Skjønnlitteratur for vaksne

Hvordan vil denne jula bli?

Stargate av Ingvild Rishøi

Ronja bor på Tøyen med faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul, og faren deres har mistet enda en jobb. Da må Melissa ut og lempe juletrær på juletreutsalget, Ronja må selge julenek og kranser, og faren må dra på puben Stargate. For dem blir julen en tid med våte votter, provisjonslønn og øl, men også en tid med tre vise menn, en stjerne og en skog.

Ingvild H. Rishøi debuterte i 2007 med novellesamlingen “La stå”. Hun har blitt tildelt Bokbloggerprisen, Kritikerprisen og Brageprisen for “Vinternoveller” (2014). Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil bli kjent med en jente, på Tøyen, i 2021.
Linda, Nesbyen bibliotek

 

En annerledes roman om kjærligheten og døden

Klara og solen av Kazuo Ishiguro

Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenlivet. Fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs, observerer Klara det som foregår ute på gaten. Hun studerer hvordan folk forholder seg til hverandre, og håper at det snart er hennes tur til å bli med en ung person hjem. Da ønsket går i oppfyllelse, forstår imidlertid Klara fort at det menneskene lover, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Passer for deg som liker å få nye perspektiv på verden, mennesket og de store spørsmålene.
Bergljot, Geilo bibliotek

 

“Koloritt som anger av Orienten og eventyret” (Karsten Alnæs, Dag og Tid)

1001 natt av Vetle Lid Larssen

Trønderen Niels Moss og bergensaren Christian Børs seglar ut frå Noreg i 1769. Dei skal først til Lisboa med tjære og jern og så fraktfart i Middelhavet. Lite veit dei kva for mareritt som ventar, nemleg eit liv som slavar i Afrika. På slavemarknaden i Alger endar Niels i slavefengsel, medan Christian blir hoffslave og herskaren sin personlege kaffeskjenkar. Noko som slett ikkje er ei ufarleg stilling.
Vetle Lid Larssen har henta inn svært mykje bakgrunnsinformasjon til denne boka, som har vorte eit fascinerande vitnesbyrd om ein for mange lite kjent del av vår historie.

Passar for deg som likar spennande historiske forteljingar med biografisk innhald.
Liv Solveig, Gol bibliotek

 

Om du er tilhenger eller motstander av vindkraft, vil boken utvide horisonten din.

Klimaprofitøren av Hogne Hongset

Journalisten Tonje Østrem kommer ut for en bilulykke med dødelig utfall. Men var det virkelig en ulykke? Mens hun forsøker å finne ut hva som egentlig skjedde, blir hun med på en reise langs kysten. Underveis møter hun mennesker som er med på å endre henne og holdningene hennes. Som mange andre journalister har hun alltid ment at det er viktig å satse på vindkraft for å kunne nå klimamålene. På turen får hun imidlertid et innblikk i hvordan utbyggingen av vindkraftverk påvirker den urørte naturen, og hvordan lokalsamfunn splittes i kampen mot pengesterke investorer. Noen tjener nemlig gode penger på vindkraft, og plutselig blir hun involvert i et halsbrekkende spill om penger der det står om liv og død.
Omtalen er utarbeidet av BS.

Anbefales til dere som liker god krim.
Eva, Hol folkebibliotek

 

Med kjærlighet til byen

Byens bokstaver av Lars Saabye Christensen

Forfatterens kjærlighet til Oslo deles av så mange av oss, og noen ting kan bare poesien fange opp. I Byens bokstaver kommer Saabye Christensen med en samling dikt som lar byen vår skinne. Strofene beskriver gatenavn og reklameskilt vi kjenner så godt og skaper den helt spesielle stemningen bare en ekte Oslo-poet kan.

Passer for oss med et byhjerte i eksil i fjellheimen for kortere eller lengre tid, eller deg som rett og slett liker lyrikk.
Kamilla, Hol folkebibliotek

 

 

Hillevågsgjengen er tilbake!

