Navnebringeren

Navnebringeren er veldig sjenert, og det er kanskje derfor ingen har hørt om ham. Men det er han som gir alle barn navn. Han bor i sprekken mellom hav og himmel, og i hagen hans gror det navneblomster. Hver dag reiser han ut i verden og deler dem ut til nyfødte barn, og alt er i skjønneste orden. Men så en dag skjer det noe forferdelig: et barn er i ferd med å få helt feil navn. Nå må Navnebringeren gjøre noe han er veldig redd for.
Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Mordet i hønsegården av Tore Aurstad

Hanen Hilmar er en sliten privatdetektiv med en stor gjeld til forbrytergjengen Raptor. Han blir nødt til å rømme Birdietown så fort han kan, og får heldigvis bo på gården til sin gamle venn, keramikeren Mike, og kona hans. Men heller ikke på landet er alt som det skal være: hanen Gregory har blitt drept, og Hilmar tar på seg etterforskningen av mordet. De mistenkte inkluderer unghønene Agda og Magda, reven, purkene, og MC-gjengen som har slått seg ned ved tjernet. Et spennende krimgåte utspiller seg, og Hilmar må bruke all sin detektivkløkt for å finne svaret. Spenning for mellomtrinnet.

På omveien hjem

Vinde og Britt møtes på toget til Lillehammer, og Vinde har mye å fortelle henne – om vinduet hun er oppkalt etter, om hvordan man kan løpe fort med Cherrox, om Ronald i supermanndrakt, og om at mamma dro til New York for å holde hodet kaldt. Hele historien fortelles kun ved dialogen mellom de to.
Fortelling for mellomtrinnet.

.

.

Et sted i tusenvis av år av

I tekst og illustrasjoner kan man her lære og se hvordan utviklingen til et og samme sted har vært opp gjennom historien. Hver gang man blar om, får man se det samme stedet, sett fra samme ståsted, men med hundrer eller tusener av års mellomrom. Boka viser hvordan isen former landskapet til en elvedal. På neste oppslag har et skred fylt dalen og gitt grobunn for det første jordbruket. Menneskene tar gradvis over området, bygger gårder i bronsealderen og etablerer et handelssted i vikingtiden. Handelsstedet blir til en hansaby i middelalderen og en moderne storby med drabantbyer i vår tid. Det er det samme stedet, men det er nesten ikke til å kjenne igjen.
Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

Lik meg

Alt for mange barn og unge opplever utestenging og mobbing hver dag. Oda og Arin har vært bestevenner hele livet, men vennskapet blir satt på prøve da de begynner i 7. klasse. Fortellingen er skrevet i dagbokform der perspektivet til både mobberen og mobbeofferet blir beskrevet. De skriver om sine dilemmaer, indre kamper og smerter. Historiene gir autentiske innblikk i den usynlige mobbingen. Ingen er ansvarlige, men alle er med på ekskluderingen som foregår på den sosial arenaen. Utestengning kan være så mangt, fra et blikk, en kommentar, mangel på likes, en snapgruppe man ikke ble en del av, eller en bursdag man ikke er invitert i. Fortellingen er basert på TV-serien som blir vist på NRK Super, og fungerer som et tillegg til TV-serien. Fortelling for mellomtrinnet.

Rowleys dagbok

Greg Heffley har fortalt sin historie gjennom En pingles dagbok. Nå er det den alltid like blide, trofaste og tilstedeværende kompisen til Pingla, Rowley Jefferson, sin tur til å fortelle sin historie. Men Rowleys historier om Greg blir kanskje ikke helt slik bestevennen hadde sett for seg. Denne gangen er synsvinkelen litt annen, med litt annerledes tegninger, men med den samme humoren.
Fortelling for mellomtrinnet.

 

Viktor av Katarina von Bredow

Viktor har flyttet og byttet skole. Han trives veldig godt i den nye klassen. Ikke nok med det, han er sammen med Ellinor, den fineste han noen gang har møtt. De andre klassekameratene vet ikke hvordan han har det hjemme, og det må de ikke få vite heller, hvis det er opp til ham. Det er sommerferie og man treffes hjemme hos hverandre istedenfor på skolen, da blir det vanskelig å holde på hemmeligheten om virkeligheten hjemme. Til Ellinor har han sagt at mamma har kreft. Han måtte bare finne på noe for at Ellinor skulle skjønne at hun ikke kunne bli med inn. Viktor vet ikke hva han skal gjøre, og vurderer om han må gjøre det slutt med Ellinor bare for ikke å bli avslørt. Dette er tredje bok i trilogien som begynner med historiene til Ellinor og Leo, tre nesten-ungdommer som følges noen måneder i 7. klasse. Fortelling for mellomtrinnet.

