cape Towns bedre strøk. Han er en svart adoptert gutt, i en hvit verden. Spørsmålet tvinger seg fram: Hvor kommer han egentlig fra? Kanskje svaret befinner seg i den store slummen utenfor byen. En tilfeldighet setter ham på sporet, og Noah begir seg ut på sitt livs reise. Vinteren 1652 heiser Jan van Riebeck seil mot Kapp. Han har fått i oppdrag å etablere en handelsstasjon på sydspissen av Afrika for Det nederlandske handelskompaniet. Men både reisen og oppdraget blir langt vanskeligere enn han hadde forestilt seg. Kan han stole på de innfødte, og på sitt eget mannskap? På midten av 1990-tallet seiler Simon Stranger over Atlanterhavet i en liten båt. Overfarten er dramatisk, men de klarer det til slutt. Vel fremme på Trinidad får han nyheten om at faren hans er dødssyk. Simon drar hjem og sitter ved farens seng i seks uker, uten visshet om han vil overleve.

Etter at Ijeomas far blir drept sørger moren hennes så mye over tapet at hun velger å sende datteren bort til slektninger. På sitt nye hjemsted møter Ijeoma den unge jenta Amina, som hun forelsker seg i. Men den forbudte kjærligheten mellom dem blir oppdaget. Dette leder til en rekke hendelser som ender med at Ijeoma gifter seg med barndomsvennen Chibundu, et ekteskap hun mistrives sterkt i. Det blir etter hvert klart for Ijeoma at hun må foreta noen vanskelige valg for å ta ansvar for sin egen fremtid. Den nigerianske borgerkrigen, eller Biafrakrigen, danner bakteppe for denne romanen om den unge jenta som blir forsøkt tvunget inn i konformitet og et tradisjonelt familiemønster, men som likevel ender med å gå sine egne veier.

Destinasjon Europa

Året er 2008 og alt faller fra hverandre; den ene banken etter den andre går konkurs, på børsen stuper aksjekursene og finanskrisen er tema i alle medier. En dag mottar alle beboerne i Pepys Road, en gate i ett av Londons nye og fornemme områder, et postkort med teksten: VI VIL HA DET DERE HAR. Hvem har skrevet det, og hva er det de vil ha? Pepys Road er en stor kollektivroman om finanskrisen og dens konsekvenser. Om en millionby i oppløsning, om kjærlighet, grådighet, økonomisk kollaps, terrortrusler og voksende frykt

Høyt hevet over skyene ligger eventyrlandet Svaneti, som med rette blir omtalt som Europas tak. Mellom fjelltopper på over 5000 meter ligger flere bebodde bygder på over 2000 meter. Isolert beliggende i uberørt natur er eldgamle tradisjoner som forlengst har forsvunnet andre steder i Europa fortsatt i live. Så himmelsk vakkert at det av og til også får norske fjell til å blekne. Bli med på reise inn i dette ukjente eventyrlandet. I denne boka forteller Richard Bærug, som er født og oppvokst i Brunlanes i Norge, hvordan han, sammen med svanske Sjakå Margian, ble de første i historien til å gå Svaneti rundt til fots og på ski. Det ble en forunderlig reise inn i en enestående natur med sagnomsuste fjelltopper, vakre små kirker, bortgjemte landsbyer og eiendommelige tårnhus som står på Unescos verdensarvliste. Og ikke minst spennende møter med mennesker som fremdeles bor i dette fjellområdet.

Simon, Garnace og Lola er tre søsken som stikker av fra et kjedelig slektsbryllup for å besøke yngstebroren Vincent som har sommerjobb på et slott i hjertet av Touraine. De legger tanker om familie, barn, kjærlighetssavn og skilsmissesorg bak seg for å nyte barndommen igjen en siste gang. Franske Anna Gavalda har hatt stor suksess med de internasjonale bestselgerne “Saman er ein mindre aleine” og “Eg elska ho”.

Destinasjon Norden

Da Tonje Blomseth sluttet på videregående fulgte hun drømmen om å bli eventyrer på heltid. «Drømmen om nord» er fortellingen om hennes ekspedisjon på ski fra Nordkalotten gjennom grensetraktene sørover til Tydal i Trøndelag. Det er en tur som starter i mørketiden – og det til tross for at Tonje var mørkredd, og som slutter når våren er kommet til fjellet. Det er en fortelling om mot, besluttsomhet, jernvilje og fine opplevelser sammen med trekkhunden Nanni.

