Kva er ditt beste lesetips for sommaren? Kva er den perfekte sommarboka? Desse to spørsmåla fekk dei bibliotektilsette i Hallingdal. Her er svara våre! Kanskje finn du også den perfekte sommarboka her?

Omtalene er henta frå Biblioteksentralen eller forlaga sine heimesider. Har du lyst til å låne noko av dette? Kom innom eller ta kontakt med oss på telefon eller epost.

På vei til et middagsselskap blir Peri overfalt og forsøkt ranet av en tigger. Ut av vesken hennes faller et gammelt fotografi fra studietiden i England, og minnene strømmer på. Der traff hun den livsglade Shirin, den stillferdige Mona, og filosofiprofessoren Azur. Han utfordret de tre venninnenes ulike verdensbilder, og deres syn på religion, frihet og undertrykkelse. I middagsselskapet vandrer Peris tanker tilbake til tiden I Oxford. Men virkeligheten innhenter snart gjestene rundt det overdådige middagsbordet. En rekke terroraksjoner rammer Istanbul, og Peri tvinges til å gjenoppleve skandalen som skilte de fire vennene. Boken ble nominert til Orange Prize, Baileys Prize og IPAC Dublin Literary Award. 

“Sommer” er fjerde bok i Ali Smiths kvartett om vår tid. Seksten år gamle Sacha bor i Brighton og er fullstendig klar over at kloden er i alvorlig trøbbel. Det er februar 2020. I Australia herjer det voldsomme branner, og i Kina har det blitt oppdaget et mystisk virus. Samtidig som omverdenen er i ferd med å bryte sammen, er heller ikke alt som det skal være i de nære relasjonene. Alt er i endring, og det ser ikke spesielt lyst ut, synes Sacha. “Sommer” er en roman om en mørk tid der likevel ikke alt er håpløst. Det er også en roman om mennesker som er i familie. Om de forventningene man har til hva en familie skal være, om det å tro at man kjenner noen uten egentlig å gjøre det, og om det å ha mer til felles enn man kanskje selv ser.

Mia Fredricksen får sammenbrudd når hun får vite at mannen hennes er utro. Hun reiser hjem til sin mors trygge favn. Sakte men sikkert dras hun med i livene til menneskene rundt seg der hun er. Mora og venninnene hennes på omsorgssenteret, nabokvinnen med to små barn og en høyrøstet, sint ektemann og de unge jentene hun underviser i poesi. Mia får et helt nytt syn på livet etter hvert som sommeren uten menn skrider frem.

Sommerboken handler om Sophia, hennes pappa og farmor som tilbringer sommeren på en vakker øy i Finskebukta. Mest av alt er det en fortelling om forholdet mellom en meget gammel kvinne og en meget ung jente. Henvist til hverandre utforsker de øya og dens omgivelser, deler erfaringer og lærer av hverandre. Deres vennskap over generasjonene er like sterkt og intensivt som en sommer i skjærgården kan være etterlengtet.

«Sommerlys: og så kommer natten» består av åtte tett sammenvevde historier fra et lite islandsk landsbysamfunn. Hver av historiene handler om én eller to av de særegne personene som bor der, og samlet utgjør de et litterært portrett av menneskene, lengslene og drømmene som lever i den lille kystbyen. Jón Kalman Stefánsson fikk sitt store gjennombrudd med denne romanen, som ble utgitt første gang i 2009. Boken ble nominert til Nordisk råds littteraturpris. 

Hva sier måten vi reiser på om hvem vi er? Og hvorfor er det så mange turister som hater turister? I denne boka trekker Magnus Helgerud en linje fra 1800-tallets overklassereisende til dagens selfie-turister. Underveis møter vi blant andre poeten Lord Byron, forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson, filosofen Edmund Bruke, en krigsturist, noen sosiologer samt filmstjerner som Audrey Hepburn og Julia Roberts. Magnus Helgerud er journalist og har skrevet om reising for flere norske aviser og magasiner.

