Lesetips for barn

Et sted finnes vennen du venter på

Uni enhjørning av Amy Krouse Rosenthal, illustrert av Brigette Barrager

Uni enhjørning er akkurat som alle andre enhjørninger, bortsett fra én ting, hun tror at det finnes små jenter. Alle sier til henne at de ikke finnes, men samme hva de voksne enhjørningene sier endrer ikke Uni mening. Et eller annet sted må det da finnes en smart, sterk, fantastisk og magisk liten jente som har lyst til å bli bestevenn med henne. Og det viser seg at et sted ikke så langt unna finnes det en helt ekte liten jente som tror at det er en enhjørning som venter på henne. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som liker enhjørninger!
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Spennende grøsser for barn.

Pass deg for dukken av Michael T. Ford

Mara finner dokka Chalotte i butikken Skrekk og gru. Charlotte passer perfekt til Miras dokkehus, men så begynner skumle og mystiske ting begynner å skje. Ting forsvinner fra Maras rom, hun hører rare lyder om natten og noen har klippet en lokk av håret hennes mens hun sov. Hva slags dokke er egentlig Charlotte?

Passar for deg som liker å grøsse litt!
Ingebjørg, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Spennande teikneserie med Harry Potter-vibbar.

Nikoline - kryptozoologi for begynnere

Den berømte kryptozoologen Arthur Balzar holder et eksklusivt kurs med mytiske skapninger og magi på timeplanen. Nikoline har vært så heldig å få plass på kurset, men når flere av elevene forsvinner på mystisk vis skjønner Nikoline at alt ikke er som det skal. Dette er en fortelling om en verden full av utrolige skapninger, spennende opplevelser, magi og vennskap.

Passar for deg som er fan av Harry Potter, Amuletten eller Nordlys.
Camilla, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Fartsfylt miljøroman

En himmel full av skyer av Arne Svingen

11 år gamle Henrik har fått verdens verste beskjed av legen. Han har kreft som har spredd seg, og det finnes ikke behandling videre. Han har ca. 1 år igjen å leve. Da bestemmer Henrik seg for å slutte på skolen og bruke den siste tiden til å redde verden. Han legger en plan for hvordan han skal få mer oppmerksomhet og engasjement rundt miljøsaken. Med autografblokka i hånda, møter han statsministeren utenfor statsministerboligen. Planen er å få statsministeren på egenhånd, og true henne til å høre på ham. Med seg på laget har han fått statsministerens datter. Henrik gjør mange stunts for miljøsaken, men dessverre får ikke miljøsaken nok fokus. Da setter Henrik og Sofie i gang en underskriftskampanje kun for barn og ungdom. På fartsfylt, humoristisk og driftig måte setter Henrik i gang den største og villeste redningsaksjonen noensinne. Fortelling for mellomtrinnet.

Passer for deg som er opptatt av miljøet og som drømmer om å kidnappe statsministeren!
Linnea (12), Nesbyen bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Drøm eller virkelighet?

Charlie drømmevandrer av Svein Tindberg

Charlie på 12 har bodd ett år på et nytt sted sammen med den distré faren sin, som reiser mye. Mamma er forsvunnet. Charlie har bare én ting han er god til: å drømme. Og hverdagen frister det ofte å rømme fra, blant andre bølla Bård… Men så begynner det å skje ting i drømmene som virker skummelt kjent. De kommer fra virkeligheten! Og snart må Charlie være en virkelig helt, i drømmeverdenen Adnafjell.

Passer for deg liker litt skumle, men fine eventyr
Synne, Ål bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Mot og mysterier

Tåkedis av Frode Eie Larsen

Hannah er datter av den lokale politisjefen i en liten kystby. Hun jobber knallhardt som juniorsyklist og har sans for mysterier og hemmeligheter. Når hun finner en jakke skylt på land i fjæra, forteller magefølelsen henne at noe er galt. Men verken faren hennes eller bestevennen Einar deler overbevisningen hennes, helt til det blir klart at den eneste motstanderen av den lokale utbyggingen er meldt savnet. Hannah, Einar og hunden Turbo følger sporene, og i den lille skjærgårdsbyen dukker det opp saker om falske penger, luksusyachter, amerikanske investorer og forsvunne politikere. Hannah, Einar og Turbo havner i nervepirrende situasjoner når de prøver å løse mysteriet. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som har en detektiv i magen
Synne, Ål bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Historien om Victor