Assalamu alaikum av Tore Renberg

Året er 2013 og Hillevågsgjengen innser at de har nådd bunnen i oljebyen Stavanger. Det verste ligger foran dem, ikke bak dem – som de egentlig trodde. Og det er et eller annet som ikke stemmer med gjenglederen Jan Inge. Han har begynt å høre stemmer, og noen hvisker et fremmed navn i mørket. Det er et eller annet fra fortiden som er i ferd med å innhente ham. Gjengen har mange på samvittigheten, og nå plages de av både paranoia og svineinfluensa. Er dette undergangen for Hillevågsgjengen? “Assalamu alaikum” er fjerde bind i Tore Renbergs Teksas-serie. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som har lese dei tre første bøkene i Teksas-serien, eller som vil begynne med dei no.

 

Sterk og poetisk om fattiglivet i Mississippi.

Det som reddes kan av Jesmyn Ward

Ward skriv så konsist og vondtvakkert om dei harde forholda for 14 år gamle Esch, medan orkanen Katrina kjem nærmare og nærmare …
Alle bøkene av Ward er verdt å lese!

Passar for deg som er glad i godt språk og gode person- og miljøskildringar.

 

 

 

 

 

Alvorlig tema fortalt med herlig besk irsk humor

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land. Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da? Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han tør ta de første skrittene i jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten. John Boyne forførte en hel verden med ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen. Nå er han tilbake med Hjertets usynlige stormer, en rørende og viltvoksende historie som strekker seg gjennom mer enn 70 år.

Passar for deg som liker historiske romaner
Linda, Nesbyen bibliotek

 

Stilsikkert og med glimt av humor om nedarva familiesynder

Der det finst fuglar av Maren Uthaug

«Der det finst fuglar» er eit intenst familiedrama frå ein forblåsen plass på Trøndelagskysten. Johan har forsaka kjærleiken til Hannah for eit ekteskap med prestedottera Marie og ei stilling som fyrvaktar på eit rev to sjømil utanfor bygda Uthaug der dottera Darling og sonen Valdemar blir tjora fast til fyret for ikkje å blåse på sjøen. Livet er hardt og einsamt, Johan sit ofte i toppen av fyret og grublar og Marie vil helst halde seg i Uthaug. Sonen Valdemar er ikkje heilt riktig i hovudet, og dottera Darling sin hug etter menn driv Johan til å gjere unemnelege ting. I eit nøkternt språk med strimer av humor, målar Maren Uthaug fram ei mørk og urovekkande slektsforteljing smått inspirert av historier om si eiga slekt.
Omtalen er utarbeidd av BS.

Passar for deg som likar historiske romanar om livets harde realitetar, eit direkte og lettlese språk ispedd ein liten dose humor.
Liv Solveig, Gol bibliotek.

 

Hverdagsdrama.

Barna av Ida Jessen

Solveigs ekteskap havarer på grunn av en forelskelse, og eks-mannen får foreldreretten til Christiane, datteren. For å opprettholde kontakten med Christiane flytter Solveig etter de to til den lille byen Hvium. Hun har verken hus eller jobb, og går en ensom tilværelse i møte. Den eneste som tar vennlig imot henne er Søren Martinsen, og hun innleder et seksuelt forhold til ham. Solveig rives mellom lidenskap og moderskap, og forholdet til Søren utvikler seg i en destruktiv retning. Relasjonen til Christiane bedres, men Barna er langt fra en historie om at tiden leger alle sår. 15 år senere er forholdet mellom Christiane og moren svært betent. Barna er en usedvanlig sterk skildring av hvilke konsekvenser våre livsvalg kan få på kort og lang sikt. Boken ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2010. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.

Passar for deg som vil lese om familierelasjoner, vanskelige valg og konsekvensene av disse.
Lissy, Hemsedal bibliotek.

En komplett thriller

Terapeuten av Helene Flood

Den unge psykologen driver privatpraksis for ungdom i det store huset hvor hun bor sammen med den ambisiøse og overarbeidede ektemannen Sigurd. De står midt oppe i oppussingen av den store villaen de har arvet, da Sigurd legger igjen en søt beskjed på svareren til Sara. Så blir han borte. Huset føles med ett truende. Fottrinn høres på loftet, og ting forsvinner for så å dukke opp igjen. Boka skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke går i hop. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for både krimlesere og romanlesere.

