Lesetips for 1. – 4. klasse

Så enkelt, så gøy – for liten og stor!

Hvem rumpet brunosten? av Erlend Loe

Noen har rumpet brunosten til kongen! Skurken må være om bord på et tog og verdens beste detektiv, herr Fluffenberg, blir tilkalt i helikopter. Plottet blir stadig tykkere!
Humoristisk skrevet kriminalmysterium av Erlend Loe, gøyalt illustrert av Kim Hiorthøy. Billedbok som er like morsom for de på 9 år og de på 42.

Passer for alle som liker å le!
Kamilla, Hol folkebibliotek

 

Ei humoristisk forviklingshistorie om svømme-kunnskapar

Teo i trøbbel av Solveig Blindheim Bendixen

“Teo hadde bada i basseng ein einaste gong i heile sitt liv. Det skulle han aldri gjere meir. Likte folk å nesten drukne, måtte dei gjerne gjere det for hans del!” Slik startar den første boka i serien om Teo, og mangelen på lyst til å bade skapar store vanskar for han når dei skal ha svømmeopplæring i 1. klasse. Særleg fordi han kjem til å seie til klassekameratane at han kan svømme…

Du kan også lese meir om Teo i bøkene Teo tar sjansen, Tenk at det var Teo! og Teo tøffar seg, alle til utlån i eit bibliotek nær deg.

Passar godt til høgtlesing, og for dei som har knekt lesekoden.
Liv Solveig, Gol bibliotek

 

 

Bli med til Landet i det fjerne!

Mio, min Mio av Astrid Lindgren

Kvar er vesle Bo Vilhelm Olsson, som vart borte då han skulle ut og poste eit brev for fru Lundin? Politiet står utan spor. Den eventyrlege sanninga er at han smuglas brevet han skulle poste, og oppdaga at ein konge leitte etter han. Etter det vart han henta av ei ånd i ei flaske og ført til Landet i det fjerne! Historia om guten som finn far sin i ei framand og fantastisk verd, har trollbunde generasjonar av lesarar.
Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.

Boka kan du låne og lesa på nynorsk eller bokmål alt etter eige ynskje.

Passar ypparleg til høgtlesing for barn i alle aldrar.
Liv Solveig, Gol bibliotek

 

 

Lett å lesa, spennande og koseleg!

Den magiske dyrebutikken av Lin Hallberg

Mira drøymer om å få sitt eige dyr som ho kan vere glad i og ha som venn. I byen veit ho at det fins ein magisk dyrebutikk, og dit har ho tenkt å reise så snart ho har spart opp nok pengar. Ein dag har ho nok til å kjøpe sitt eige kjæledyr og dreg med bussen til byen. Men når ho kjem til den magiske dyrebutikken, er den litt skummel. Det jobbar ei mystisk dame der, og det er rare lydar overalt…
Omtalen er utarbeidd av BS.

Dette er ei bok i serien “Leseland”, lettlesbøker fordelt på 5 ulike lesenivå.

Passar for deg som likar bøker som er lette å lesa og har mange fine bilete. 

 

 

Tenk om du hadde eigenskapane til eit dyr!

Viss eg hadde hale av Mats Eldøen

Tenk om du ein dag vaknar opp og har vengar i staden for armar, eller at du plutseleg kan skifte farge og gå i eitt med omgivnadene, som ein kameleon. Denne boka leikar med tanken om korleis verda hadde vore om vi hadde hatt litt meir av dyra sine eigenskapar. Gjennom absurde og morosame teikningar og tankespinn opnar den opp for at ein sjølv kan fabulere, i tillegg fortel den om kvifor dyra faktisk er som dei er. Boka bør lesast med litt golvplass, så ein kan utforske korleis det er å ha åtte bein, slik som edderkoppen, eller øyre som ein elefant. Dette er ei bok som tek fantasien på alvor. Sakprosa for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

Passar for deg som: 1) Likar artige bilete. 2) Er glad i å fantasere. 3) Likar fakta om dyr.

 

Les sjølv, le og bli klok!

Visste du at...?