Bare Victor

Forfatteren er en av Norges mest populære You Tube-profiler, særlig blant barneskoleelever. Slik har det ikke alltid vært. Som barn følte han seg utenfor. Han turde ikke være seg selv, hadde ingen å være sammen med og fikk ikke være i fred. Her forteller han i tekst og tegneseriestriper om hvordan det føltes, hva som skjedde, hva han skulle ønske skjedde og om hvordan man kan være med å endre noens liv til det bedre. Sakprosa for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil vite mer om Victor Sotberg.
Linda, Nesbyen bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Sci-fi med glimt i øyet

Det siste mennesket av Lee Bacon

I denne boka har robotene overtatt jorda og fjernet menneskene. Det var den beste løsningen for jorda, mente de. Men en dag finner den 12 år gamle roboten XR_935 og kameratene hans noe som ligner mistenkelig på ei menneskejente. Hun kaller seg Emma og sier at hun ikke er farlig. Skal de merke henne for tilintetgjøring, som de har lært at de skal?

Passer for deg som har lyst til å se på verden på en ny måte.
Synne, Ål bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

Roadmovie for bokslukeren

Freddie yates´mirakuløse reise

Freddie drar på eventyr sammen med kompisene sine for å finne den ekte faren sin. Men de har ikke egentlig planlagt ekspedisjonen, så hva gjør de når rare ting de gjør blir tolket som ekte undere? Folk tror de er superhelter! For å bare gjøre alt verre, blir de jaktet på av noen personer som vil ha tak i en gullring. Det blir ganske så sprøtt og spennende! Første bok i ny serie.

Passer for deg som liker at mye rart skjer.
Synne, Ål bibliotek

Låne? Klikk her

 

 

Spennende hverdagdrama med overraskelse til slutt!

Sykt barnslig av Morten Solheim

Trine Halvorsen er snart tolv år gammel, men hun er absolutt ikke klar for å begynne å bli voksen. Om hun skal slutte å leke, og om mamma skal få seg ny kjæreste, da er barndommen definitivt over. Trine prøver å beholde bestevenninnen Stina uten å legge barndommen sin bak seg. Hun og kompisen Noah setter seg også fore å gjøre detektivarbeid for å finne ut om mamma egentlig har kjæreste, og hvem det er, og om de kanskje kan klare å sabotere forholdet. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som lurer på om du noen gang må slutte å leke.
Linda, Nesbyen bibliotek

Låne? Klikk her

 

 

Eventyrlig og morsom fantasy for mellomtrinnet.

Den skjeve mynten av Jennifer Bell

Når bestemoren blir fraktet til sykehus, kan verken Ivy Sparrow eller hennes irriterende storebror Seb forestille seg hva som venter dem. Når søsknene returnerer til bestemorens hus, finner de stedet plyndret av ukjente inntrengere. En mystisk fjær skriver en illevarslende beskjed på kjøkkenveggen, og en veldig rar politimann er fast bestemt på å pågripe dem, med en toalettbørste. Ivy og Seb klarer å flykte, men de ender opp i en merkelig verden. De onde kreftene nærmer seg med stormskritt, og hvis Ivy og Seb noen gang skal få se foreldrene sine igjen, må de komme til bunns i en familiehemmelighet som er like skambelagt som den er utrolig. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Vil du låne boka? Klikk her.

Passer for deg som vil bli med til en merkelig og magisk verden der alt kan skje.
Camilla, Hemsedal bibliotek.

 

 

Teft for miljømysterier.

Dei svarte svanene

Vanja, Sivert og Mo bur i ei fredeleg lita kystbygd. Eller? Snart skjøner dei at skumle ting skjer; Klodeklubben må startast for å ordne opp. I denne fyrste boka i serien løyser trioen mysteriet med svanar som har fått oljesøl på seg. Dette er første bok i serien om Klodeklubben, og pr januar 2021 er det kommet 2 bøker i serien. Hele serien finner du her.