Blyanthjerte

12 år gamle Liv skulle ønske hun var en gammel dame. Hun har mer lyst til å sitte inne med farmor og spille kort eller tegne enn å begynne på ungdomsskolen. Dessverre er ikke farmor her lenger, men inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate. Dette er en fortelling om den første store forelskelsen og om alt man plutselig tør å prøve når man er forelsket. Fortelling for mellomtrinnet.

Ord som slutter på skap av Sanne Mathiassen

Å bli dumpet av samboeren kan være ganske sårt. Jeg-personen i denne historien flytter hjem til farmoren når hun blir dumpet. Men det er begrenset hvor lenge man kan spise suppe og vente på en far som aldri kommer. Derfor er det like greit å flytte inn i garderobeskapet til eksen. Garderobeskapet blir et titteskap, og eksens nye liv får henne til å se på sitt eget med kritisk blikk. Absurd, sårt og galgenhumoristisk om å bli dumpa, og å flytte inn i eksens garderobeskap. Ikke ulikt Facebook. Fortelling for ungdomstrinnet.

 

Direkte rødt

13 år gamle Jimmy Parkas er en temperamentsfull og hardtskytende fotballspiller. En av hans viktigste støttespillere er bestefaren som flyktet fra Ungarn etter den sovjetiske invasjonen i 1956. Spesielt da fotballdommeren gir ham direkte rødt etter å ha satt albuen i ansiktet til en motspiller er bestefar god å ha. Fortellingen handler om både nederlagene og oppturene en tenåring kan møte på vei mot den store fotballdrømmen. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Vi var engang

En gang i tiden var Saga og Sofie bestevenner, helt uadskillelige, en del av hverandre. Som tenåringer er alt annerledes. Saga tilbringer all tiden hun kan sammen med kyrne hun passer, for hjemme har moren stukket av med en greker og faren har amputert beinet og sliter med å betale regningene. Sofies mor fokuserer på dyre klær og fine negler, og så lenge Sofie gjør leksene sine og får gode nok karakterer til å komme inn på medisinstudiet er hun ikke så opptatt av hvordan datteren hennes har det. Noen ganger er det ulidelig vanskelig å finne tilbake til slik ting var før, da alt var enklere, og det vet Saga og Sofie veldig godt. Fortelling for ungdomstrinnet.

Jul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde

Den første desember sjekkar Fredrik og foreldra inn på Bukken hotell. Men alt er ikkje heilt som det skal vere der. Ein geitebukk går laus på hotellet, oppunder taket flyg det fuglar med nisselue og skjegg, og Fredrik høyrer rare lydar ingen andre kan høyre. Men alt endrar seg den dagen han treffer nissejenta Fryd. Dei får vite at den fråfalne nissen Krampus har kidnappa Erkenissen, og no er dei nødt til å redde jula og hindre at nissane endar i Den evige kvile. Dette er ein førjulsbok full av juleglede og spenning, delt inn i 24 kapittel. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet

Rikka på ordentlig og forever

Rikka og Lise er bestevenninner, men alt forandrer seg den høsten da Lise plutselig blir forelsket. For Rikka er ikke forelsket. Definitivt ikke. Hun har mer enn nok med en pappa som bor i en annen by, småsøsken og steforeldre, og en ny gutt i nabohuset. Og når hun attpåtil blir uvenner med Lise, er ingenting lenger som det skal. Dette er en fortelling om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom, om å være mellom alt og alle, og føle at man ikke hører til noe sted. Fortelling for mellomtrinnet.

Ninjakid av Ahn Do

Nelson vet veldig godt at han er en nerd. Da han våkner på 10-årsdagen sin oppdager han at han har fått noen utrolige ninjakrefter. Han er faktisk den siste ninjaen i verden. Med hjelp av bestemorens rare oppfinnelser og den merkelige fetteren Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden.
Fortelling for mellomtrinnet.

.

.