Mikael Niemi legger handlingen i denne romanen til bygda Kengis i Nord-Sverige. Året er 1852, og Lars Levi Læstadius’ vekkelsesbevegelse brer om seg. Særlig lokale samer og tornedalinger blir truffet av budskapet. Blant førstnevnte tilhører Jussi, en ung gutt som prosten Læstadius finner forlatt i en grøftekant og tar til seg. Samtidig med den religiøse vekkelsen, går ryktene om en stor, mannevond bjørn i området. Da en ung jente forsvinner i skogen, aner prosten at det er større farer på ferde enn bjørn. Han tar med seg Jussi og reiser inn i skogen, på ferten av de onde kreftene som truer med å ødelegge vekkelsen. Sentrale motiver i denne handlingsdrevne romanen er kulturkonflikter, undertrykkelse og store hendelsers betydning for små steder.

Knut forlater sin samiske kone og tar datteren Risten med fra Nord-Norge til Sør-Jylland. Far og datter flytter inn til Grethe, som nettopp har innlosjert fem vietnamesiske båtflyktninger i kjelleren. Blant flyktningene er gutten som har fått navnet Niels. Han og Risten knytter, i sin felles ensomhet, et uløselig bånd til hverandre. Først etter tjue år reiser Risten tilbake til Norge for å møte sin mor igjen. Møtet blir ikke helt som hun har forventet. «Sånn ble det» er en roman om familiehemmeligheter, underjordiske vesener og overvektige hunder, vanvidd og overlevelse.

Destinasjon Amerika

I en liten by sørøst i Irland på 1950 tallet, befinner Eilis Lacey seg i samme situasjon som så mange andre unge. Hun finner ikke arbeid i hjemlandet, så da hun får et tilbud i Amerika, må hun forlate alt hun kjenner for å begynne et nytt liv i Brooklyn. Eilis arbeider hele dagen på et varehus, tar kveldsundervisning på Brooklyn College og tilbringer fredagskveldene på dansegulvet, inntil hun en dag innser at hun har funnet en slags lykke. Men tragiske nyheter bringer henne tilbake til Irland, der hun uventet står overfor nye muligheter. Plutselig står hun overfor et umulig valg: kjærlighet og lykke i det landet hun hører til eller å holde et løfte på andre siden av havet.

I fleire tiår har ordet «forsvinne» romma både politiske avgrunnar og personlege tragediar på det latinamerikanske kontinentet. Gjennom rolla som NRK-journalist har Sigrun Slapgard møtt og fortalt om menneske som står opp for overmakta og risikerer sitt eige liv for å bidra til endring. I denne boka tek Slapgard lesaren med til El Salvador, der kodar, forkledning og død er ein del av kvardagen. Til FARC-geriljaen i den colombianske jungelen, der ei ny og skjør fredstid er ein realitet. Og til Buenos Aires, der bortførte menneske no dukkar opp igjen tretti år etter militærdiktaturet. «Eg har sett jaguaren» er ei sterk og personleg forteljing som bringer lesaren tett på Latin-Amerikas valdelege historie.

Mino Aquiles Portoguesa er født i Latin-Amerikas regnskoger og jakter på sommerfugler. En dag blir han midtpunktet for regnskogenes tragedie, da katastrofen også rammer hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden. Dette er første bok i “Mino-trilogien”. 

Rundreiser

Dette er ingen roman, og heller ikke en fortelling. Dette er en historie. Den begynner med en mann som reiser verden rundt, og den slutter med en liten innsjø som bare ligger der, en forblåst høstdag. Mannen heter Hervé Joncour. Det er en fortelling om sorger og begjær og kjærlighet. Og så har den sin egen musikk – den selsomme hvite musikken.

I denne romanen, bygd opp av korte notat og forteljingar, følgjer vi hovudpersonen Rønnaug gjennom fleire land. Kontrastane er store når ho reiser gjennom både vanlege feriebyar og farlege utkantområde. Det handlar om å reise åleine i verda som vestleg kvinne. Rønnaug treffer gamle vennar og elskarar undervegs, og boka tematiserer det å bli eldre. Med varme og humor, og i sin velkjente nøkterne stil, kombinerer Kleiva den indre eksistensielle og den ytre geografiske reisa på ein elegant måte.

I bokas første del får vi fortellingen om hvordan de bulgarske sigøynerne i århundrer har trent opp bjørner til å opptre. Med kommunismens fall ble de nødt til å gi fra seg bjørnene, som ble sendt til viltreservater. Den dag i dag reiser bjørnene seg på to og danser når de kommer i kontakt med mennesker. I bokas andre del forteller forfatteren om bemerkelsesverdige historier fra sine feltreiser i Øst-Europa og Cuba. Han beskriver blant annet smugling av biler inn i Ukraina, Kosovo som han haiker gjennom når landet blir uavhengig og om kubanere som frykter Fidel Castros død. Han gir et bilde av sosiale og økonomiske omveltninger, frihetenes utfordringer og det forføreriske ved autoritære styresett. I likhet med bjørnene lever de nå i frihet, men lengter tilbake til tiden da de ikke gjorde det.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close