Vil du låne boka? Klikk her.

Passar for deg som likar Detektivbyrå nr. 2!
Synne, Ål bibliotek.

 

 

Fra nørd til ninja!

Ninjakid av Anh Do

Nelson vet veldig godt at han er en nerd. Da han våkner på 10-årsdagen sin oppdager han at han har fått noen utrolige ninjakrefter. Han er faktisk den siste ninjaen i verden. Med hjelp av bestemorens rare oppfinnelser og den merkelige fetteren Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Dette er første bok i serien om Ninjakid, og pr januar 2021 er det kommet 4 bøker i serien. Hele serien finner du her.
Vil du låne boka? Klikk her.

Passer for deg som liker tull og tøys, superhelter og bøker med mange illustrasjoner.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

 

 

Frostfylt vintereventyr

Vindeltorn av Tone Almhjell

Noe er galt med det gamle huset familien til Lin har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket “Vindeltorn” dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til et snødekt rike, Silver, hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Hun blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten for å redde Sylver fra undergang.
Lydboka inneholder fin musikk som er lagd spesielt til fortellingen.

Passer for deg som vil forsvinne inn i en magisk verden.
Synne, Ål bibliotek.

 

 

Til gys og glede!

Morrigans forbannelse av Jessica Townsend

Morrigan Kråkh har ingen vanlig bursdag å glede seg til; på ellevårsdagen sin skal hun dø. Alle ser ut til å glede seg til at hun forsvinner. Men hun forsvinner på en annen måte enn både hun og andre hadde tenkt: en hyggelig og mystisk fyr tar henne med gjennom en magisk portal og inn i den fantastiske byen Ingenlund. Kan hun endelig finne sin plass i verden? Dette er første bok i fantasyserien Ingenlund, som har blitt sammenlignet med Harry Potter-bøkene.

Passer for alle nysgjerrige barn som elsker det sprø og magiske – og tåler litt mørke
Synne, Ål bibliotek.

Vil du låne? Klikk her

 

 

 

Spennende og sjarmerende

Hundehelten av Hilde Lysiak

Hilde er ni år gamal, krimreporter og driv sin eigen avis. Dette gjer at ho stadig er ute på spennande oppdrag og no har ho skrive bøker om opplevingane sine, med litt hjelp frå pappaen sin. Hundehelten er den første boka i serien og fortel historia om då det var innbrot i gata Hilde bur i. Først ble det stjålet muffins, så forsvann ein pai. Saman med storesøstera Izzy må Hilde følgje spor og intervjue vitnar for å finne ut kven tjuven er. Dette er fyrste boka i serien Hilde tar saken, heile serien finn du her.

Passer for alle som likar eit godt mysterium. 

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

En magisk adventsfortelling

Snøsøsteren av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato

Snøsøsteren er en vakker, sår og varm julefortelling med 24 kapitler. Det nærmer seg jul, men ingenting er som det bruker å være. Ingen lukt av kanel, klementiner og pepperkaker, ingen julelys som varmer i mørket og ingen knitring fra peisen. Dagene til 11 år gamle Julian er i stedet triste og kalde, etter tapet av storesøsteren Juni. Mens familien ser ut til å glemme hele julen i sorgen, møter Julian den sprudlende og livsglade jenta Hedvig utenfor svømmehallen en kald ettermiddag. Men hvem er denne underlige Hedvig, og hva er forbindelsen til trykkeriet med alle julekortene og for ikke å glemme den gamle mannen som jobber der? Boken er glitrende illustrert av den anerkjente illustratøren Lisa Aisato, som gjør boken til en magisk adventsfortelling for hele familien.

Passer for deg som vil drømme seg bort i julens magi. 

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Lærerikt om dyrs og andre kulturers egenart

Jenta som kunne snakke med hunder av Kim Leine

Sofie bor på Grønland sammen med familien sin. Hun elsker hunder, og ifølge henne selv kan hun snakke med dem. Men sledehunder kan være farlige, selv om Sofie ikke er redd dem. I bursdagen til klassekameraten Nuka får hun hilse på fire nyfødte valper. Men hundemammaen liker ikke at hun leker med valpene hennes, og plutselig skjer det som ikke skulle skje. Sofie må på sykehuset å sy 52 sting i ansiktet. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Til alle som likar Detektivbyrå nr. 2!