 

 

Humoristisk om den noko omstridde nynorsken

Gamle menn i syningom av Arnfinn Kolerud

“Gamle menn i syningom” er den siste boka i trilogien om Vassbygda, ein trilogi der den norske språkstriden dannar bakteppet for forteljinga. Vassbygda er ei lita bygd nordvest i Noreg, og ho er den siste staden der innbyggjarane framleis nyttar nynorsk. Ungdomane i bygda er likevel ikkje framande for å ta high five og chille med slush og fluffy cupcakes. Den dagen kongen gjev eit intervju på nynorsk i protest mot at det danske flagget plutseleg vaiar over slottet, må Enella Frø og Bendik Uføre reise til hovudstaden. Kva er det eigentleg som skjer i Oslo? Kan dei kanskje nytte situasjonen til å gjere nynorsken in igjen?
Omtalen er utarbeidd av BS.

Passar for deg som likar, eller ikkje likar, nynorsk…

 

Kva kan skje når det balanserte livet brått blir dytta heilt ut av balanse?

Barneloven av Ian McEwan

Fiona Maye, velrenommert høgsterettsdommar for familieretten i London, er svært engasjert i faget sitt. Ho har stor ekspertise når det gjeldt kultur og religion, men engasjementet i jobben har gått utover ekteskapet. Samstundes med problema på heimebane, får ho ei kompleks sak med ein 17 år gamal gut som treng blodoverføring, men der det av religiøse grunnar er vanskeleg å få gjennomført. Både for guten og Fiona blir utfallet skjebnesvangert, men lesaren har med stor sannsynlegheit vorte ein god del klokare av historia.

Passar for deg som likar romanar som er lette å lesa med gode dialogar og ei scenisk framstilling, og som tek for seg dei store spørsmåla i livet på ein gjennomført måte.
Liv Solveig, Gol bibliotek

 

Tankevekkende

Du forsvinner av Christian Jungersen

Mia er lærer. Fredrik er leder i en privatskole. På en ferietur til Mallorca sammen med sønnen, begynner Fredrik å oppføre seg merkelig. Han har fått hjernesvulst, hvilket medfører en endring i personligheten hans. Mia må nå beskytte seg selv og sønnen mot det avstumpete og fremmede vesenet som bor i mannens kropp. Det avsløres at Fredrik har vært med på et millionbedrageri og spørsmål rundt skyld og ansvar reises. For er den skyldige ham selv ham selv eller hjerneskaden? Og var den mannen hun forelsket seg i den syke eller den friske?

Passar for deg som vil lese en roman som reiser filosofiske og psykologiske spørsmål
Lizzy, Hemsedal bibliotek

 

 

 

Sorgmuntert om å bli betre kjent med seg sjølv og sine nærmaste

 

Min mor døde barnløs av Tore Tveit

Etter eit samanbrot i klasserommet, blir læraren Knut Oskar Pedersen førtidspensjonert. Tida brukar han til å gå mykje, og han held seg mest for seg sjølv. Men eit møte med onkelen triggar eit behov for å finne ut kva som eigentleg skjedde med mora. Ho vart innlagt på Faret, ein psykiatrisk institusjon, og han veit nesten ingenting om henne. For å kunne forske i mora sin skjebne, må han ta kontakt med folk rundt seg. Deriblant faren som han ikkje har eit særleg godt forhold til. Denne prosessen endrar mykje for vår mann. Kanskje han til og med går med på å lære seg sjakk?

Passar for deg som likar «En mann ved navn Ove» og bøker med godt driv.
Liv Solveig, Gol bibliotek.

 

 

 

Beskrivende beretning om Svalbards ekstraordinære påvirkningskraft.

