Lesetips for vaksne

Arbeiderklasse- roman fra Glasgow

 

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.
Douglas Stuarts store verk Shuggie Bain er av flere kritikere løftet fram som den store Glasgow-romanen, og for den er han nominert til både Bookerprisen og National Book Award. Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler han en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.
Omtalen er hentet fra Norli

Passer for deg som vil ha en god, fortellende roman..
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Hesten i eventyr, myter og folketro.

 

Hypp av Tor Åge Bringsværd

Hesten har vært menneskets venn og arbeidskamerat i fem tusen år, og blitt tillagt guddommelige og mytiske egenskaper i ulike sivilisasjoner. Boken forteller om hestens rolle i eventyr, myter og religion, fra hinduismens gud med hestehode til Odins hest Sleipner. Dette er oppfølgeren til boken VOV, en bok om hunden i eventyr, myter og folketro. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som er interessert i eventyr, myter og folketro.
Karin, Gol bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Humoristisk og trist

 

Keiseren av Portugalia

Keiseren av Portugalia’ (1914) handler om den fattige husmannen Jan i Skrotlycka og hans øyesten, datteren Klara Fina Gulleborg. Hun flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene. Faren lever i en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg til keiser av Portugalia. Når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærligheten som går over all forstand.

Passer for deg som liker gripende fortellinger
Ingebjørg,  Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En fortelling du kan pusle med lenge

 

Den fremmede av Albert Camus

Den fremmede tilhører hovedverkene i det 20. århundrets litteratur. Det er den klassiske fortellingen om menneskets fremmedfølelse og dets nederlag overfor tilfeldighetenes spill – enkel, krystallklar og lavmælt, men desto sterkere i sin virkning. Bokens jeg, Meursault, er en fremmed på jorden. Livet hans går i oppløsning idet hans mor dør. Han begår et drap og dømmes uten å vite hvorfor. Som en uinteressert tilskuer følger han rettssaken han er hovedperson i, og som avgjør hans skjebne. Jacques Ferrandez har oversatt teksten til bilder i denne grafiske romanen som har fått svært gode anmeldelser.

Passer for deg som tør prøve en klassiker i tegneserieform.
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Sårt og fint om forholdet mellom mor-sønn når mor får Alzheimers.

 

Mor forsvinner av Truls Unholt

En sønn er i ferd med å miste moren sin til demens. Han bestemmer seg for å skrive om henne, hvem hun var og hvordan det var å være en norsk husmor i et rekkehus i Sandefjord etter krigen. Samtidig må han stille seg selv spørsmålet om hvordan det egentlig er mulig å være et selvstendig og anstendig menneske i vårt moderne samfunn. “Mor forsvinner” er en roman som henter innsikt fra filosofi, hjerneforsking, litteratur og sosiologi, og som våger å stille store spørmål. Det er også en hjerteskjærende fortelling om en sønn som mister sin mor. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker en god krim som lese en bok som filosoferer over de store spørsmålene i livet.
Camilla, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En sammensatt og spennende krim og samtidig et stykke kvinnelig samtidshistorie

 

Skyggejegeren av Camilla Grebe

Dette er en tredelt historie. Boka starter med historien til Elsie, som er politisøster i 1944. På 80-tallet dukker det opp en sak med store likheter til de tidligere sakene, og politietterforsker Hanne settes på saken. I 2019 skjer det igjen der en sak som har samme likheter dukker opp, og politietterforsker Malin tar opp de løse trådene. Kan det være en sammenheng mellom sakene, og klarer de å pusle sammen de siste bitene denne gangen?

Passer for deg som liker en god krim som engasjerer.
Eva, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En liten perle

Et helt liv av Robert Seethaler

Fire år gammel plasseres Andreas Egger på gården til en storbonde i en liten østerriksk alpelandsby. Der kjemper han seg gjennom en karrig barndom og halter seg videre inn i voksenlivet. Gjennom tiår etter tiår følger leseren den hardtarbeidende Andreas gjennom krig, nød og uår, men også i gode tider. Ettersom årene går utvikles den lille landsbyen stadig og moderniteten gjør sitt inntog. Andreas blir med på å bygge en av de første gondolbanene i Alpene. Med den kommer det ikke bare strøm til den vesle landsbyen, men også Marie, som han forelsker seg i. «Et helt liv» er en stillfaren fortelling om en vanlig mann, om de store og små øyeblikkene som gjør oss til dem vi er, om å se det spesielle i det ordinære. Omtalen er utarbeidet av BS.

En gave til deg som liker korte, fortellende romaner.
Linda, Nesbyen bibliotek

VIl du låne? Klikk her

 

 

Lettlest, men utfordrende fakta.

