Lesetips for ungdom

Kanskje neste Netflix film? Har absolutt sjanse!

10 blinddates av Ashley Elston

Det eneste Sophie ønsker seg til jul er litt tid borte fra de overbeskyttende foreldrene sine. Når de bestemmer seg for å tilbringe jula i sør-Louisiana, er Sophie overlykkelig for at hun endelig kan få litt alenetid med kjæresten Griffin. Men det viser seg at Griffin ikke vil være med henne, og Sophie flykter til besteforeldrenes hus med knust hjerte. Der er resten av den viltre familien hennes samlet, og bestemoren hennes får en briljant idé: de neste ti dagene skal hver av slektningene arrangere en blind date for Sophie. Ti heseblesende dager følger, men når Griffin plutselig dukker opp igjen og vil ha en sjanse til, blir hun mer forvirret enn noensinne. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil slappe av med koselig, romantisk og morsom julefortelling.
Natalia, Gol bibliotek

 

Fantasy på høyt plan

Glasstronen av Sarah J. Maas

18 år gamle Celaena Sardothien har overlevd et år med hardt straffearbeid i Endoviers saltgruver. Hun blir dratt med inn i et rom for å møte kronprinsen og blir hans forkjemper. Prins Dorian tilbyr henne friheten under en betingelse, hun må være hans forkjemper i en konkurranse for å finne den nye kongelige snikmorder. Motstanderne hennes er mannlige tjuver, snikmordere og krigere fra riket rundt, hver av dem sponset av et medlem fra Kongens råd. Hvis hun slår motstanderne sine i de mange elimineringsrundene, må hun tjene kongeriket i tre år før hun er helt fri. Så finner de en av konkurrentene død, raskt etterfulgt av enda en. Celaena må finne ut hvem som er drapsmannen før hun selv blir et
offer. Under sin egen etterforskning, føres den unge snikmorderen inn på sporet av en større skjebne enn hun noensinne kunne sett for seg. Fantasy for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som liker Game of Thrones og Dødslekene.
Eva, Hol folkebibliotek

 

Hemmeligheter og løgner, tennis og fotball, søster og bror.

Unstoppable av Dan Freedman

De fjorten år gamle tvillingene Kaine og Roxy var tidligere som erteris, men nå klarer de knapt å være i samme rom. Roxy hater måten broren oppfører seg på. Kaine er kanskje god i fotball men han havner alltid i trøbbel og han bryr seg ikke om familien. Og Kaine avskyr måten hans såkalte perfekte søster dominerer foreldrene med sine ambisjoner om å vinne Wimbledon. Men begge tvillingene bærer på egne hemmeligheter, hemmeligheter som kan ødelegge alt de har jobbet hardt for. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil lese en realistisk og engasjerende historie på engelsk.
Natalia, Gol bibliotek.

 

 

Gripende og nervepirrende og skremmende nært

I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue

Første boka, “Brages historie” kom ut i 2014 og vant U-prisen, og det med god grunn. Selv om dette ikke er ferske bøker er de skremmende aktuelle med pandemitematikk. Dette er ikke en serie for sarte sjeler … men drivende godt skrevet!

Passer for deg som tåler svart dystopi og håpløshet, og som setter pris på spenning!

Bergljot, Hol folkebibliotek

 

Ei fin forteljing om ung kjærleik

Alt du kan ønske deg av Linn T. Sunne

Andreas sender Siri meldingar som får det til å krible i heile henne. Men Siri er kjærast med Jens, og han er sjuk og treng henne kanskje mest. Korleis kan ho då gjera det slutt med han berre fordi ho vil vera med Andreas? Likevel møtest dei to i skjul, og ein dag er det nokon som ser dei saman… Alt du kan ønske deg er ei lettlesen bok som handlar om ung kjærleik og kor vanskeleg det kan vera å velja det rette.

Passar for deg som likar kjærleikshistorier som ikkje berre er rosenraude.

 

Prank eller terror?

Bakgårdshund av Magnus B. Halvorsen

Balal og kompisene hans i Oslo skremmer folk på YouTube-kanalen sin. Bare helt uskyldig, selvfølgelig. Men så utfører de et terroraktig stunt på T-banen. Dessverre skaper dette masse frykt, også i Balals egen familie som opplevde vonde ting i hjemlandet. Blir guttene avslørt? Og hvor langt kan en egentlig gå i jakten på følgere?
 