 

Longyearbyen av Heidi Sævareid

1950-tallets Longyearbyen er et samfunn av tundra, snø og is. Som svarte industrisår ligger kullgruvene midt i den uberørte naturen. Fra november til mai er stedet fullstendig isolert – ingen skip eller fly ankommer, og dermed ingen forsyninger. Det finnes heller ingen mulighet til å komme seg derfra før isen sprekker opp. Hit flytter Eivor med sin legemann og to små barn. Midt i den mørkeste og kaldeste tiden havner en nær venn av familien i en dyp og farlig krise, og må legges inn mot sin vilje. Situasjonen forsterker Eivors egen stille desperasjon, og en voksende motvilje mot ektemannen tar form. Hun føler seg isolert med barna, uten støtte fra en alltid arbeidende mann, i en altfor varm leilighet i et bygg som er i ferd med å sprekke av permafrostens utrettelige herjinger. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som har en plass i hjertet for Svalbard.
Tove, Geilo bibliotek

 

 

Mesterlig og realistisk

 

Sak 1569, Jørn Lier Horst

William Wisting er inne i sin andre ferieuke. Fra sidelinjen observerer han hvordan en lokal forsvinningssak utvikler seg til å bli en nasjonal nyhetssak. Agnete Roll har vært borte i tre dager, uten livstegn. Mens forsvinningen fremdeles skaper overskrifter mottar han et brev som kun inneholder enspesiell tallkombinasjon. Det trekker ham inn i en gammel sak han ikke tidligere har hatt befatning med. En sommerkveld i 1999 ble 17 år gamle Tone Vaterland drept på vei hjem fra jobb. Saken ble raskt oppklart. Skyld ble fordelt, straff utmålt og dommen er sonet. Glemselens slør har lagt seg over sak 1569, men hendelser i ettertiden gjør det mulig å se sammenhenger som ikke var synlige for tjue år
siden. Brevet er bare det første av flere hvor det pekes på andre løsninger enn den etablerte sannheten.

Passer for de som liker måten Jørn Lier Horst skriver på.
Eva, Geilo bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Arbeiderklasse- roman fra Glasgow

 

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.
Douglas Stuarts store verk Shuggie Bain er av flere kritikere løftet fram som den store Glasgow-romanen, og for den er han nominert til både Bookerprisen og National Book Award. Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler han en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.
Omtalen er hentet fra Norli

Passer for deg som vil ha en god, fortellende roman..
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Humoristisk og trist

 

Keiseren av Portugalia

Keiseren av Portugalia’ (1914) handler om den fattige husmannen Jan i Skrotlycka og hans øyesten, datteren Klara Fina Gulleborg. Hun flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene. Faren lever i en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg til keiser av Portugalia. Når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærligheten som går over all forstand.

Passer for deg som liker gripende fortellinger
Ingebjørg,  Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En fortelling du kan pusle med lenge

 

Den fremmede av Albert Camus

Den fremmede tilhører hovedverkene i det 20. århundrets litteratur. Det er den klassiske fortellingen om menneskets fremmedfølelse og dets nederlag overfor tilfeldighetenes spill – enkel, krystallklar og lavmælt, men desto sterkere i sin virkning. Bokens jeg, Meursault, er en fremmed på jorden. Livet hans går i oppløsning idet hans mor dør. Han begår et drap og dømmes uten å vite hvorfor. Som en uinteressert tilskuer følger han rettssaken han er hovedperson i, og som avgjør hans skjebne. Jacques Ferrandez har oversatt teksten til bilder i denne grafiske romanen som har fått svært gode anmeldelser.

Passer for deg som tør prøve en klassiker i tegneserieform.
Linda, Nesbyen bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

Sårt og fint om forholdet mellom mor-sønn når mor får Alzheimers.