Litt som oss : en fortelling om grisen av Kristoffer Hatteland Endresen

Folk flest ser aldri griser i levende live, bare kjøttet vi kjøper i butikken. Hvem er dette dyret? Ligner det så mye på oss som vi tror? Hvordan har forholdet mellom mennesker og grisen vært gjennom tidene? Hva har vi tenkt om grisen, sagt og skrevet om grisen og gjort med den? I tillegg til å svare på disse spørsmålene skildrer forfatteren hvordan det kan være å jobbe på en stor grisefarm på Jæren. Han følger også med svinene “sine” til slakteriet.

Passar for deg som vil vite mer om Churchills yndlingsdyr.
Synne, Ål bibliotek

VIl du låne? Klikk her

 

 

Islandsk forteljarkunst

Stjernenes knitring av Jón Kalman Stefánsson

Denne forteljinga er sett gjennom ein liten gut sine auge. Han har mista mor og vorte aleine med far fram til stemor brått står på kjøkkenet. Historia går over fire generasjonar og inneheld alt frå sorg og sakn til dramatiske hendingar som er rikt utbrodert. Her møter me både draumar og avgrunnar. Oldefar var ein hardhaus som påførte familien glede og sorg. Dette er så godt skildra at ein rett som det er må lesa linene oppatt. God lesnad.

Passar for deg som likar eit rikt språk og gode personskildringar.
Kristin, Ål bibliotek

Låne? Klikk her

 

Velkomponert fortelling med overraskelser bak hver side og hver sving

Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen

I «Vi har ikke fire nye år» vender bokens forteller ryggen til Norge og en familie forankret i en kvelende tro, i det Donald Trump innsverges for en ny periode. Sammen med kjæresten sin legger hun ut på en ferd gjennom De forente stater fra Georgia til California, i en rød Chevrolet 1970 Chevelle. Målet er å besegle kjærligheten i Las Vegas. Historien tar uante vendinger i det en gigantisk eksplosjon lyser opp ørkenen rundt syndens by. «Vi har ikke fire nye år» er en livsbejaende reise gjennom et samfunn på randen av apokalypsen, med kjærligheten som vern mot undergangen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som tåler en litterær trøkk!
Linda, Nesbyen bibliotek

Låne? Klikk her

 

Novellesamling

Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin

Denne boka inneholder novelleforfatteren Lucia Berlins beste noveller. Med skarphet, humor og empati skildrer Berlin fattigdom og uvitenhet, arbeid og misbruk, menneskelighet og kjærlighet, hverdagsgleder og overlevelse. Hun forteller om storhetens øyeblikk i selvbetjeningsvaskeriet og rehabiliteringshjem i det sørvestre USA, overklassehjemmene i Bay Area, blant sentralbordoperatører og strevende mødre, haikere og moralsk forkvaklede kristne. Lucia Berlin døde i 2004, men hennes litterære arv opplever nå en gjenoppblomstring. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som liker gode og tankevekkende historier.
Ingebjørg, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

Fascinerande og vakkert om japansk arkitektur og kultur

Hyllest til halvmørket av Junichiro Tanizaki, 1933/2020

Japan har teke etter, og på mange måtar forbigått, Vesten på område som teknologi, industri og innovasjon. I denne tynne boka frå 1933 stiller den japanske forfattaren Tanizaki opp moderne nyvinningar mot tradisjonell japansk estetikk. I motsetning til moderne lys, stål og blanke flater er det halvmørkret og skuggespelet som gir liv til japansk kunst, arkitektur og teater. Tanizaki tek oss med bak papirkledde dører og japanske lykter og opnar opp ei verd av tradisjonell japansk kultur.

Passar for deg som er interessert i framande land og kulturar.
Anne, Ål bibliotek

Boka kan du låne i BookBites-appen, les mer her.
Vil du låne? Klikk her.

 

 

Fornøyelig krim.

Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug

Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen har nå flyttet til Røros og blitt politisjef. Når en menneskearm blir funnet stikkende opp av en maurtue, får han en merkelig ny sak å bryne seg på. Ingen er meldt savnet, og ingen har rapportert å mangle noen kroppsdeler, men når armen viser seg å tilhøre en meget kjent person begynner saken å vekke oppsikt. Dette er den 13. boka om hobbydetektiv Fredric Drum og onkelen Skarphedin Olsen. Omtalen er utarbeidet av BS..

Lydboka kan du låne i BookBites-appen, les mer her.

