Høgtlesing

Julegrisen av J. K. Rowling

Jack mistar kosegrisen sin og må bli med Julegrisen inn i “De forsvunnes land” for å finne han att. Nokon med vondt i sinne er på jakt etter Jack og Julegrisen, men kanskje dei to kan finne nye venner på vegen?

Passar for deg som elskar juleforteljingar som er litt skumle, men endar godt.
Synne, Ål bibliotek

 

En gang og Så

Felix har budd på ein katolsk barneheim i over tre år. Foreldra er bokhandlarar, og han ventar på at dei skal koma og hente han så snart dei har ordna opp i “problema sine”… Når han plutseleg får sjå “disse nazistene eller hva de nå kalles” brenne jødiske bøker, tenkjer han at han må finne bokhandlar-foreldra sine for å advare dei. Han rømmer frå barneheimen, og på reisa ser han mykje forferdeleg. Men Felix har ein ukueleg optimisme, ei evne til å lage seg eigne historier og ikkje minst evnar han å hjelpe dei han møter.

Med eit enkelt, men likevel kraftfullt språk, er dette ei historie som gir håp og trøyst sjølv i skildringa av grusomme hendingar. Forteljinga er delt i to bøker, En gang og Så. Passar også perfekt som høgtlesingsbok, gjerne som utgangspunkt for viktige samtaler om krigen.

 

Kampen

Kampen møter vi Andreas som er 11 år. Handlinga går føre seg i ei lita bygd, og det er sommarferie. Andreas gler seg til å spele fotball saman med besteveninna Sara og nokre andre frå klassa. Plutseleg dukkar det opp ein ny gut som heiter Viljar. Andreas kjenner at han blir rar og varm når Viljar er i nærleiken. Samstundes får Andreas fleire hjartemeldingar frå Sara. I løpet av nokre utfordrande sommardagar må Andreas bli kjend med seg sjølv på nytt. Som lesarar vert vi inviterte med inn i tankane til AndreasKampen tek opp tema som homofili, kjærleik og vennskap. Boka inneheld gode skildringar av korleis det kan opplevast for ein 11-åring når livet er utfordrande.

Boka kan passe fint til høgtlesing i klasserommet til dømes på 6. og 7. trinn. Kampen tek opp tema som passar godt til litteraturundervisning etter verdigrunnlaget i opplæringa.
Omtalen er utarbeida av nynorskbok.no, boktips frå Nynorsksenteret.

 

Lampe

Lampe heter egentlig Emilia. Hun bor sammen med faren i et fyrtårn. Hver kveld er det fyrvokterens datters oppgave å tenne fyrlykten slik at skipene på havet styre unna de farlige skjærene. En stormfull natt er uhellet ute, fyrlykten lyser ikke. Lampe har glemt å kjøpe fyrstikker. Det resulterer i at et skip grunnstøter. Fra da av blir ingenting det samme lenger. Lampe må gjøre tjeneste hos admiralen i Det svarte huset, der ryktet forteller at det bor et farlig monster. Det viser seg at en merkelig og vakker skapning lever i skjul i tårnet. Lampe blir dratt inn i en verden befolket av havfruer og pirater, der hun må kjempe alt hun kan for vennskap, frihet og retten til å være annerledes.

Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Det fine med Kjersti

Mange sier til Kjersti at håret hennes bare er rødt, men hun synes det glitrer som gull. Kjersti elsker alt som er gull, og under senga har hun en gullsamling. En dag finner hun en gullring på skolen og tar den med seg hjem. Den neste dagen sier læreren at hun har mistet gifteringen sin og spør om noen har sett den, men Kjersti nøler, og plutselig er det altfor sent å si at det er hun som har tatt den. Når man er syv år er det ikke alltid lett å skille mellom fantasi og virkelighet, og løgnen begynner å leve sitt eget liv.

Fortelling for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Mitt lykkelige liv

Daniela skal begynne på skolen og er veldig spent. Hennes verste mareritt er å gå på skolen uten å ha venner, det er mye verre enn ikke å lære seg å lese og skrive. Etter noen dager finner hun og Frida hverandre. De blir bestevenninner og henger sammen hele høsten. Men noe har hendt i juleferien. Frida klarer ikke å fortelle det selv, så læreren må gjøre det. Frida skal flytte. Langt bort. Danielas verden faller i grus. Men sakte fatter hun mot, og snart skal hun få besøke Frida.

Fortelling for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Pølsetjuven

9 år gamle Kjell er fødd inn i ein tjuvfamilie. Men Kjell vil ikkje vere tjuv som må kunne stele frå kven som helst, aller minst frå venen sin, Pølse-Per. Dette er ei forteljing om å finne ut kven ein eigentleg er, og om å tore å leve slik ein ønskjer.

Biletbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

 

Viss eg hadde hale

Tenk om du ein dag vaknar opp og har vengar i staden for armar, eller at du plutseleg kan skifte farge og gå i eitt med omgivnadene, som ein kameleon. Denne boka leikar med tanken om korleis verda hadde vore om vi hadde hatt litt meir av dyra sine eigenskapar. Gjennom absurde og morosame teikningar og tankespinn opnar den opp for at ein sjølv kan fabulere, i tillegg fortel den om kvifor dyra faktisk er som dei er. Boka bør lesast med litt golvplass, så ein kan utforske korleis det er å ha åtte bein, slik som edderkoppen, eller øyre som ein elefant. Dette er ei bok som tek fantasien på alvor.