 

Mor forsvinner av Truls Unholt

En sønn er i ferd med å miste moren sin til demens. Han bestemmer seg for å skrive om henne, hvem hun var og hvordan det var å være en norsk husmor i et rekkehus i Sandefjord etter krigen. Samtidig må han stille seg selv spørsmålet om hvordan det egentlig er mulig å være et selvstendig og anstendig menneske i vårt moderne samfunn. “Mor forsvinner” er en roman som henter innsikt fra filosofi, hjerneforsking, litteratur og sosiologi, og som våger å stille store spørmål. Det er også en hjerteskjærende fortelling om en sønn som mister sin mor. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker å lese en bok som filosoferer over de store spørsmålene i livet.
Camilla, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En sammensatt og spennende krim og samtidig et stykke kvinnelig samtidshistorie

 

Skyggejegeren av Camilla Grebe

Dette er en tredelt historie. Boka starter med historien til Elsie, som er politisøster i 1944. På 80-tallet dukker det opp en sak med store likheter til de tidligere sakene, og politietterforsker Hanne settes på saken. I 2019 skjer det igjen der en sak som har samme likheter dukker opp, og politietterforsker Malin tar opp de løse trådene. Kan det være en sammenheng mellom sakene, og klarer de å pusle sammen de siste bitene denne gangen?

Passer for deg som liker en god krim som engasjerer.
Eva, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her

 

 

En liten perle

Et helt liv av Robert Seethaler

Fire år gammel plasseres Andreas Egger på gården til en storbonde i en liten østerriksk alpelandsby. Der kjemper han seg gjennom en karrig barndom og halter seg videre inn i voksenlivet. Gjennom tiår etter tiår følger leseren den hardtarbeidende Andreas gjennom krig, nød og uår, men også i gode tider. Ettersom årene går utvikles den lille landsbyen stadig og moderniteten gjør sitt inntog. Andreas blir med på å bygge en av de første gondolbanene i Alpene. Med den kommer det ikke bare strøm til den vesle landsbyen, men også Marie, som han forelsker seg i. «Et helt liv» er en stillfaren fortelling om en vanlig mann, om de store og små øyeblikkene som gjør oss til dem vi er, om å se det spesielle i det ordinære. Omtalen er utarbeidet av BS.

En gave til deg som liker korte, fortellende romaner.
Linda, Nesbyen bibliotek

VIl du låne? Klikk her

 

 

Islandsk forteljarkunst

Stjernenes knitring av Jón Kalman Stefánsson

Denne forteljinga er sett gjennom ein liten gut sine auge. Han har mista mor og vorte aleine med far fram til stemor brått står på kjøkkenet. Historia går over fire generasjonar og inneheld alt frå sorg og sakn til dramatiske hendingar som er rikt utbrodert. Her møter me både draumar og avgrunnar. Oldefar var ein hardhaus som påførte familien glede og sorg. Dette er så godt skildra at ein rett som det er må lesa linene oppatt. God lesnad.

Passar for deg som likar eit rikt språk og gode personskildringar.
Kristin, Ål bibliotek

Låne? Klikk her

 

Velkomponert fortelling med overraskelser bak hver side og hver sving

Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen

I «Vi har ikke fire nye år» vender bokens forteller ryggen til Norge og en familie forankret i en kvelende tro, i det Donald Trump innsverges for en ny periode. Sammen med kjæresten sin legger hun ut på en ferd gjennom De forente stater fra Georgia til California, i en rød Chevrolet 1970 Chevelle. Målet er å besegle kjærligheten i Las Vegas. Historien tar uante vendinger i det en gigantisk eksplosjon lyser opp ørkenen rundt syndens by. «Vi har ikke fire nye år» er en livsbejaende reise gjennom et samfunn på randen av apokalypsen, med kjærligheten som vern mot undergangen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som tåler en litterær trøkk!
Linda, Nesbyen bibliotek

Låne? Klikk her

 

Novellesamling

Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin

Denne boka inneholder novelleforfatteren Lucia Berlins beste noveller. Med skarphet, humor og empati skildrer Berlin fattigdom og uvitenhet, arbeid og misbruk, menneskelighet og kjærlighet, hverdagsgleder og overlevelse. Hun forteller om storhetens øyeblikk i selvbetjeningsvaskeriet og rehabiliteringshjem i det sørvestre USA, overklassehjemmene i Bay Area, blant sentralbordoperatører og strevende mødre, haikere og moralsk forkvaklede kristne. Lucia Berlin døde i 2004, men hennes litterære arv opplever nå en gjenoppblomstring. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som liker gode og tankevekkende historier.
Ingebjørg, Hol folkebibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

Fornøyelig krim.

Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug

Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen har nå flyttet til Røros og blitt politisjef. Når en menneskearm blir funnet stikkende opp av en maurtue, får han en merkelig ny sak å bryne seg på. Ingen er meldt savnet, og ingen har rapportert å mangle noen kroppsdeler, men når armen viser seg å tilhøre en meget kjent person begynner saken å vekke oppsikt. Dette er den 13. boka om hobbydetektiv Fredric Drum og onkelen Skarphedin Olsen. Omtalen er utarbeidet av BS..

Lydboka kan du låne i BookBites-appen, les mer her.

Passar for deg som likar god krim, gjerne i kombinasjon med god mat og vin!
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

Vil du låne? Klikk her.

 

Bragepris-vinnande krefthistorie

Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud, 2020

Vilde Berg, en 47 år gammel dramatiker som bor i Stockholm, får beskjed om at hun er alvorlig syk. Alt snus på hodet. Vilde vil leve, og hun prøver å rekke, erfare og forstå alt – livet, Gud, og kjærlighet. Samtidig som vi følger Vildes historie med sykdommen, får vi historiene hennes som barn, da hun stjal en gullpenn fra farfaren sin. Ut fra den sprang fortellingene om en lengselsfull rotte som håper på å bli elsket av en vakker rev. Boka ble først utgitt på svensk i 2019, og Beate Grimsrud har selv oversatt den til norsk. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passar for deg som er open for harde realitetar i original kombinasjon med fantasi, fabulering og humor.

Vil du låne? Klikk her.

 

Et eventyrlig liv

Den siste vikingkongen: Fredens fiende av Jan Ove Ekeberg

Den fascinerende livshistorien til Norges siste vikingkonge

Her møter vi igjen Harald Hardråde som høvding for den legendariske Væringgarden i Bysants. Han måtte flykte fra Væringgarden da en ny keiser tok fra han tronen. Han flykter og kommer seg til Kiev, der han gifter seg med fyrstedatteren Jelisaveta. Hun blir gravid og får en sønn som de tar med seg når han seiler over til Norge for å overta makten. Under dramatiske forhold kommer de fra hverandre og sønnen dør. Harald har ett mål for øyet og det er å overta kongedømmet i Norge fra Olavsønnen Magnus, men over han våker en annen som styrer Magnus.

Harald kommer hjem til gården Stein ved Steinsfjorden mens resten venter i skipene. Der møter han sin mor Åsta og sammen setter de i gang med å få samlet krigere slik at de kan gjennomføre slaget for å bli konge.

Fredens fiende er 4. bok i serien Den siste vikingkongen, av Ekeberg Jan Ove og alle kan leses frittstående.

Passer for deg som fascineres av vikingenes erobringer og historie

Vil du låne? Klikk her.

 

Blodig krim frå Alpene

Blomster over inferno av Ilaria Tuti

I ein liten landsby i fjella i Italia vert ein mann funnen drepen. Han har fått auga skore ut, og kleda hans er brukt på eit fugleskremsel like ved. Politietterforskar Teresa Battaglia får raskt mistanke om at gjerningsmannen er ein seriemordar som vil slå til igjen. Med fjell, skog og snø som bakteppe vert dette ein svært spennande og til tider litt grufull krim. Teresa er ein erfaren etterforskar, og saman med den unge politimannen Massimo dannar ho eit umake par. Hennar erfaring og kompetanse vert utfordra i møte med den unge, nytenkande og litt klønete Massimo. Boka vart kåra til årets debutroman i Italia i 2018, og er den fyrste i ein planlagt triologi. Her er det meir å glede seg til!

Passer for deg som likar krim, med eit innslag av natur og historie.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Gåten om de syv søstre nærmer seg slutten …

Solsøsteren av Lucinda Riley

«Solsøsteren er bok nummer seks av syv i serien om de syv søstre. Solsøsteren handler om Electra som har alt: hun er rik, vakker, berømt og en toppmodell. Under Electras perfekte overflate ligger hennes skjøre sinnstilstand, som blir rystet med det plutselige og mystiske dødsfallet til adoptivfaren, Pa Salt. Etter hans død, tyr Electra til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne blir veldig bekymret for helsen hennes, får hun et mystisk brev fra en kvinne som hevder at hun er hennes biologiske
bestemor. ​Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker mysterier, gåter, romantikk og sorg

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Både god og vond barndomsskildring.