Passar for deg som likar god krim, gjerne i kombinasjon med god mat og vin!
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

Bragepris-vinnande krefthistorie

Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud, 2020

Vilde Berg, en 47 år gammel dramatiker som bor i Stockholm, får beskjed om at hun er alvorlig syk. Alt snus på hodet. Vilde vil leve, og hun prøver å rekke, erfare og forstå alt – livet, Gud, og kjærlighet. Samtidig som vi følger Vildes historie med sykdommen, får vi historiene hennes som barn, da hun stjal en gullpenn fra farfaren sin. Ut fra den sprang fortellingene om en lengselsfull rotte som håper på å bli elsket av en vakker rev. Boka ble først utgitt på svensk i 2019, og Beate Grimsrud har selv oversatt den til norsk. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passar for deg som er open for harde realitetar i original kombinasjon med fantasi, fabulering og humor.

Vil du låne? Klikk her.

 

Et eventyrlig liv

Den siste vikingkongen: Fredens fiende av Jan Ove Ekeberg

Den fascinerende livshistorien til Norges siste vikingkonge

Her møter vi igjen Harald Hardråde som høvding for den legendariske Væringgarden i Bysants. Han måtte flykte fra Væringgarden da en ny keiser tok fra han tronen. Han flykter og kommer seg til Kiev, der han gifter seg med fyrstedatteren Jelisaveta. Hun blir gravid og får en sønn som de tar med seg når han seiler over til Norge for å overta makten. Under dramatiske forhold kommer de fra hverandre og sønnen dør. Harald har ett mål for øyet og det er å overta kongedømmet i Norge fra Olavsønnen Magnus, men over han våker en annen som styrer Magnus.

Harald kommer hjem til gården Stein ved Steinsfjorden mens resten venter i skipene. Der møter han sin mor Åsta og sammen setter de i gang med å få samlet krigere slik at de kan gjennomføre slaget for å bli konge.

Fredens fiende er 4. bok i serien Den siste vikingkongen, av Ekeberg Jan Ove og alle kan leses frittstående.

Passer for deg som fascineres av vikingenes erobringer og historie

Vil du låne? Klikk her.

 

Blodig krim frå Alpene

Blomster over inferno av Ilaria Tuti

I ein liten landsby i fjella i Italia vert ein mann funnen drepen. Han har fått auga skore ut, og kleda hans er brukt på eit fugleskremsel like ved. Politietterforskar Teresa Battaglia får raskt mistanke om at gjerningsmannen er ein seriemordar som vil slå til igjen. Med fjell, skog og snø som bakteppe vert dette ein svært spennande og til tider litt grufull krim. Teresa er ein erfaren etterforskar, og saman med den unge politimannen Massimo dannar ho eit umake par. Hennar erfaring og kompetanse vert utfordra i møte med den unge, nytenkande og litt klønete Massimo. Boka vart kåra til årets debutroman i Italia i 2018, og er den fyrste i ein planlagt triologi. Her er det meir å glede seg til!

Passer for deg som likar krim, med eit innslag av natur og historie.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Skogen og ulven

Skogens historie av Reidar Müller

I folketroen har skogen alltid vært hjem for overnaturlige vesener, og også mer vanlige skapninger har skapt undring og frykt. Særlig gjelder det ulven. Reidar Müller har latt seg fascinere av dette mektige rovdyret, og har lært seg å spore ulv. Han har alltid vært opptatt av skogen, og i denne boken utforsker han skogen og dens betydning for planter og dyr, og ikke minst dens plass i menneskenes forestillingsverden. Visste du forresten at Amsterdam er fundamentert på norske eikestokker?

Passer for deg som vil vite mer om vår spennende naturhistorie

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Gåten om de syv søstre nærmer seg slutten …

Solsøsteren av Lucinda Riley

«Solsøsteren er bok nummer seks av syv i serien om de syv søstre. Solsøsteren handler om Electra som har alt: hun er rik, vakker, berømt og en toppmodell. Under Electras perfekte overflate ligger hennes skjøre sinnstilstand, som blir rystet med det plutselige og mystiske dødsfallet til adoptivfaren, Pa Salt. Etter hans død, tyr Electra til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne blir veldig bekymret for helsen hennes, får hun et mystisk brev fra en kvinne som hevder at hun er hennes biologiske
bestemor. ​Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker mysterier, gåter, romantikk og sorg

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Lærerik og inspirerande!

Bomtur av Rebecca Nedregotten Strand

«Bomtur» viser fram bakvegane til spanande feriereiser i Sør-Noreg, og byr på eit utval turar til fots eller i bil. Journalist og kulturminneforvaltar Rebecca Nedregotten Strand tar lesarane med bak bommane og inn på vegar som leder til tronge dalar og opp bratte tindar. Nedregotten Strand har spurt seg for blant kjentfolk, arkeologar og barnefamiliar, og som perlar på ein snor, kjem inspirerande historier om menneske og vill natur. Reisen går frå Innlandet, gjennom Viken og Vestland, til Trøndelag, Telemark og Møre og Romsdal. Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.