Passer for deg som liker realistiske bøker med action i. 
Synne, Ål bibliotek
 

Spennende og realistisk fra Oslo under 2. verdenskrig

Gutten i mørket av Harald Rosenløw Eeg

“Gutten i mørket” er en spenningsroman fra andre verdenskrig. Handlingen utspiller seg i Norge, nærmere bestemt i Oslo, der Johan bor sammen med moren sin. Det viser seg at moren hans gjemmer sabotører i leiligheten, og etter hvert blir Johan nærmere kjent med en av dem. Johan vil gjerne gjøre en innsats for landet ved å gjennomføre små oppdrag han får av sabotøren. Spørsmålet er bare om han er modig nok. Han lurer også på hvem han egentlig kjemper for, og han finner ut at det ikke er alle man kan stole på. Ungdomsromanen er aktuell ved at den viser krigens mange konsekvenser. Omtalen er utarbeidet av BS.
 
Passer for deg som har lyst til å lese om hvordan det var å være ung under 2. verdenskrig.
Linda, Nesbyen bibliotek
 

Eventyrlig og litt skummel fantasybok

Skifterne av Sissel Chipman

Kira kjemper mot de magiske mørke kreftene sine. I landsbyen går det rykter om at noen ungdommer er skiftere. Det vil si at de blir til ville dyr om natta og har et kaos inni seg som smitter og må utryddes. Kira er klar over at hun burde si fra om kaoskreftene sine, for gråfolket er de eneste som kan fjerne dem med sin magi. På den annen side vil hun heller dø enn å ende opp som den mekaniske og viljeløse Elina som ble sendt til gråfolket for å bli gjort «normal». Kiras hemmelighet blir til sist avslørt, og hun lærer mye mer om gråfolket enn det hun egentlig vil vite. Dette er en fortelling om forholdet mellom mennesker, dyr og natur, og om retten til å være den man er. Omtalen er utarbeidet av BS.
 
Passer for deg som er glad i dyr og magiske fortellinger.
Natalia, Gol bibliotek
 

Med humor om alvor

Oppdrag abort av Jenni Hendriks

For syttenårige Veronica Clarke, klassens ener, er veien til college opplagt. Men med to rosa streker på en plastpinne står framtiden i fare for å endres drastisk. Veronica blir nødt til å gjøre noe hun gjerne skulle vært foruten – hun må ta abort. Dette blir på ingen måte enkelt. Med nærmeste klinikk i neste delstat, foreldre av det konservative slaget, en håpløs kjæreste, og uten tilgang på bil, er gode råd dyre. Redningen finnes i skolens desidert største urokråke – Bailey Butler. Sammen legger de ut på en reise i kappløp med tiden. Underveis gjenoppdager Veronica vennen hun trodde hun hadde mistet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passar for deg som liker bøker med høyt tempo.

 

 

Råning og kjærleik

Blindsone av Anders Totland

“Eg veit ikkje noko meir pirrande enn å sitja i bilen med Henrik når han kjem i flytsona. Når resten av verda forsvinn rundt han og alt handlar om bilen og vegen.”

Sanne og kjærasten Henrik går på vidaregåande. For Sanne er det berre Henrik som gjeld. Det er dei to mot resten av verda. Henrik overraskar Sanne då han vil dra på russefesten. Han har aldri vore oppteken av slikt tidlegare. Sanne vil ikkje vera klengete, men grip sjansen til å bli med på festen så ho kan halde eit auge med Henrik.
Dette er ei forteljing om den såre ungdomstida og kor vanskeleg det kan vera å akseptera seg sjølv. Romanen handlar om bilar, fart, altoppslukande kjærleik, å mista seg sjølv, og å finna seg att. Omtalen er utarbeidd av BS.

Passar for deg som likar fart, spenning og kjærleikshistorier. 

 

 
 
 

Den vanskelege kjærleiken

Laura Dean driver og dumper meg av Mariko Tamaki

Frederica «Freddy» Riley er 17 år gammel og sammen med Laura Dean, den mest populære jenta på skolen. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og nydelig, og Freddy er hodestups forelsket. Det eneste problemet er at Laura Dean er en veldig dårlig kjæreste. Når hun dumper Freddy for tredje gang tar bestevenninnen Doodle med seg Freddy til et medium som råder henne til å gjøre det slutt en gang for alle. Men Freddy er fremdeles forelsket, og det er umulig å gi slipp når Laura Dean alltid kommer tilbake til henne. Etter hvert som forholdet deres spinner ut av kontroll blir det vanskeligere og vanskeligere for Freddy å beholde forbindelsen til de som står henne nærmest, til og med bestevenninnen Doodle, som trenger Freddy mer enn noensinne. Grafisk roman for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passar for deg som vil ha ein fin og spennande teikneserie om kjærleik og vennskap. 