Arminuta av Donatella Di Pietrantonio

En 13 år gammel jente blir brått og uten forvarsel ført tilbake til sin biologiske familie etter å ha tilbrakt hele barndommen med fjerne slektninger. Familien hun trodde var hennes var velstående, foreldrene omsorgsfulle, tilværelsen trygg og beskyttet. Livet i det nye familien er alt annet enn dette. Det er møkkete, kaotisk, mangel på mat, og barn overalt. Hun må utføre husarbeid hun ikke har noe erfaring med og møtes med en fiendtlig innstilling fra flere av de nye søsknene. Den nesten voksne storebroren er på sin side interessert på en lite broderlig måte, og interessen er gjensidig. Men det er lillesøsteren Adriana som blir det faste holdepunktet, og det sterke vennskapet med henne skal etter hvert definere det nye livet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som likar bøkene til Elena Ferrante.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Skremmende og aktuell!

Pesten av Albert Camus

Innbyggerne i Oran på kysten av Algerie lever ordinære liv, opptatt av handel og distansert fra naturens omskiftelighet. Når Dr. Rieux en morgen snubler over en død rotte på trappen utenfor kontoret sitt, viser det seg å bli starten på en pestepidemi som spres gjennom befolkningen og kaster byen ut i panikk. «Pesten» betraktes som Albert Camus viktigste verk ved siden av «Den fremmede». Romanen ble gitt ut i 1947, og av mange ble den antatt å beskrive nazismens framferd før og under Andre verdenskrig. Men romanen kan også leses mer i tråd med Camus filosofiske undersøkelser av menneskets posisjon i livet. Mennesket står hele tiden i en umiddelbar fare for tilfeldig utslettelse. Stilt overfor det absurde i denne erkjennelsen er det opp til hver enkelt å finne en farbar vei bort fra meningsløshet og fortvilelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passer for deg som vil fordype deg i menneskets dypeste, skjulte indre.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Litteratur skore til beinet.

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Det er krig. I byen hvor tvillingene Klaus og Lucas bor er nøden stor. De sendes derfor til bestemoren, som bor på landet. Hun er møkkete, fæl og ondskapsfull. Hos bestemoren lærer tvillingene raskt at livet er hardt. For å overleve krigens grusomheter sørger guttene for at de tåler både fysisk og psykisk smerte. De lærer å tilpasse seg omstendighetene og opptrer hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme – alt etter hva situasjonen krever. I en klar prosa ribbet for effekter meisler den ungarske forfatteren Agota Kristof ut et portrett av to barn og deres brutale oppvekst. Boka ble utgitt for første gang i 1986 og regnes som en klassiker i europeisk 1900-tallslitteratur. Den ble utgitt på norsk i 1987. Omtalen er utarbeidet av BS.

Passar for deg som treng ei kort, men god bok og som tålar litt grusomheit

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Jakten på Hekneveven er i gang!

Hekneveven av Lars Mytting

Det har gått tjueto år siden Astrid døde i barselseng, og sønnen Jehans lever nå i små kår utstøtt fra sin egen slekt. Han livnærer seg på fiske og reinsdyrjakt. Kai Schweigaard bor fortsatt i bygda og nages av sitt gamle svik som førte til at kirkeklokkene ble skilt fra hverandre. Han blir besatt av å finne en gammel billedvev som de to søstrene vevde i håp om at den kan vise han hvordan han kan bøte på sine misgjerninger. Snart aner han hvordan klokkene igjen kan føres sammen, men han rystet av å oppdage hva som egentlig var Astrid Heknes siste ønske. En morgen møter Jehans en jeger som setter livet hans på en ny kurs. Dette er den andre boken i trilogien, som startet med boka “Søsterklokkene”.

Vil du låne boka? Klikk her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close