Buffy By er talentfull

Buffy By går i klasse 6B på Refstad skole og har fått i oppgave å skrive selvbiografi. Buffy vil helst skrive om slalåm, men aller helst vil hun kjøre slalåm. Hun var på et gratiskurs i slalåm i vinterferien og der viste det seg at hun er et naturtalent. Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift, eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig. Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre. Dette er en fortelling om Buffy By, ei fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. På en sår og humoristisk måte tar denne fortellingen opp et viktig tema det er skrevet lite om, nemlig om fattige barn i dagens Norge. Fortelling for mellomtrinnet

Kodeord Overlord

Andre verdenskrig raser, og Henry drømmer om å bli pilot for å kunne kjempe mot tyskerne i luften. Men han er for ung til å kunne slutte seg til de militære styrkene, og når bombene faller over London blir han evakuert til den lille byen Effingham. Når en stor militærleir reises utenfor byen, blir Henry og vennene kjent med sersjant Jimmy og mannskapet hans. Jimmy og de andre forteller dem om hemmelige kodeord og planer, og guttene føler seg nesten som ekte soldater selv. Men en morgen blir Henry arrestert av den britiske sikkerhetstjenesten MI5, mistenkt for spionasje. Boken er inspirert av en sann historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig. Fortelling for mellomtrinnet.

Isdragen

Dette er historien om en ung jente og hennes drage. Fra gammelt av var isdragen en fryktet legende, en drage som ingen kunne temme. Overalt hvor den fløy, etterlot den seg et iskaldt og frossent landskap. Men Adara var ikke redd. For Adara var et vinterbarn, født under den kaldeste vinteren i manns minne. Adara kunne ikke huske første gangen hun så isdragen. Det virket som om den alltid hadde vært i livet hennes. I sitt fjerde år tok hun på dragen, i sitt femte år kunne hun ri på dens brede og iskalde rygg. I hennes sjuende år angrep de flammende dragene fra nord Adaras fredelige hjemsted. Og bare isdragen som elsket henne kunne redde Adara fra en verden i oppløsning. Dette er en fortelling om styrke og mot. Boka er illustrert. Fantasy for mellomtrinnet.

Kjære Evan

Evan Hansen får i oppdrag av terapeuten sin å skrive brev til seg selv. Et av disse brevene til Evan blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy. Brevet blir tolket som et selvmordsbrev adressert til Evan. Dette gir Evan en etterlengtet mulighet til å passe inn på skolen. Han må bare late som om han var den hemmelige bestevennen til Connor. En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt. Fortelling for ungdomstrinnet.

Dette er ikke oss

Det er snart et år siden Sannas mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, som så å si har sluttet og spise, og som knapt nok ser henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Dette er en virkelighetsnær historie om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre. Den handler om omsorgssvikt, men hvor hjelpeapparatet for en gangs skyld fungerer. Fortelling for ungdomstrinnet.

I morgen

Andreas og Ingrid har vært kjærester i to år. Det er noe som skurrer mellom dem. Det er ikke noe alvorlig, tenker Andreas, men nok til at han uroer seg for det. Hun virker ikke like intens lenger. Det er sikkert bare en fase, alle forhold har jo faser, men han må passe på. Ingrid kan være naiv. Men det er en av grunnene til at han elsker henne. Jeg må gjøre meg fortjent til Andreas, tenker Ingrid; det er nok av jenter som står i kø. Men det kommer alltid til å være de to, og det er helt vanlig med litt støy i et forhold. Det kommer helt sikkert til å gå over. Fortelling for ungdomstrinnet.

Det Sara skjuler

Etter en fest merker Lajla at noe er galt med Sara. Hun er redd, redd for mørket, redd for sin egen skygge, og helt tom i blikket. Lajla har lovet å ikke blande seg, men hun klarer ikke å overholde løftet. Hun vil ikke la ham som gjorde dette mot Sara få slippe unna. Alle relasjonene i det lille nærmiljøet i Karasjok blir satt på prøve, og frykten, fortvilelsen og sinnet som følger med overgrep blir dratt frem i lyset.
Fortelling for ungdomstrinnet.

Et hav av kjærlighet

Året er 2002. Det har gått ett år siden 11. september-angrepene, og det amerikanske samfunnet er fremdeles preget av stor politisk uro, noe den unge muslimske jenta Shirin får kjenne på kroppen hver eneste dag. Hun blir utsatt for stygge blikk, ekle kommentarer, og til og med vold, på grunn av religionen hennes og hijaben hun går med. Shirin har bygd vegger rundt seg selv for å unngå å bli såret, og det eneste stedet hun virkelig kan være seg selv er på breakdance-øvingene. Men så møter hun Ocean James, som har lyst til å bli ordentlig kjent med Shirin. Shirin blir livredd for hva som kan komme til å skje hvis hun lar Ocean trenge gjennom veggene sine, og hva folk vil komme til å si. Fortelling for ungdomstrinnet.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close