 

 
 
 

Drama, romantikk og humor

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen

Synne er 15 år og har ADHD, inni ho boblar og kokar det. Ofte skjeller ho ut lærarar og elevar, og må mange gonger på kontoret til rådgivaren på skulen. Rådgivaren vil at ho skal begynne med medisin igjen. Synne har heldigvis ei bestevenninne, Torunn. Så begynner det to nye elevar, og dei skapar problem. Den eine er Kine, som er ein ufordrageleg influensar med mange følgarar på Instagram. Den andre er Johan, som er mystisk og pen, og som må ha O’boy og brødskiver med jordbærsyltetøy kvar dag.
Dette er ei forteljing om ADHD, forelsking og vennskap, og passar for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Passar for deg som likar å lesa om heilt vanlege ungdomsliv der det også skjer vanskelege ting.

 
 
 

Vondt og virkelighetsnært om omsorgssvikt.

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Det er snart et år siden Sannas mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, som så å si har sluttet og spise, og som knapt nok ser henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Dette er en virkelighetsnær historie om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre. Den handler om omsorgssvikt, men hvor hjelpeapparatet for en gangs skyld fungerer. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker bøker som gjør litt vondt å lese.

 

 
 
 

Boken setter enkle ord på en vanskelig kollektiv sorg

Ubesvart anrop av Nora Dåsnes

Rebecca og Fariba begynner på videregående høsten 2011, en knapp måned etter 22. juli. Fariba melder seg inn i AUF. Rebecca kjente ingen av dem som døde. Hun prøver å være en av de som tar hverdagen tilbake ved hjelp av revy, fester, venner og skole og Daniel med det krøllete håret. Men Rebecca tenker likevel hele tiden på det som skjedde. En fortelling om å lete etter mening, om sorg, angst og utenforskap – og om hvor viktig det er å nå ut til hverandre selv om det kan være vanskelig. Grafisk roman for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil lese om hvordan Utøya-tragedien påvirket ungdom etter 2011.

 

 
 
 
Kven kan du eigentleg stole på?

Ser du dette? av Sigrid Agnethe Hansen

15 år gamle Anna har reist frå eit rykte. Ho må starte på nytt, med ny skule og nye venner. Men eit rykte kan reise fortare enn ein bil kan køyre, og det ønsker å nå så mange som mogleg. Ser du dette? handlar om å gi hjarta sitt til ein som tråkkar det sundt. Om at det kan vera mange grunnar til at folk oppfører seg dårleg mot andre, men at ein uansett ikkje kan la det gå utover uskuldige. Og om å lære seg å stole på andre på nytt.
Forteljing for ungdomstrinnet.

Passar for deg som også likar forteljingar om dei vanskelege tinga i livet.

 
 
 
Pageturner!

Rekrutten av Robert Muchamore

12 år gamle James Adams kjem på barneheim etter at mora døyr. James får raskt tvilsame venner, og hamnar i slåsskampar og blir arrestert for tjuveri. Men då CHERUB, den hardaste treningsleiren for spionar under 18 år, oppdagar hans skjulte talent, startar eit nytt liv som spion. Forteljinga følgjer rekrutteringa av James til organisasjonen og den knallharde opptaksprøva – 100 dagar med smertefull grunntrening. Han får også sitt første oppdrag, der James skal infiltrere ei gruppe økofanatikarar som har planar om biologisk terror. James må ta stilling til kor store sjansar han tør å ta for saka. I yttarste konsekvens kan det bli med livet som innsats. Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.
 
Passar for deg som likar bøker med mykje action og spenning.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.
 
 
 
Søster i trøbbel

Søstera di er den peneste på skolen av Sverre Henmo

Det er ikke lett å finne ut hvem man er, og hva man står for. Særlig når lillesøstera di plutselig er skolegårdens midtpunkt, og hun i tillegg blir sammen med den farligste fyren på skolen. Enda verre blir det når han gir henne et blått øye. Da får man kjent på hvem man er, og hva man står for. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
 
 
Passer for deg som trenger motivasjon til å stå opp for de du kjenner!
 