Andrew er ansatt for å finne avdøde personers nærmeste familie. Han går selv i begravelser til dem som ikke har noen til å følge dem på deres siste reise. Han vil for all del ikke lide samme skjebne. Han forteller kollegaene at han har den perfekte familie, kone og 2,4 barn som hver dag venter på han etter jobb. Denne løgnen går helt fint helt til han får varme følelser for en kollega. Da starter problemene. Den lille hvite løgnen er i ferd med å innhente han. Dette er humoristisk fortelling om godhet i en verden hvor ensomhet er et voksende problem.

Tove Nilsen har besøkt Kreta i 25 år og har fått et nært forhold til øya. Det litterære og personlige er blandet sammen i denne hyllesten til den greske øya. I romanen får vi møte forfatteren Tove og kjæresten hennes, og følger dem rundt på øya. Tove kjenner hele øya godt etter mange turer over hele Kreta, og hun hyller øya gjennom portretter av steder og mennesker slik de fremstår gjennom årene. Vi møter blant annet Kostas som driver landsbyens taverna og Mikhaelis som dyrker hamp bak hotellet og planlegger arkeologiske ekspedisjoner.

Hvorfor bruker nordmenn påskeferien til å gå i motbakke på bakglatte ski og sommeren til å sage, sparkle og male på hytta? Hvorfor vasker vi opp i baljer og leser i lyset fra stearinlys, når vi har det mer komfortabelt hjemme? I denne boken ser journalist og idéhistoriker Magnus Helgerud nærmere på hvorfor nordmenn er så knytta til hytta. På veien møter vi fargerike karakterer som hytteeieren som forgiftet svogeren fordi han tok seg til rette på hytta, badelegen som tilbyr brennmanet-brenning og en norsk-somalisk jente med en stor hyttedrøm.

«Der det finst fuglar» er eit intenst familiedrama frå ein forblåsen plass på Trøndelagskysten. Johan har forsaka kjærleiken til Hannah for eit ekteskap med prestedottera Marie og ein stilling som fyrvaktar på eit rev to sjømil i havet utanfor bygda Uthaug, der dottera Darling og sonen Valdemar blir tjora fast til fyret for ikkje å blåse på sjøen. Livet er hardt og einsamt. Johan sit i toppen av fyret og grublar, Marie vil helst holde seg i Uthaug. Sonen Valdemar er ikkje riktig i hovudet, og dottera Darling sin hug etter menn driver Johan til å gjere unevnelege ting. I eit nøkternt språk med strimer av humor, maler Maren Uthaug fram ein mørk og urovekkande slektsfortelling. 

Familien Mulvaney ser ut til å ha alt man kan ønske seg. De bor på en pittoresk gård i upstate New York. Michael er en framgangsrik entreprenør og byggmester, og Corinne driver en gårdsbutikk med antikviteter. Sammen er de muntre, kjærlige og trygge foreldre for barna: den kjekke, atletiske Michael, skolelyset Patrick, den populære og godhjertede Marianne, og attpåklatten Judd. De er familien alle i den lille byen Mt. Ephraim ser på med beundring ? og kanskje et snev av misunnelse. Så inntreffer katastrofen på valentinsdagen i 1976, og alle snur dem ryggen. Den tidligere så tette og nære familien rives fra hverandre, og ender, alle på sitt vis, med å leve lappeteppeliv, spredd for alle vinder. Helt til årene som har gått kanskje likevel gjør det mulig å finne en vei tilbake til hverandre.

Franske Lorelou Desjardins fikk et jobbtilbud i Norge, tok sjansen og flyttet hit uten noen kjennskap til landet. Vennene trodde hun var gal. I denne boka blir vi med på reisen. Gjennom humoristiske historier forteller hun om sitt møte med nordmenn og (sære) norske vaner. Hun forteller om møtet med norsk arbeidsliv, norskkurs, skiturer, julebord og dating. Lorelou Desjardins driver bloggen «A frog in the fjord».