Mysterieklubben av Patrik Bergström

Amanda har akkurat flyttet til Vilunda, som ser ut til å vere ein roleg og vanleg by. Men kanskje er ikkje alt så fredeleg som det verka? Amanda oppdagar at på rommet hennar er det ei hemmeleg dør som fører til eit skjult rom. Saman med den nye venen sin Carl starter Amanda ein Mysterieklubb og snart er dei i full gong med å finne ut av kva det hemmelege rommet eigentleg skjuler. Spennande krim for barn, perfekt for dei som har likt Detektivbyrå nr 2.

Passar for deg som liker krim og mysterier.

Det er så langt to bøker i serien om Mysterieklubben. Vil du låne? Klikk her

 

 

 

Nydeleg forteljing om kontakten mellom barn og dyr.

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust

Det er vår og Ylva og pappa er på veg til sommarhuset som ligg ute ved havet. For å komme fram dit må dei gå på ein smal sti som nesten heng i lause lufta, her må dei ikkje trø feil. Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. I fjøresteinen oppdagar Ylva at ei av villgeitene held på å få killingar. Det same har ørna oppdaga. Ørna prøver å ta killingane. Ylva må gjere det ho kan for å redde dei to killingane frå ørna. Dette er ei forteljing om å prøve å vere modig når nokon treng hjelp, men også om å bry seg om alt levande som finst i naturen ikring oss. Forteljing for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Vakkert om å vinne tilbake til lyset.

Solvokteren av Lisa Aisato

Liljas verden er mørk og regntung. Lilja bor sammen med bestefar, som er gartner og klarer å forsyne landsbyen med litt grønnsaker så de så vidt overlever. Det har ikke alltid vært slik, Lilja husker så vidt at det fantes sol og varme da hun var liten, før moren hennes forsvant. Ved en tilfeldighet oppdager Lilja en vei inn i den forbudte skogen, og det hun finner får henne til å forstå at det er opp til henne å få sola og våren tilbake og dermed redde vennene sine og landsbyen. Boka er rikt illustrert. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

En grusom forbannelse og en modig monsteragent.

Nelly Rapp og trollmannens bok av Martin Widmark

Nelly Rapp er en uredd monsteragent og jobber i det skjulte for å bekjempe monstre og spøkelser. Nå er Nelly og bestevennen Valle på vei til Jubelfossen i noen dager for å fiske, men på toget får Nelly en hemmelig beskjed av konduktøren om at hun har et nytt oppdrag: menneskene i den lille byen Piskvik har gjort bekymrende utslag på misfornøyelsesbarometeret. Nelly må ta med seg en intetanende Valle til byen for å prøve å løfte en grusom forbannelse som gjør at alt i byen snur til ulykke. Spenningsbok for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.
Alle bøkene om Nelly Rapp finner du her.

 

 

 

Vi heier på Buffy!

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola

Buffy By går i klasse 6B på Refstad skole og har fått i oppgave å skrive selvbiografi. Buffy vil helst skrive om slalåm, men aller helst vil hun kjøre slalåm. Hun var på et gratiskurs i slalåm i vinterferien og der viste det seg at hun er et naturtalent. Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift, eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig. Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre. Dette er en fortelling om Buffy By, ei fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. På en sår og humoristisk måte tar denne fortellingen opp et viktig tema det er skrevet lite om, nemlig om fattige barn i dagens Norge. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Perle om livets realitetar.

Døden av Endre Lund Eriksen og Sigurd Lilleng

Døden er fakta i livet. Men den kan vere ganske skummelt å tenke på, særleg viss nokon du sjølv er glad i er veldig sjuk. Guten i denne teikneserien får besøk av mannen med ljåen og er lite begeistra for denne pratsame fyren. Men kanskje han kan lære noko han ikkje visste om døden. Kvifor døyr me? Kva skjer med kroppen? Og er det noko att av oss etterpå? Teikningane går stort sett i kvitt og svart, med raudt som ein effekt innimellom.

Passar for alle frå cirka 8 år som likar litt skumle, men viktige fakta.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close