Sakprosa for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

 

Anna Tann og det barbariske ballet

Velkommen til Nokturnia, en verden der mørket hersker. Vampyren Anna Tann vil mye heller kose med kjæledyr-gresskaret Skvåsj og leke slim-sisten med vennene sine, enn å danse på foreldrenes gørrkjedelige Barbariske ball. Da den bortskjemte prinsen av Nokturnia i tillegg tar Skvåsj til fange, må Anna Tann og vennene hennes forlate selskapet og gjøre alt de kan for å redde ham. I et kappløp mot tiden innser de raskt at ting i Nokturnia ikke er helt slik det ser ut til. Dette er første bok i serien om Anna Tann.

Fortelling for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Ishavspirater

Den fryktede piraten Hvithode bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Hvithode at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør, begir seg ut på leting etter Hvithodes øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt.

Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Kitty og midnattsoppdraget

Bli med Kitty og kattegjengen på eventyr over hustakene i måneskinnet. Hun oppdager etter hvert at det å være superhelt er mer enn bare å bruke superkreftene, hun må også være modig. Kitty må nemlig klatre opp i byens klokketårn for å redde en livredd kattunge.

Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Apestjernen

Ni år gamle Jonna bor på barnehjem. En dag svinger en gammel skitten Volvo opp foran barnehjemmet, og ut av bilen stiger en gorilla. Gorillaen vil adoptere et av de foreldreløse barna, og hun bestemmer seg raskt for å adoptere den spinkle Jonna. Jonna er ikke like sikker på om hun vil ha en stor rufsete og klønete gorilla til mamma. Dessuten har hun hørt at gorillaer spiser små barn. Jonna finner seg til rette hos gorillaen og den rotete gården hennes, men nå vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Da må hun finne på noe, for Jonna har nemlig aldri vært så lykkelig som hun er akkurat nå.

Fortelling for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Biene i New York

Max og pappa bor i 20. etasje på hotell Waldorf Astoria i New York. Pappa er sjefskokk på hotellet. På taket har de tilgang til en frodig og litt hemmelig hage som bugner av fine planter og bikuber. Max liker å være på terrassen. Men da hotelldirektøren synes pappas mat er blitt kjedelig, truer han med å hive dem ut. Max må hjelpe pappa med å finne en magisk ingrediens slik at direktøren blir fornøyd, og de får fortsette å bo i sitt vakre paradis. Max får en veldig god og honningsøt ide, som viser seg å bli både bedre og verre enn han kunne forutse. Dette er en fortelling om samhold, å høre hjemme og en god del om bier.

Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Den mystiske gjesten

Tobarnsfamilien Rantanen flytter fra storbyen for å drive et koselig hotell på landet, i nærheten av E4. Problemet er bare at det er bygd en ny, større vei noen kilometer unna, og det er ingen som lenger kjører forbi hotellet Den gylne kløne. Hovedpersonen, Ingo, familiens yngste medlem, er en nysgjerrig gutt. Storesøster Isadora synes livet på landet er en pest og en plage, mye på grunn av at hun måtte flytte fra kjæresten sin. Pappa Roger har full sjau med å holde den optimistiske, men ikke alltid realistiske, stemningen på topp. Det er bare mamma Ritva, med bakgrunn som restaurantsjef på finlandsbåtene, som vet hvor skapet skal stå. Når den første gjesten sjekker inn, mistenker Ingo og Isadora at han ikke har rent mel i posen. Samtidig dukker det opp en minigris, og saker og ting begynner å forsvinne.

Humor for små- og mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Emma & Isak

Tvillingene Emma og Isak er 9 år og bor på gården Eiktun sammen med foreldrene sine, lillebroren på 2 år, og bestemor i nabohuset. Emma er glad i fotball og har to kaniner, mens Isak ønsker seg veldig en hund. Men siden mamma er redd hunder, blir det nok ingen gårdshund på Eiktun. Livet på gården er fullt av opplevelser og hverdagsgleder. Det er alltid et nytt prosjekt på gang. De vikarer i mammas kafé, de redder en revunge, de bygger taubane med onkel Knut og de avslører noe ordentlig ulovlig. Historien følger tvillingene gjennom et år og deres hverdagsopplevelser i skogen, på fjellet, på gården og i bygda.

Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Anes veg

Ane har oppdaga ein ny veg, dermed blir tankane om skulen og dei ekle jentene i klassen langt borte. Dyra i skogen leier Ane på vandring mot ei bedre framtid ved hjelp av ei rekke symbolske spor. Slik finn Ane vegen til si eiga indre kraft. Dette er ei håpefull forteljing om eit vanskeleg tema, nemleg mobbing.

Forteljing for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Vilma lesedilla

I den 3. boka om Vilma får vi vite at hun liker seg på skolen, nå som hun har fått seg en ordentlig venn. Klassen holder på å lære og lese, men det er ikke bare-bare. Venninnen Rosella er blitt en skikkelig racerleser, mens Vilma ikke får det helt til og sitter og leser babybøker om dyra på en liten bondegård. Vilma ønsker å bli en skikkelig superleser, men ting går ikke helt etter planen. Plutselig hopper en svart sau ut av bondegård-boka og følger etter Vilma. Den trenger virkelig hennes hjelp. Det er en jobb for en superhelt. Men det hadde hjulpet veldig om hun bare hadde lært seg å lese. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar.

Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Verdens kuleste gjeng

Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kulere, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena.

Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close