Passar for deg som er er på utkikk etter nye turmål.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Fasinerande om den gåtefulle ålen.

Åleevangeliet av Patrik Svensson

Ålen sies å være den mest mystiske og myteomspunne av alle fisker, og det største mysteriet har vært hvordan de formerer seg. Aristoteles trodde de var født fra gjørme og at de spontant manifesterte seg som ålende slanger. Arkeologer i Egypt har oppdaget små sarkofager med mummifiserte åler. Forfatteren minnes sin barndom, som ble tilbragt på ålefiske med en taus og traust pappa. Han liker ikke verken hvordan ålen ser ut eller hvordan den smaker, men faren sier at det er fett og godt. Han kan ikke huske at han og faren noen gang snakket om noe annet enn ål og hvordan de best kunne fange den nede ved elva. Samtidig som han minnes faren sin jakter han på kunnskap om ålens bisarre liv og natur. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som er nysgjerrig og likar fagkunnskap innbakt i ei personleg forteljing.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Både god og vond barndomsskildring.

Arminuta av Donatella Di Pietrantonio

En 13 år gammel jente blir brått og uten forvarsel ført tilbake til sin biologiske familie etter å ha tilbrakt hele barndommen med fjerne slektninger. Familien hun trodde var hennes var velstående, foreldrene omsorgsfulle, tilværelsen trygg og beskyttet. Livet i det nye familien er alt annet enn dette. Det er møkkete, kaotisk, mangel på mat, og barn overalt. Hun må utføre husarbeid hun ikke har noe erfaring med og møtes med en fiendtlig innstilling fra flere av de nye søsknene. Den nesten voksne storebroren er på sin side interessert på en lite broderlig måte, og interessen er gjensidig. Men det er lillesøsteren Adriana som blir det faste holdepunktet, og det sterke vennskapet med henne skal etter hvert definere det nye livet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som likar bøkene til Elena Ferrante.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Skremmende og aktuell!

Pesten av Albert Camus

Innbyggerne i Oran på kysten av Algerie lever ordinære liv, opptatt av handel og distansert fra naturens omskiftelighet. Når Dr. Rieux en morgen snubler over en død rotte på trappen utenfor kontoret sitt, viser det seg å bli starten på en pestepidemi som spres gjennom befolkningen og kaster byen ut i panikk. «Pesten» betraktes som Albert Camus viktigste verk ved siden av «Den fremmede». Romanen ble gitt ut i 1947, og av mange ble den antatt å beskrive nazismens framferd før og under Andre verdenskrig. Men romanen kan også leses mer i tråd med Camus filosofiske undersøkelser av menneskets posisjon i livet. Mennesket står hele tiden i en umiddelbar fare for tilfeldig utslettelse. Stilt overfor det absurde i denne erkjennelsen er det opp til hver enkelt å finne en farbar vei bort fra meningsløshet og fortvilelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil fordype deg i menneskets dypeste, skjulte indre.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Litteratur skore til beinet.

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Det er krig. I byen hvor tvillingene Klaus og Lucas bor er nøden stor. De sendes derfor til bestemoren, som bor på landet. Hun er møkkete, fæl og ondskapsfull. Hos bestemoren lærer tvillingene raskt at livet er hardt. For å overleve krigens grusomheter sørger guttene for at de tåler både fysisk og psykisk smerte. De lærer å tilpasse seg omstendighetene og opptrer hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme – alt etter hva situasjonen krever. I en klar prosa ribbet for effekter meisler den ungarske forfatteren Agota Kristof ut et portrett av to barn og deres brutale oppvekst. Boka ble utgitt for første gang i 1986 og regnes som en klassiker i europeisk 1900-tallslitteratur. Den ble utgitt på norsk i 1987. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som treng ei kort, men god bok og som tålar litt grusomheit

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Jakten på Hekneveven er i gang!

Hekneveven av Lars Mytting

Det har gått tjueto år siden Astrid døde i barselseng, og sønnen Jehans lever nå i små kår utstøtt fra sin egen slekt. Han livnærer seg på fiske og reinsdyrjakt. Kai Schweigaard bor fortsatt i bygda og nages av sitt gamle svik som førte til at kirkeklokkene ble skilt fra hverandre. Han blir besatt av å finne en gammel billedvev som de to søstrene vevde i håp om at den kan vise han hvordan han kan bøte på sine misgjerninger. Snart aner han hvordan klokkene igjen kan føres sammen, men han rystet av å oppdage hva som egentlig var Astrid Heknes siste ønske. En morgen møter Jehans en jeger som setter livet hans på en ny kurs. Dette er den andre boken i trilogien, som startet med boka “Søsterklokkene”.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close