Visste du at det kan bu fleire millionar maur i ei tue? Eller at tuene kan bli over to meter høge? I Leseland-serien “Visste du at…?” finn du bøker som er lette å lesa, med uventa fakta og morosame teikningar. Bøkene har korte setningar med enkle ord som du kan lesa sjølv eller saman med nokon. Biblioteka har “Visste du at…?”-bøker om fly, blod, taco, godteri, bæsj og mykje meir. Så lån, les, le og lær!

Passar for ferske lesarar som vil lære meir på ein artig måte, og samstundes øve seg på å lesa sjølv.
Liv Solveig, Gol bibliotek.

 

 

 

 

Les høgt saman!

Lampe av Annet Schaap

Lampe heter egentlig Emilia. Hun bor sammen med faren i et fyrtårn. Hver kveld er det fyrvokterens datters oppgave å tenne fyrlykten slik at skipene på havet styre unna de farlige skjærene. En stormfull natt er uhellet ute, fyrlykten lyser ikke. Lampe har glemt å kjøpe fyrstikker. Det resulterer i at et skip grunnstøter. Fra da av blir ingenting det samme lenger. Lampe må gjøre tjeneste hos admiralen i Det svarte huset, der ryktet forteller at det bor et farlig monster. Det viser seg at en merkelig og vakker skapning lever i skjul i tårnet. Lampe blir dratt inn i en verden befolket av havfruer og pirater, der hun må kjempe alt hun kan for vennskap, frihet og retten til å være annerledes. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passar for alle! Ei barnebok som inneheldt alt du kan ynskje av ei god barnebok!
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

 

Perfekt til høytlesing!

Apestjernen av Frida Nilsson

Ni år gamle Jonna bor på barnehjem. En dag svinger en gammel skitten Volvo opp foran barnehjemmet, og ut av bilen stiger en gorilla. Gorillaen vil adoptere et av de foreldreløse barna, og hun bestemmer seg raskt for å adoptere den spinkle Jonna. Jonna er ikke like sikker på om hun vil ha en stor rufsete og klønete gorilla til mamma. Dessuten har hun hørt at gorillaer spiser små barn. Jonna finner seg til rette hos gorillaen og den rotete gården hennes, men nå vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Da må hun finne på noe, for Jonna har nemlig aldri vært så lykkelig som hun er akkurat nå. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Passer for deg som liker historier som har litt av alt!
Anne Berit, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Spennande teikneserie med Harry Potter-vibbar.

Nikoline - kryptozoologi for begynnere

Den berømte kryptozoologen Arthur Balzar holder et eksklusivt kurs med mytiske skapninger og magi på timeplanen. Nikoline har vært så heldig å få plass på kurset, men når flere av elevene forsvinner på mystisk vis skjønner Nikoline at alt ikke er som det skal. Dette er en fortelling om en verden full av utrolige skapninger, spennende opplevelser, magi og vennskap.

Passar for deg som er fan av Harry Potter, Amuletten eller Nordlys.
Camilla, Hemsedal bibliotek

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

Teft for miljømysterier.

Dei svarte svanene

Vanja, Sivert og Mo bur i ei fredeleg lita kystbygd. Eller? Snart skjøner dei at skumle ting skjer; Klodeklubben må startast for å ordne opp. I denne fyrste boka i serien løyser trioen mysteriet med svanar som har fått oljesøl på seg. Dette er første bok i serien om Klodeklubben, og pr januar 2021 er det kommet 2 bøker i serien. Hele serien finner du her.

Vil du låne boka? Klikk her.

Passar for deg som likar Detektivbyrå nr. 2!
Synne, Ål bibliotek.

 

 

 

Fra nørd til ninja!

Ninjakid av Anh Do

Nelson vet veldig godt at han er en nerd. Da han våkner på 10-årsdagen sin oppdager han at han har fått noen utrolige ninjakrefter. Han er faktisk den siste ninjaen i verden. Med hjelp av bestemorens rare oppfinnelser og den merkelige fetteren Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Dette er første bok i serien om Ninjakid, og pr januar 2021 er det kommet 4 bøker i serien. Hele serien finner du her.
Vil du låne boka? Klikk her.