 
 
 
 
Spenning, kjærleik og uventa vennskap i ei tenkt framtid

Drømmenes orden av Øystein Stene

I oppfølgaren til boka Pustens lov, blir me med Alm på ei reise gjennom Europa. Målet med turen er Paris der det skal vera ei samling for folk som har levd i lufttette bygg i mange år. Viruset som gjorde menneske til maper utan språk og minne, har også gjort verda til ein svært annleis stad. Menneska er få, mapene mange og naturen fortrenger sakte, men sikkert det menneskeskapte. Alm og nokre fleire med henne er immune mot viruset og kan ferdast fritt ute, medan andre blir omgjort til maper dersom dei tek ox-drakta av. Kvifor er det slik? Og kven lever mest verdige liv, mapene ute i det fri eller menneska i lufttette rom og med ox-drakter på? Alm får ein del svar, men ikkje alt blir oppklart no heller så det er berre å gle seg til den siste boka i trilogien!

Passar for deg som likar forteljingar om ei oppdikta framtid, der noko av det som skjer faktisk også kan skje i verkelegheita…
Liv Solveig, Gol bibliotek.
 
 
 
Hva hvis du forsvant og ingen savnet deg? 

Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo

17 år gamle Kristiane har forsvunnet sporløst. Politiet antar at hun har rømt, og ingen melder henne savnet. Tretten år senere får Beatrice vite om forsvinningen og at Kristiane var tanten hennes. Hun bestemmer seg for å lete etter henne. Gjennom Messenger-samtaler med personer fra Kristianes fortid forsøker Beatrice å finne ut hva som skjedde. Hun prøver å finne svar på hvordan Kristiane bare kunne bli borte, hvem Hedda som Kristiane ble venninne med rett før hun forsvant var, og hvem man kan stole på – Kristianes egen ord eller det Beatrice finner ut om henne. Dette er en intens fortelling om hvordan vennskap, svik og mørke følelser kan endre en for alltid. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker mysterier og spenning.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.
 
 
 
 
 

 

En vakker bok om alvorlig sykdom.
 

A story about cancer : (with a happy ending) av India Desjardins

En tenåringsjente er på vei til sykehuset der legene skal fortelle henne hvor lenge hun har igjen å leve. Mens hun går bortover, tenker hun på reisen hun har tatt frem til dette punktet – de stygge veggene på sykehuset, skjerfet på hodet, de grusomme behandlingene, men også tiden hun har tilbragt med venner, familie og hennes nye kjæreste, Victor. Dette er en historie om kreft med en lykkelig slutt. Den handler om livet, kjærligheten og spesielt håp. Grafisk roman for barn og ungdom. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker de store spørsmålene i livet.
Tove, Geilo bibliotek.
 
 
 
 
 

 

Trygg med laget i ryggen
 

Outlaster av Nina Borge

Adrian elskar å spele Counter-Strike. Berre der er han sterk. Til og med leiar for teamet! Han elskar teamet sitt, vennane sine. Men utanfor, der slit han. Tvinger seg sjølv til å gå på skulen, men er så stiv av skrekk at han ikkje får med seg det som blir sagt. Kva skjer når foreldra finn ut at han skulkar skulen? Utan Adrian kan laget berre gløyme å vinne gamingkonkurransen…
Og så er det jenta på laget som han er så forelska i. Tør han å vise kven han er?

Passar for deg som elskar gaming, eller lurer på kvifor folk gjer det
 
 
 
 

 

Kjærlighet, magi, krig og skremmende vesener.
 

Ønskemesterens datter av Laini Taylor

Handlingen foregår i Praha, i en verden man aldri før har sett. Rundt om i verden dukker det opp håndavtrykk som er brent inn i helt vanlige dører. I en mørk og støvete butikk har en djevels beholdning av mennesketenner blitt faretruende liten. Og i de trange smugene i Praha er Karou, en ung kunststudent i søken etter sin egen ukjente historie, i ferd med å bli fanget i en brutal krig med vesener fra en parallell verden. Da en av de fremmede – vakre, forfulgte Akiva – setter øynene i henne i en bakgate i Marrakesh, befinner hun seg snart i en krig mellom engler og demoner, hemmeligheter kommer for dagen og en kjærlighetshistorie med røtter i en brutal fortid oppstår. Men det spørs om Karou kommer til å angre på at hun søkte sannheten om seg selv. Fantasy for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som eventyrlige og romantiske fortellinger.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.
 