Sjølv om han vaks opp midt i sjølvaste postkort-Noreg, har Are Kalvø alltid betrakta naturen med ein viss distanse. Men for nokre få år sidan kunne Are peike på ein urovekkande tendens: venane hans var i ferd med å rømme til skogs i hopetal. Tomme var pubane, stuene og stamsteda; no gjekk venene hans på ski saman i marka og lira av seg frasar som: «Det er berre i møte med naturen at me forstår kor små vi verkeleg er.» Kva i alle dagar hadde hend? Kva dreiv dei på med på hyttane sine, ute i skispora eller på skogsstiane? Og er det lov å seie til fjellgeitene av nokre vener at man synast fjellturar i grunn er oppskrytt? Are Kalvø setter norsk friluftskultur under lupa for å undersøkje det beste så vel som det verste.

Kunstneren Alicia Berenson har det vanskelig med seg selv, og ektemannen Gabriel er bekymret for henne. De to er lykkelige og forelsket, og Alicia vil berolige ham, så når han foreslår at hun begynner å skrive dagbok godtar hun uten å mukke. Helt til hun en kveld skyter ham fem ganger i ansiktet og aldri mer sier et ord. Psykoterapeuten Theo Faber har nysgjerrig fulgt saken på nyhetene, og når det seks år senere dukker opp en ledig stilling på institusjonen Alicia er innlagt på nøler han ikke med å si opp den gamle jobben sin og prøve å finne ut av mysteriet med den tause morderen. Ingen har noen gang gjort noen fremgang i behandlingen av Alicia, men han er overbevist om at han kan lykkes.

Handlingen i «Den forbudte elven» er lagt til 1990-tallets Nigeria. Vi møter fire brødre som benytter sin fars fravær til å dra på fisketur i elva de har fått streng beskjed om å holde seg unna. På hjemveien møter de Abulu, en eksentrisk karakter som er beryktet for sine spådomskunster. Han forkynner at den eldste av dem, Ikenna, vil bli drept av en av sine brødre. Spådommen forfølger guttene og tærer på familiebåndene. Moren blir innlagt på sykehus, og faren, familieoverhodet, bryter sammen i erkjennelse av at han ikke kan beskytte sine sønner. Brødrene forsikrer stadig Ikenna om at ingen av dem vil drepe ham. Men hva om den gale spåmannen får rett?

Da Elin er 10 år gammel omkommer faren og hennes to brødre i et leirskred. Tilbake sitter hun og moren i en liten bygd i Nordland. Som voksen kommer Elin tilbake for å selge barndomshjemmet etter morens død. Hun må rydde opp i det familien eide. Gradvis går det opp for henne at foreldrene har hatt hemmeligheter som hun må undersøke nærmere.

De to åttiåringene Tom og Charlie bor langt inne i Canadas skoger. Her lever de fritt, helt etter sine egne regler og ikke med andre forbindelser til omverdenen enn to hasjdyrkere som bringer dem nye forsyninger nå og da. Men en dag blir tilværelsene deres forstyrret av to kvinner. Den ene en fotograf på jakt etter overlevende etter skogbrannen, den andre en kvinne på deres egen alder som har rømt fra en psykiatrisk institusjon hvor hun har tilbrakt det meste av livet. Dette er en historie som hyller naturen, friheten, kjærligheten og alderdommen.

I 1985 køyrer ei fem år gamal jente akebrettet til bror sin utfor vegen. Ho fell på grunna uti sjøen, og der blir ho liggande med andletet ned og druknar. Ingen såg kva som skjedde med ho, og tilbake står ein familie på to vaksne og tre barn. Fleire år etterpå begynner broren å nærme seg ulykka gjennom litteraturen. I lesing og skriving finn han trøyst og forståing. Han er ute etter ei form til skildringa av det som skjedde med søstera. Ulike verk av ulike forfattarar opnar noko opp for han, og gjennom fleire tekster byggjer han opp eit portrett av ei øy og ein familie og heidrar sin vesle søster.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close