Passer for deg som liker tull og tøys, superhelter og bøker med mange illustrasjoner.
Anne Berit, Hemsedal bibliotek.

 

 

Spennende og sjarmerende

Hundehelten av Hilde Lysiak

Hilde er ni år gamal, krimreporter og driv sin eigen avis. Dette gjer at ho stadig er ute på spennande oppdrag og no har ho skrive bøker om opplevingane sine, med litt hjelp frå pappaen sin. Hundehelten er den første boka i serien og fortel historia om då det var innbrot i gata Hilde bur i. Først ble det stjålet muffins, så forsvann ein pai. Saman med storesøstera Izzy må Hilde følgje spor og intervjue vitnar for å finne ut kven tjuven er. Dette er fyrste boka i serien Hilde tar saken, heile serien finn du her.

Passer for alle som likar eit godt mysterium. 

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

En magisk adventsfortelling

Snøsøsteren av Maja Lunde

Snøsøsteren er en vakker, sår og varm julefortelling med 24 kapitler. Det nærmer seg jul, men ingenting er som det bruker å være. Ingen lukt av kanel, klementiner og pepperkaker, ingen julelys som varmer i mørket og ingen knitring fra peisen. Dagene til 11 år gamle Julian er i stedet triste og kalde, etter tapet av storesøsteren Juni. Mens familien ser ut til å glemme hele julen i sorgen, møter Julian den sprudlende og livsglade jenta Hedvig utenfor svømmehallen en kald ettermiddag. Men hvem er denne underlige Hedvig, og hva er forbindelsen til trykkeriet med alle julekortene og for ikke å glemme den gamle mannen som jobber der? Boken er glitrende illustrert av den anerkjente illustratøren Lisa Aisato, som gjør boken til en magisk adventsfortelling for hele familien.

Passer for deg som vil drømme seg bort i julens magi. 

Vil du låne? Klikk her.

 

Lærerikt om dyrs og andre kulturers egenart

Jenta som kunne snakke med hunder av Kim Leine

Sofie bor på Grønland sammen med familien sin. Hun elsker hunder, og ifølge henne selv kan hun snakke med dem. Men sledehunder kan være farlige, selv om Sofie ikke er redd dem. I bursdagen til klassekameraten Nuka får hun hilse på fire nyfødte valper. Men hundemammaen liker ikke at hun leker med valpene hennes, og plutselig skjer det som ikke skulle skje. Sofie må på sykehuset å sy 52 sting i ansiktet. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne? Klikk her.

 

 

 

 

Til alle som likar Detektivbyrå nr. 2!

Mysterieklubben av Patrik Bergström

Amanda har akkurat flyttet til Vilunda, som ser ut til å vere ein roleg og vanleg by. Men kanskje er ikkje alt så fredeleg som det verka? Amanda oppdagar at på rommet hennar er det ei hemmeleg dør som fører til eit skjult rom. Saman med den nye venen sin Carl starter Amanda ein Mysterieklubb og snart er dei i full gong med å finne ut av kva det hemmelege rommet eigentleg skjuler. Spennande krim for barn, perfekt for dei som har likt Detektivbyrå nr 2.

Passar for deg som liker krim og mysterier.

Det er så langt to bøker i serien om Mysterieklubben. Vil du låne? Klikk her

 

 

 

En grusom forbannelse og en modig monsteragent.

Nelly Rapp og trollmannens bok av Martin Widmark

Nelly Rapp er en uredd monsteragent og jobber i det skjulte for å bekjempe monstre og spøkelser. Nå er Nelly og bestevennen Valle på vei til Jubelfossen i noen dager for å fiske, men på toget får Nelly en hemmelig beskjed av konduktøren om at hun har et nytt oppdrag: menneskene i den lille byen Piskvik har gjort bekymrende utslag på misfornøyelsesbarometeret. Nelly må ta med seg en intetanende Valle til byen for å prøve å løfte en grusom forbannelse som gjør at alt i byen snur til ulykke. Spenningsbok for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vil du låne boka? Klikk her.
Alle bøkene om Nelly Rapp finner du her.

 

 

 

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close