 
 
 

 

Sherlock Homes’ ukjente lillesøster!
 

Den forsvunne markien av Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes er detektiv og lillesøster til den berømte mesterdetektiven Sherlock Holmes. Moren deres har forsvunnet, og Enola drar til London for å lete etter henne. Hun er helt uforberedt på det som møter henne der. Når hun ankommer London blir hun involvert i en kidnapping av en ung marki. I en by hun ikke kjenner prøver hun å flykte fra hardbarkede kriminelle og avlede de to eldre brødrene sine. Samtidig som hun prøver å finne ledetråder som kan forklare hvor moren befinner seg. Enola må finne ut av hvorfor moren er forsvunnet, om hun ønsker å bli funnet og om Enola vil klare oppgaven. Enola Holmes og den forsvunne markien finnes også som en Netflix original-film. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker mysterier, gamle dager og tøffe jenter.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.
 
Vil du låne? Klikk her
 
 

 

Ærlig fortelling om det å frykte døden!
 

Hvis hvalen dreper meg av Hilde Hylleskaar

Emilie er redd for å dø. Døden ligner en hval som er etter henne, men hun tør ikke si det til noen. I stedet følger hun med på nyhetene om alt det vonde som skjer med barn og ungdommer der ute i verden.  Plutselig er Emilie både langt inne i seg selv, og helt utenfor seg selv, på én gang. En dag oppsøker hun skolepsykologen. Endelig tør hun fortelle, og kanskje vet hun mer om hvalen enn det hun selv tror. Omtalen er hentet fra Biblioteksentralen.
Boken var nominert til Uprisen 2020

Passer for deg som kjenner at alt det vonde som skjer i verden kan bli for mye.
Tove, Geilo bibliotek.
 
Vil du låne? Klikk her
 
 
 
 

 

God blanding av spenning, humor og romanse
 

Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen

Robins familie er sinte miljøvernere som kjefter og smeller og går i demonstrasjonstog for den minste lille ting. Han selv er den eneste som er normal. De vil redde verden, men klarer ikke engang sette inn i oppvaskmaskina. Så skjer det noe som snur opp ned på alt: mammas erkefiende, den joviale ordføreren fra Høyre, flytter inn i nabohuset. Og jammen har han en sønn på Robins alder. Det er plass til én til rundt spisestuebordet i villaen hvor de nyter bedre middager med sølvbestikk og krystallglass, og Robin vet hva han må gjøre for å kapre den. Han må tjene en million. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som vil lese om utenforskap på en humoristisk måte.
Linda, Nesbyen bibliotek.
 
Vil du låne? Klikk her
 
 

 

Spennende og aktuell!
 

Pustens lov av Øystein Stene

Alm er 19 år gammel. Hun har vokst opp i Fjordbyen, hvor glass og betong beskytter innbyggerne mot et livsfarlig virus som finnes i lufta utenfor. Alm er et lovende ledertalent, og blir utpekt av byrådet til et oppdrag utenfor byen. Iført sikkerhetsdrakt begir hun seg ut og alt går fint – helt til drakten revner og Alm oppdager hvem hun egentlig er. De skremmende aktuelle temaene for romanen er overbefolkning, pandemier og klimakatastrofer. Dystopisk fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som ikke lar deg skremme av fortellinger om virus-pandemier!
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.
 
Vil du låne? Klikk her
 
 

 

For deg som liker alvor og spenning.
 

I Lyas øyne

Dagen før 17-årsdag sin blir Lya påkjørt og blir lam fra livet og ned. Sjåføren stikker av. Det er en kamp for Lya å forberede seg på et liv i rullestol og akseptere at hverdagen er forandret for alltid. Det viktigste er å finne ut hvem sjåføren var, særlig når hun oppdager at noen har bestukket foreldrene hennes for å beskytte gjerningspersonen. Lya og vennen Antoine gjør alt for å finne sannheten. Tegneserieroman for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Følg med Lya i bok nr 2.
 

 

Passer for deg som vil vite hvordan det er å få livet snudd på hodet
Tove, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En real kjæreste tåler sannheten!

