Velkommen til boklansering på Nes folkebibliotek lørdag 4. juni 2016 kl. 11.00
Forfatterne Pål Gunnar Mikkelsplass og Magnus Lindahl forteller fra den nye boka si; “Skigard”.

HISTORIEN OM SKIGARDEN
Enkel står den der, skigarden. To vertikale staur per meter danner staurlagene. Mellom staurlagene ligger skiene med en knyttneves avstand. Bundet sammen av det mange betrakter som juvelen i skigarden, åttetallskransene.

Gjennom generasjoner har skigarden vært en del av det norske kulturlandskapet. Den er så enkel, bygd med råvarene skogen kan tilby. Men for mange er den et kulturikon og en budbringer om tradisjon. Skigarden er en del av kulturarven i dalførene og det var en kunst gårdsgutter måtte lære. Men fra sted til sted, fra skigardbygger til skigardbygger varierer metodene og materialene. Derfor har få andre gjerdetyper like mange lokale variasjoner som skigarden.

Oppsetting av skigard er en kunst, men en kunst mange kan lære og føre arven videre. Så her avslører en profilert skigardbygger noen av sine yrkeshemmeligheter. Fra hogging av staur og emner til skier, det beste virket og nødvendig etterarbeid. Og så kommer selve finarbeidet, oppsetting av staur og binding av skiene. Hele prosessen er forklart med både tekst og bilder.

Skigard er ikke bare en praktisk håndbok, men også fortellingen om skigardene og hvorfor de ble som de ble. En spennende fortelling om en tradisjon som fornyer seg. En bok til lyst og glede om noe av det vi anser som det norskeste av det norske.

Aktuell med boka "Skigard": Magnus Lindahl

Aktuell med boka “Skigard”: Magnus Lindahl