Høgspenning livsfare

Lea går på vidaregåande og bur aleine på hybel. Ho har ingen vener, og mammaen hennar ligg sjuk i senga heime på garden. Lea gjer alt ho kan, men samme kva ho sier eller gjer står ikkje mamma opp. Lea blir nokon andre. Ho blir til Vilde, som er smart, morosam og kul. Vilde kan greie alt i hele verda: ho kan få seg vener, og ho kan få seg kjærast. Men plutseleg skjer det noko som gjer at Vilde sluttar å eksistere, og Lea klarer ikkje noko anna enn å vere Lea igjen. Dette er ei forteljing om psykisk sjukdom. Forteljing for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Passer for deg som vil vite hvordan det er å ha en forelder som er psykisk syk
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Vinner av Kulturdepartementets debutantpris for beste barne- og ungdomsbok i 2020.

Hør her'a! av Gulraiz Sharif

15 år gamle Mahmoud ser for seg en sommerferie med lange late dager på en benk utenfor blokka sammen med kompisen, Arif den enøyde. Men sommeren blir annerledes enn det Mahmoud hadde planer om. Familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. Mahmoud blir stilt overfor store prøvelser denne sommeren, både som bror og sønn i en pakistansk familie. Dette er en historie som sparker i alle retninger og er en sjelden stemme med mye på hjertet. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Lydboka kan du låne i BookBites-appen.

Passer for deg som vil ha ei humoristisk og frisk bok, som ikke ligner på noe du har lest før!
Anne Berit
, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En mørk og spennende historie om et Norge hvor kjønnsrollene er snudd på hodet

Utbryterne av Nina Borge, 2020

Året er 2075. I Norge styrer feministpartiet med jernhånd og luften er så forurenset at den er giftig. Carla er 17 år og jobber som lærling i Klimaavdelingen. Der finner de en formel som kan rense luften og redde verden ut av krisen. Men for noen er penger viktigere enn ren luft. Noah er lei av å være en annenrangsborger i et samfunn styrt av kvinner. Han blir med i en opprørsgruppe som vil stjele formelen og starte en revolusjon. I et samfunn der feministene regjerer og menn ikke har lov å være alene i gatene, må Carla og Noah legge forskjeller til side. De må samarbeide dersom de skal klare å gjøre ren luft tilgjengelig for alle.

Passer for deg som er nysgjerrig på fremtiden.
Tove, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

 

Spenningsroman med herlig sydenstemning!

Isla Bonita av Terje Torkildsen

16 år gamle Carlo reiser til Syden med den rare kunstnarmora si. Han gleder seg til ei roleg ferieveke i varmen, men slik blir det ikkje. Øya Isla Bonita viser seg å vere full av skumle typar og store mysterium. Og så møter han Julieta, den dansande jenta på kaien. Av og til kan det vere livsfarleg å bli forelska. Forteljing for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Passer for deg som drømmer om deilige sydentemperaturer og en sommerflørt.
Linda, Nesbyen bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

 

 

 

Spenning for ungdom av den kjende krimforfattaren Tom Kristensen

Mientologene av Tom Kristensen

Ungdommane Live og Eric bur begge i Oslo, og til tross for veldig forskjelleg bakgrunn har dei to blitt venar. Live er lidenskapeleg opptatt av landevegsykling og på treningstur i Maridalen får ho sjå noko som pirrar nysgjerrigheita. Var det ikkje ein kjend skodespelar ho så gå inn i eit mystisk, gamalt hus der oppe? Tilbake i byen overtalar ho Eric til å bli med og finne ut meir. Men når dei undersøkjer nærmare visar det seg at det er noko meir alvorleg som skjer i det gamle huset: nokon driv ei kvasireligiøs sekt der oppe, og lokkar til seg sårbar ungdom frå gatene i Oslo. Live og Eric bestemmer seg for grave djupare. Men så ein dag blir Live sporlaust borte…

Passer for deg som vil ha ei spennande krimbok som det er vanskeleg å leggje frå seg.
Camilla, Hemsedal bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Sårt og varmt om å være ung homofil

Nærmere kommer vi ikke av Anneli Furmark og Monika Steinholm

Jens er homofil. Dessverre er han forelsket i sin bestevenn, som i tillegg nettopp har blitt sammen med Jens’ bestevenninne. En dum situasjon å være i, veldig dum. Det er sommer og Jens bestemmer seg for å ta en time-out og reise til onkelen på Vestlandet. Onkel Torstein er også homofil og bor sammen med Phil i huset etter morfar på en øy ute i havgapet. Jens tar av sted på motorsykkelen, og inn i en sommer med svømming, sirkus, homoparade og Edor. Aller mest Edor, som ikke er redd for noe, bortsett fra kriblingen i magen når han møter Jens.

Passer for deg som er nysgjerrig på ung kjærlighet.
Tove, Hol Folkebibliotek

Låne? Klikk her

 

Dette er en motorvei til empati med andre mennesker

Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl

Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne? Dette er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap, mobbing og om å leve med spiseforstyrrelser.

Boka passer for deg som er ungdom, har vært ungdom, eller kjenner en ungdom.
Linda, Nesbyen bibliotek

Låne? Klikk her

 

 

 

Lærerikt, lettlest og underholdende om den 2. verdenskrigen.

9. april 1940 ; 8. mai 1945 av Jon Ewo

9. april 1940 og 8. mai 1945 er to datoer som for alltid vil stå som svært viktige i Norges historie. Starten og slutten på 2. verdens krig. Her kan man lese hva som egentlig skjedde disse to sentrale datoene, samt hvorfor det skjedde. Boka kan leses fra hver side: Når man har lest ferdig første del, snur man boka på hodet, og begynner på neste. Sakprosa for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker å lese om virkelige hendelser.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

Grøssende!

Spøkelsenes by av Victoria Schwab

Fra den dagen Cassidy Blake nesten druknet har hun kunnet se gjennom Sløret som skiller spøkelsenes verden fra vår. Cass sin hverdag er dermed uunngåelig litt annerledes. Jacob, bestevennen hennes, er faktisk et spøkelse. Foreldrene til Cass er spøkelsesjegere med et eget TV-program som heter, Inspektørene. Familien drar på turen til Edinburgh Spøkelsenes by, for å lage en episode om byen som flommer over av overnaturlige skapninger. Der blir Cassidy og Jacob omgitt av spøkelser fra alle kanter, og ikke alle er like vennlige. Cass møter Lara, en annen jente som også kan se de døde, og hun forteller at deres jobb som mellomledd er å hjelpe spøkelsene hjem for godt. Enten de vil eller ikke. Den skumle Røde ravnen hjemsøker byen, og hun drar ikke frivillig. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker bøker som får hårene til å reise seg på armene dine.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

Hva skjer når en voldsom hendelse setter vennskapet på prøve?

Det Sara skjuler av Kathrine Nedrejord

Lajla og Sara er venninner og går første året på videregående. En mandag er Sara ikke til å kjenne igjen. Lajla gir seg ikke, og noe motvillig forteller Sara at hun samme helg ble voldtatt. Men hun nekter å fortelle hvem, samme hvor mye Lajla graver. Gradvis ser Lajla Sara forsvinne mer og mer fra skolen, fra ambisjonene sine, og fra vennskapet. Lajla MÅ foreta seg noe. Hvem er egentlig den skyldige? Og hvor langt er hun villig til å gå for å finne det ut?

Passer for deg som vet hva et vennskap kan tåle!
Tove, Hol folkebibliotek

Boka kan du låne i BookBites-appen, les mer her.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Vakkert og ærlig om studentliv i en fremmed by

Bow & arrow av Ida Larmo

Hovedpersonen skal studere illustrasjon i London. Hun har kjærlighetssorg og foreldrene er midt i en skilsmisse. Sårbar og ensom, konstruerer hun seg en romantisk virkelighet for å fylle savnet av noe. Fortellingen følger hovedpersonens opp- og nedturer gjennom et år. Det å føle seg usikker og ensom på et nytt sted, og utfordringene med å finne sin rolle i et nytt miljø. Historien veksler mellom blyant, dagbokutdrag, brev, akvarell og tusj for å understreke dagbokfølelsen.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Slik blir du kul!

Compis av Hasse Hope

«COMpis» av Hasse Hope er ein framtidsdystopi frå ei tenkt norsk framtid. På Litago Tropical Høyskol har dei ein eigen offentleggjort kulheitsskala. Hovudpersonen vår, Leo, tronar øvst. Ein dag blir han pressa til å delta i eit eksperiment. Ein splitter ny menneskerobot – svært nerdete, elles veldig hyggeleg – skal bli kulast mogeleg, og Leo får jobben. Roboten COMpis blir til “Sven Larsen” og skapar ganske mykje merksemd på skulen. Leo sin popularitet står i fare. Det er vanskeleg å skjule at “Sven” er ein robot, og ikkje berre det: snart skjønar lesaren at noko er frykteleg galt med eksperimentet.

Passar for deg som likar ei god historie med både humor og alvor. 

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

Av jord er du kommet, til jord skal du bli, av jord skal du igjen oppstå …

Dødens spill av Anne Elvedal

Etter at faren til Rebekka døde brått setter hun seg i kontakt med mørke krefter gjennom et åndebrett. Rebekka trodde at farens død var en ulykke, men det viser seg fort å ha vært et drap. Merkelige ting begynner å skje rundt henne, og Rebekka står overfor et mysterium som er langt mer komplekst enn hun noensinne kunne sett for seg. Grøss for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som liker krim, grøss og overnaturlige fenomener

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

Til å fryse på ryggen av!

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Norra Latin vidaregåande skule ligg i eit staseleg gamalt bygg med historisk sus. Det er ei nasjonal dramaline der – ungdomar frå heile Sverige kjem til skulen med teaterambisjonar. Mellom dei er Tamar frå Östersund. Ho kjenner seg framand og underlegen dei sjølvsikre stockholmselevane. Men Tamar har talent. Og det er ho som merkar grøss frå historien på skulen, hendingar frå fortida som spøker i krokane.

Passar for deg som likar mystikk og spenning.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

Grøssende fantasy med blodlesere, begjær og avhengighet!

Jernulven av Siri Pettersen

Juva hater blodlesere. De skal kunne se og lese fremtiden, men det er bare juks. Juva vet det fordi hun selv er av deres ætt, men etter en traumatisk opplevelse i barndommen da faren hennes døde vil hun ikke ha noe med dem å gjøre. Men så skjer det noe grusomt og dramatisk, og Juva har ikke lenger noe valg. En spennende og kompleks fantasyroman fra samme univers som Ravneringene-trilogien, første bok i en ny trilogi. Det handler om blod, begjær, avhengighet og angst. Fantasy for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

Frå not til hot.

Kunsten å tryne av Jan Tore Noreng

Samuel og kameraten Jonas har alltid gått under radaren til dei kule folka i klassen. Men når parkour-hobbyen viser seg i musklar og kroppshaldning, endrar dei status over sommaren og blir sjekka opp av dei populære jentene. Yess! tenker Jonas. Men Samuel er usikker. Og så skjer det noko på ein fest.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

Trist og optimistisk!

Arr som vinger av Erin Stewart

16 år gamle Ava Lee skal begynne på skolen igjen, ett år etter at en husbrann etterlot henne brannskadd og vansiret. Hun er vant til kallenavnene, stirringen, og ubehaget, men hun kommer aldri til å bli vant til å kalles en overlevende. For hva kaller man egentlig en som ikke hadde tenkt å overleve, og som noen ganger ønsker at hun ikke hadde klart det? Når hun går i terapi og møter en annen overlevende, Piper, begynner Ava endelig å føle at hun ikke står alene i marerittet. Piper hjelper Ava å sette sammen bitene av seg selv slik hun var før brannen, men Piper kjemper sin egen kamp. Når Ava nesten mister bestevennen sin må hun bestemme seg for om det nye vanlige livet hun trakter etter har mer å gjøre med jenta i speilet eller folkene hun er omgitt av. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som likar Faen ta skjebnen og dei andre bøkene til John Green.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

God blanding av fakta og forteljing.

Mot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle

Oskar er tenåring og bor alene sammen med moren som er alvorlig syk. Da moren var i tenårene brøt hun all kontakt med faren sin, men nå som hun er syk ber hun ham komme. Hun har et ønske om at Oskar og morfaren skal finne sammen. Det er kun en måte de kan klare det på, og det er gjennom astronomi. Dette er en sterk fortelling om å forsone seg med sorg og tap, men også en lærerik beretning om solsystemet vårt. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

Intriger, kjærleik og ein touch av glamour.

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole. Her kommer hun i klasse med de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe, og hun og kronprinsen blir fort kjærester. Men Lenas store hemmelighet, som fikk henne og familien til å forlate Horten og begynne et nytt liv i hovedstaden, kan ødelegge forholdet hvis hun blir avslørt. En moderne kjærlighetshistorie om å leve med konsekvensene av sine tabber, og om å være konge i sosiale medier. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som vil ha ei bok som får deg til å gløyme kvardagen.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close